Ετήσιο μνημόσυνο της ιδρύτριας του νοσοκομείου Φλώρινας Ελένης Θ. Δημητρίου

Σήμερα στο Ιερό Ναό, Αγ. Λουκά του Γ.Ν.Φ κατόπιν της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε το  τακτικό ετήσιο μνημόσυνο της ιδρύτριας του Γ.Ν.Φ, αποβιώσας Ελένης Δημητρίου, ημέρα της  ονομαστικής της εορτής, ευχαριστώντας την έτσι για την μεγάλη ευεργεσία της.

Παραβρέθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι και πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία  την αείμνηστη Ελένη Δημητρίου.

Μετά το πέρας των ιερών τελετών η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας κα Τόϊτου Χρυσούλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ευεργέτιδας και της ιδρύσεως του Γ.Ν.Φ.

Πριν πολλά χρόνια λοιπόν, η Ελένη Δημητρίου το  1934, με δωρεά 3.000 χρυσών λιρών, ξεκίνησε την ανέγερση του Νοσοκομείου, το οποίο λειτούργησε το 1938 ως δημοτικό Νοσοκομείο. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές κτηριακές παρεμβάσεις- επεκτάσεις και αλλαγές(υλικοτεχνικές – Διοικητικές και λοιπές θεσμικές) για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή και δομή, σε Νοσοκομείο των 140 κλινών εκ των οποίων οι 30 ανήκουν στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Αμυνταίου.

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες  ευεργέτες  και δωρητές έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας τις δύσκολες μέρες, οι οποίοι ως γνωστόν διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη. Έτσι και  το 1934 η Ελένη Δημήτριου, συνέβαλε στην ίδρυση του Νοσοκομείου μας. Το φιλανθρωπικό έργο της συνεχίζεται και σήμερα, όπου πολλοί συντοπίτες μας, άλλοι επώνυμα άλλοι ανώνυμα, ενισχύουν με τις δωρεές τους τη λειτουργία του Νοσοκομείου

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της  πανδημίας Covid 19, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, κλήθηκαν να προσφέρουν τα μέγιστα και υπεράνω προσωπικών αναστολών, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, όπου από αρχές του 2020,το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας με βασικό πρόταγμα, την υπεράσπιση της Υγείας, ως κοινωνικό αγαθό, χωρίς καμία εξαίρεση για κανέναν συμπολίτη μας, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες σε εθνικό επίπεδο, όπου σε συνεχή συνεργασία με την πολιτεία(προϊστάμενη αρχή- 3η ΥΠΕ, Υπ. Υγείας, ΕΟΔΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα την τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, για τη όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Έναντι των ευθυνών και υποχρεώσεων  που έχουμε αναλάβει, θέτουμε ως στόχο, τη συνεχή βελτίωση όχι μόνο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και των υποδομών, τόσο ως προς τον πάγιο εξοπλισμό, αλλά και τις λοιπές κτηριακές κατασκευές και παρεμβάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερων συντηρήσεων, καθώς είναι σημαντικό για εμάς να βελτιώνουμε, συνάμα με τις ιατρικές μας υπηρεσίες και τις δομές μας.

Στο αγώνα αυτό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δωρεές των συμπολιτών μας, επώνυμες και ανώνυμες πολλές φορές, οι οποίες σε τακτική βάση ενισχύουν την προσπάθεια μας για βελτίωση των υπηρεσιών και υποδομών του Γ.Ν.Φ. Είναι σημαντικό και εξαιρετικό  που διαπιστώνουμε ότι σε αυτή τη μικρή κοινωνία της πόλης και περιοχής μας, ανθεί σε μεγάλο βαθμό η ανθρωπιά, καθώς βλέπουμε φιλάνθρωπες προσπάθειες σε όλα τα πλαίσια. Οι ανάγκες ενός Νοσοκομείου είναι καθημερινές, συνεχείς και πάντα θα προκύπτει η απαίτηση για κάτι επιπλέον ή πρόσθετο, με σκοπό την συνεχή  βελτίωση, υπηρεσιών και υποδομών.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν η όποια προσφορά και χορηγία, προς το Γ.Ν.Φ, ακόμα και το ένα ευρώ, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας, έχει την αξία του και κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη διαφορά και προτρέπουμε όποιον άλλον επιθυμεί να παράσχει τη δική του στήριξη, να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, ερχόμενος σε επαφή με τη διοίκηση του Γ.Ν.Φ.

Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες μας είναι πολλές, όμως υπάρχει ένα θετικό στοιχείο, η αισιοδοξία και ότι ακόμα και μέσω κρίσης δίνονται ευκαιρίες και τις αξιοποιούμε. Ο πολίτης της περιοχής μας, μπορεί να εμπιστευθεί το Νοσοκομείο μας, καθώς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πλειοψηφία των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμια περίθαλψη

Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά γιατρούς- νοσηλευτές- λοιπό προσωπικό-διοικητικό προσωπικό, μέλη Δ.Σ, για την άψογη συνεργασία και  που διατηρούμε  σε εξαιρετικό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επίσης επιθυμώ να διαβεβαιώσω του συμπολίτες μας, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά, αφήνοντας πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος σήμερα μαζί με τη μνήμη της Ελένη Θ. Δημητρίου, τιμούμε και μνημονεύσαμε και τους δικούς μας ανθρώπους τους ανθρώπους του Νοσοκομείου που δεν είναι εν ζωή και όλα τα χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου από το 1938 έως σήμερα, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Γ.Ν.Φ, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στη διαχρονική προσπάθεια αναβάθμισης του.

Τιμούμε και το νοσηλευτή μας Κωνσταντίνο Πετσούκη, εορτάζοντα σήμερα, όπου στο πρόσωπο του και την απώλεια του, βλέπουμε το άνθρωπο αγωνιστή που έδωσε και τη ζωή του, έναντι της πανδημίας καθώς είχε πληγεί και ο ίδιος από τον Κορωνοϊό.

Αιωνία η μνήμη όλων, Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες –  Χριστός Ανέστη.