Eκδήλωση «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ»

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ»

50 ΧΡΟΝΙΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τα πενηντάχρονα λειτουργίας της από το 1962 μέχρι σήμερα γιόρτασε η εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας, «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ», το Σάββατο  17 Μαρτίου 2012.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Φλώρινας και ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ελάχιστες φορές σε εκδηλώσεις στην αίθουσα αυτή είχα-με και ορθίους.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «η συμβολή του επαρχιακού τύπου  στην ανάπτυξη της περιφέρειας» με συντονιστή τον Δημήτρη Ρίζο, Δρ Θεολογίας-Φιλολογίας, και ομι-λητές ήταν οι δημοσιογράφοι Σοφία Βούλτεψη, Μαριάνα Πυργιώτη,  Διευθύντρια του ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Παντελής Σαββίδης και ο επίκουρος  καθηγητής «πολιτικής επικοινωνίας και ΜΜΕ στα Βαλκάνια» Βλάσης Βλασίδης, στο τμήμα βαλκανικών σπουδών του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Την εκδήλωση τίμησαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ο περιφερειάρχης   Γ. Δακής, οι αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας Δ. Ηλιάδης,  Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αντωνιάδης, Ο Δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μ. Ιωσηφίδης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Β. Τσέπας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Ζ. Ρίζου, ο πρόεδρος Δη-μοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου Γ. Λιάσης,  Αντιδήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου, o τ. Βουλευτής Δ. Θεοχαρίδης, πανεπιστημιακοί, το σύνολο σχεδόν του δημοσιογρα-φικού κόσμου του νομού μας, και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι της εφημερί-δας.
Ήταν μια εξαιρετική στιγμή για τον εκδότη Θεόδωρο Βόσδου ο οποίος επί 50 χρόνια κατάφερε να δώσει τον δικό του αγώνα για τη δημοσιοποίηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού μας. Κατόρθωσε, με την «Φωνή» του, να γίνει η Φωνή της πατρίδας για τους ανά τον κόσμο ξενιτεμένους Φλωρινιώτες. Μαζί με την σύζυγο του Ασημούλα Βόσδου,  η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα εκδότρια στο νομό μας, ακο-λούθησαν την επίπονη ζωή του δημοσιογράφου. Η «Φωνή» περνώντας στιγμές δύ-σκολες, όπως όλος ο επαρχιακός τύπος της εποχής, με πενιχρά έσοδα και πολύ προ-σωπική δουλειά, μπόρεσε να επιζήσει και να επικρατήσει ως έγκυρη εφημερίδα για πενήντα χρόνια. Ο Θεόδωρος βγήκε αλώβητος, μέσα από όλες αυτές τις συμπληγά-δες, χάρη στη δυνατή προσωπικότητα  που διέθετε, στη σταθερή προσήλωσή του στις αρχές του και στο μεράκι του να γράφει. Κατά τη διάρκεια της έκδοσης της «Φωνής της Φλωρίνης» ο Θεόδωρος Βόσδου ουδέποτε έβρισε, λοιδόρησε κορόιδεψε ή κατη-γόρησε κάποιον. Ήταν πάντοτε αξιοπρεπής και με ευαισθησία στην προσωπικότητα του καθενός, με αυξημένη τη αίσθηση για το «κοινό καλό» της Φλώρινας, έδωσε τον δικό του αγώνα και έδωσε απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του σε όλους τους νεότερους συναδέλφους του. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «Τζέντελμαν» της τοπι-κής δημοσιογραφίας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι έμπειροι δημοσιογράφοι  Παντελής Σαββίδης, Σοφία Βούλτεψη, Μαριάνα Πυργιώτη και ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας Βλάσης Βλασίδης, υπό το συντονισμό του Δρ Θε-ολογίας & φιλόλογου Δ. Ρίζου τοποθετήθηκαν στο θέμα,  ενώ χαιρετισμό απηύ-θυνε ως εκπρόσωπος της αρχαιότερης εφημερίδας της Φλώρινας ο Χρήστος Κωνσταντινίδης
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Θεόδωρος Βόσδου τίμησε με πλακέτα τους πα-λιούς συνεργάτες του Β. Σφέτκο, Λ. Λαζαρίδη και τον νεότερο Γ. Αριστείδου.
H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΣΔΟΥ
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα μας κ.κ. Θεόκλητε, Σεβαστές τοπικές αρχές, συμπολί-τισσες και συμπολίτες μας,
Από καρδιάς σας ευχαριστώ για την ευγενική και τιμητική, συνάμα, παρουσία σας για να συνεορτάσουμε τα 50 χρόνια, που κλείνει σήμερα 17 Μαρτίου 2012 η εβδομα-διαία τοπική εφημερίδα μου “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ”. Συμπλήρωσε μισό αιώνα στις δημοσιογραφικές επάλξεις της ακριτικής πόλης μας και του παραμεθορίου νομού μας.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους έγκριτους δημοσιογράφους των Αθηνών και της Θεσσα-λονίκης, Σοφία Βούλτεψη. Μαριάνα Πυργιώτη, Γιάννη Πολίτη και Παντελή Σαββίδη, που εγκατέλειψαν την θαλπωρή του κλεινού Άστεως και της Νύμφης του Θερμαϊκού, για να έλθουν στην Φλώρινα, ευτυχώς χωρίς πολικές θερμοκρασίες και χωρίς χιονο-πτώσεις,  για να μιλήσουν επίκαιρα με θέμα: «Η συμβολή του επαρχιακού τύπου στην  ανάπτυξη της περιφέρειας». Βέβαια ένα σημαντικό μερίδιο των ευχαριστιών ανήκει και στον επίσης ομιλητή κ. Βλάση Βλασίδη, έγκριτο Επίκουρο Καθηγητή «Πολιτικής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στα Βαλκάνια», στο Τμήμα Βαλκανικών Σπου-δών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Βλασίδης εξέδωσε ένα ογκώδες και πολύ ενδιαφέρον έργο, που αναφέρεται λεπτομερώς στον «Τομέα Ενημέρωσης στους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Μοναστηρίου και Περλεπέ», ενώ μέσω του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών έχει ψηφιοποιήσει έναν μεγάλο όγκο φύλλων των τοπικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και της «Φωνής». Επίσης ευχαριστώ τον Διδάκτορα Θεολογίας και Φιλόλογο κ. Δημήτριο Ρίζο, που αποδέχθηκε την πρότασή μας να συντονίσει την όλη εκδήλωση.
Το πρώτο φύλλο της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ» κυκλοφόρησε στις  17 Μαρτίου 1962, με εκδότρια αρχικά την  αείμνηστη σύζυγό μου Ασημούλα Ηλιάδου – Βόσδου. Το κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου είχε τίτλο «ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ». Πι-στεύω ότι στο μακρύ διάβα του χρόνου, η “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ” εκπλήρωσε πλήρως τις φιλοδοξίες αυτές.
Στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα πολύτιμοι συνεργάτες της εκδότριας ήσαν ό ομιλών, ο οποίος ήταν ο κύριος συντάκτης – αρθρογράφος της εφημερίδος και οι δύο έμπειροι στην παραδοσιακή στοιχειοθεσία και την εκτύπωση της τετρασέλιδης εφημερίδας, στο ιδιόκτητο επίπεδο πιεστήριο, Λάζαρος Λαζαρίδης και Βασίλειος Σφέτκος, οι ο-ποίοι απετέλεσαν την εκδοτική οικογένεια της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ», μέχρι την συνταξιοδότησή τους, οπότε η εφημερίδα πέρασε στην ηλεκτρονική στοιχειοθέ-τηση και εκτύπωση στο σύγχρονο τυπογραφείο του ρέκτη επαγγελματία Γιάννη Αρι-στείδου. Εκδότης πλέον ανέλαβε ο υποφαινόμενος. Το λογότυπο του τίτλου της Εφη-μερίδος φιλοτέχνησε ο λαμπρός μας ζωγράφος αείμνηστος Ηλίας Βυζάντης.
Η έκδοση της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ» ξεκίνησε με εξακόσια φύλλα, ενώ στην συνέχεια η κυκλοφορία της συνεχώς αυξάνονταν, που σήμαινε ότι το αναγνωστικό της κοινό εκτιμούσε την αρθρογραφική μαχητικότητά της, την πλούσια ειδησεογρα-φία της, την προβολή των προβλημάτων που απασχολούσαν τον νομό μας. ‘Εφθασε στα 1.400 φύλλα, με κύριο όγκο των αναγνωστών της στην Φλώρινα, στην Θεσσαλο-νίκη, στην Αθήνα, το Αμύνταιο και στα χωριά μας, αλλά και σε πόλεις, όπου κατοι-κοεδρεύουν Φλωρινιώτες, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το Ναύπλιο και την Καλαμά-τα.
Παράλληλα η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ» έγινε η πνευματική γέφυρα με τους ομο-γενείς μας, ιδίως στο Τορόντο του Καναδά, την μακρινή Αυστραλία, την Γερμανία και την Ελβετία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο εκδότης της στα λεγόμενα «Κοινωνικά», τα οποία ενδιέ-φεραν ιδιαίτερα κυρίως τους εκτός της πόλεως Φλωρίνης αναγνώστες, οι οποίοι έτσι πληροφορούνταν για την κοινωνική ζωή των συγγενών και των φίλων τους στην Φλώρινα.
Η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ» στο διάβα του χρόνου έτυχε πολλών διακρίσεων, από διαφόρους φορείς της Φλώρινας και της Θεσσαλονίκης. Κορυφαία, όμως, διάκριση ήταν αυτή που της απένειμε τον Δεκέμβριο του 2003 το ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυ-μα της Ελλάδος, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.
Ευχαριστώ.