Η παρουσίαση της «τεχνικής ποινής» του Στέλιου Λιθοξοϊδη

Στις 29 Απριλίου 2022 το φιλόξενο μαγαζί Duck Café-Bar γέμισε μέσα κι έξω με φίλες και φίλους του βιβλίου για την παρουσίαση της συλλογής σπονδυλωτών διηγημάτων του Στέλιου Λιθοξοΐδη με τίτλο «Τεχνική Ποινή». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε συνεργασία του συγγραφέα με τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, το περιοδικό τέχνης Art in Vivo, τις Εκδόσεις Υδροπλάνο και το βιβλιοπωλείο Το Μαγαζί Σας.

Για τον Στέλιο Λιθοξοΐδη και την Τεχνική Ποινή μίλησαν τρεις γυναίκες. Η Δότα Σαρβάνη (πρώτη δασκάλα του συγγραφέα στο δημοτικό), η Κατερίνα Κετσίδου (μέλος της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας) και η Πέγκυ Ρόμπη (μέλος της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας). Αναφέρθηκαν στη γνωριμία τους με τον συγγραφέα και σκιαγράφησαν την Τεχνική Ποινή ως ένα βιβλίο που με τρόπο άμεσο εκθέτει όλα όσα ταλανίζουν την κοινωνία. Χαρακτηριστικά, διαβάστηκαν από τη συλλογή η «Αποστολή βιογραφικού» (που αναφέρεται την ανεργία) και το «Εσύ ποιος είσαι;» (που αναφέρεται στην τρίτη ηλικία και την άνοια). Τέλος, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ως κοινωνία πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε ότι είναι φυσικό. Μέσα στην κοινωνία μας υπάρχουν γυναίκες, άνδρες, ομοφυλόφιλοι, τρανς, ανάπηροι, αδέσποτα… Όλα χρειάζονται προσοχή και αγάπη. Στόχος της Τεχνικής Ποινής είναι ακριβώς αυτό».

Μεταξύ όσων προσήλθαν στους χώρους του Duck Café-Bar για την παρουσίαση ήταν μέλη από το Δ.Σ. της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και μέλη από την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Ομάδα Δημιουργικής Ανάγνωσης της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, στηρίζοντας έμπρακτα άλλη μία πολιτιστική δράση που αφορά το βιβλίο και λαμβάνει χώρα στην πόλη της Φλώρινας.

Από το Δ.Σ. της Λ.Π.Φ