Η ενημερωτική εκδήλωση «Σπάνιες Παθήσεις στο Προσκήνιο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων – που τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου – και βασικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Φλώρινας, διοργάνωσε μία ξεχωριστή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σπάνιες Παθήσεις στο Προσκήνιο».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κα Θεοπίστη Πέρκα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Μιχάλης Χάτζιος και η Αντιπρύτανης Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα Άννα Σπύρτου.

Κεντρικοί ομιλητές – ομιλήτριες ήταν οι:

  • Ευάγγελος Δ. Τσούκας, Νευρολόγος
  • Αιμιλιανός Ηλ. Σέκρης, Οφθαλμίατρος
  • Σταυρούλα Παπανικολάου, Ψυχολόγος
  • Μαρία Μίσιου, Κοινωνική Λειτουργός
  • Μιχαήλ Π. Μίγκος, Ρευματολόγος

Όπως τονίστηκε, οι Σπάνιες Παθήσεις είναι ασθένειες που απειλούν τη ζωή ή επιφέρουν χρόνια αναπηρία. Χαρακτηρίζονται από χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και μεγάλη ετερογένεια. Στην πλειοψηφία τους είναι γενετικής φύσεως ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συγγενών δυσπλασιών, σπάνιων μορφών παιδικού καρκίνου, καθώς και αιματολογικών, αυτοάνοσων, δερματολογικών, ενδοκρινολογικών, καρδιολογικών, αναπνευστικών, γαστρεντερικών, μεταβολικών, νευρολογικών και νευρομυϊκών, ορθοπεδικών και οφθαλμολογικών νοσημάτων. Απαιτούν σφαιρική προσέγγιση βάσει συνδυασμένων δράσεων, ώστε να αποφεύγεται η υψηλή νοσηρότητα και η πρόωρη θνησιμότητα, και να βελτιώνονται οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των ασθενών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φλώρινας και με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Φλώρινας.