Η ημερίδα: « Σχολική Βία: Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας» (φωτογραφίες & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Φαίδων» η ημερίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς, με θέμα: «Σχολική βία: Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας», που διοργάνωσαν το 2ο Γενικό Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ABC-“Anti-Bullying Certification”, στο οποίο συμμετέχουν τα δύο σχολεία ως συνεργαζόμενα με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στόχος της ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα γονέων και εκπαιδευτικών για την αποτροπή του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και η ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης που αναπτύσσονται στα δύο σχολεία, μέσα από δράσεις και προγράμματα.

Παρόντες ήταν ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κίμων Σαββάκης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, μέλη των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Άννα Μπαφίτη μιλώντας για το πώς το σχολείο μπορεί να αντιμετωπίσει μαζί με τους γονείς τον σχολικό εκφοβισμό, ο οποίος δε γεννιέται στο σχολείο αλλά στην κοινωνία, μέσα στις δυσλειτουργικές σχέσεις της οικογένειας και στις σχέσεις εκμετάλλευσης στους χώρους εργασίας.

Η Χριστίνα Καραγιάννη, φιλόλογος του 3ου γυμνασίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σκοπό του προγράμματος που είναι η δημιουργία ομάδων υποστήριξης συνομηλίκων, δηλαδή μαθητές που εκπαιδεύονται από τους καθηγητές όλη τη διάρκεια της χρονιάς και αναλαμβάνουν ρόλο υποστηρικτή μέσα στη σχολική κοινότητα.

Η υποδιευθύντρια του 2ου λυκείου, Ζαφειριώ Μελισσίδου, παρουσίασε τις δράσεις του σχολείου για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την εμπειρία της από το πρόγραμμα.

Την εμπειρία τους από το πρόγραμμα περιέγραψαν επίσης και μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του προγράμματος διαμεσολάβησης. Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο από την κινητικότητα στο Παλέρμο που έφτιαξαν οι μαθητές.

Τέλος, τον λόγο πήρε η ψυχολόγος του Εθελοντικού Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Νίκη Μοσχοβάκη – Φιλιππίδου, που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας.