Η παρουσίαση του βιβλίου “Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας”

Η παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Καρακώστα με τον τίτλο “Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στην Ταράτσα του ξενοδοχείου Λύγκος,στη Φλώρινα.

Ένα βιβλίο, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, με επίκεντρο τις βαθύτατες αλλαγές που συνέβησαν στον εθνικό φυσιογνωμικό ιστό των Βλάχων, καθώς και στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα τους, μέσα από το δίπολο Μοσχόπολη-Μίσκολτς.

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν οι Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας και Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, ενώ χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου.

Αμέσως μετά, η συγγραφέας αναφέρθηκε στην πρωτογενή αρχειακή έρευνά της και στην επιλογή των δύο αυτών πόλεων, που μόνο τυχαία δεν ήταν. Στόχο της να επαναπροσεγγίσει και να ανασυνθέσει την εικόνα που παραδοσιακά έχουμε σχηματίσει για τη Μοσχόπολη, ενώ παράλληλα ερεύνησε ιστορικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της στο Μίσκολτς ως τυπικό δείγμα της ελληνικής διασποράς της περιόδου εκείνης, παραβλέποντας τα μυθεύματα και τους θρύλους του παρελθόντος.