Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Μπελκαμένη: Ψίθυροι στα χαλάσματα» του Ηλία Ιωαννίδη

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μπελκαμένη: Ψίθυροι στα χαλάσματα» του Ηλία Ιωαννίδη, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, μία ημέρα μετά την θλιβερή Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Δροσοπηγής.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το πρώτο που γυρίστηκε στη Φλώρινα, από Φλωρινιώτες δημιουργούς, με θέμα το παλιό χωριό της Δροσοπηγής, την Μπελκαμένη. Μία ιστορική αναδρομή, που ξεκίνησε από τον τόπο καταγωγής των κατοίκων, την δημιουργία ενός σύγχρονου χωριού για την εποχή του, τις ασχολίες των κατοίκων και έφτασε μέχρι τον Μακεδονικό Αγώνα, την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, περιγράφοντας τα όσα συνέβαιναν στο χωριό και τον ρόλο που έπαιξαν οι κάτοικοι σε κάθε περίοδο.

Παραστατικές εικόνες και μαρτυρίες ανθρώπων, μετέφεραν τους θεατές σε μια άλλη εποχή, σε ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν, περιγράφοντας γιορτές, γάμους, πανηγύρια, αλλά και πόνο, θλίψη, ξεριζωμό, εξαθλίωση, μαρασμό και στο τέλος την αναγέννηση. Ένας καμβάς συναισθημάτων, με κορυφαία στιγμή την περιγραφή του Ολοκαυτώματος του χωριού στις 4 Απριλίου 1944 και τα όσα ακολούθησαν.

Στην πρώτη θέση, έχοντας την τιμητική τους, ήταν οι δύο «πρωταγωνιστές» του φιλμ, ο 88χρονος ζωγράφος Βαγγέλης Ταμουτσέλης και ο 90χρονος Σταύρος Στυλιάδης, οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος ως παιδιά και καθήλωσαν με τις περιγραφές τους. Στο τέλος δέχτηκαν τα συγχαρητήρια και την αγκαλιά των παρευρισκομένων.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, εκ μέρους του Δήμου Φλώρινας η Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ.Σοφία Τζώτζη-Φουδούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Θεοκλήτου, Αρχιμανδρίτης π. Θεωνάς Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Δροσοπηγής κ. Μιχάλης Μάρου, ενώ επιστολή για τους λόγους της απουσίας της απέστειλε η Βουλευτής Φλώρινας κ. Πέτη Πέρκα, δίνοντας συγχαρητήρια στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ.

(Φωτογραφίες: Σοφία Λεωνίδου)

 

Ντοκιμαντέρ: «Μπελκαμένη: Ψίθυροι στα χαλάσματα»

Διάρκεια: 98’ λεπτά

Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωαννίδης

Αφήγηση: Κωνσταντίνος Τσιουμίτας

Εικονολήπτης Β’: Γιώργος Αλεξίου

Παραγωγή: Florina Discovery Channel

Εκτέλεση παραγωγής: Film Art Productions© 2023

 

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=EcvspwzdN2g&ab_channel=FlorinaDiscovery