Η 19η Χορωδιακή συνάντηση στη Φλώρινα

Η 19η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ  10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

 

Συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Φλώρινας και τον ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» και είναι αφιερωμένη στην 100ετηρίδα των Ελευθερίων της Φλώρινας από τον Οθωμανικό ζυγό και στον Μακεδονομάχο, πολιτικό και συγγραφέα Γεώργιο Χρ. Μόδη.
Για τον Γεώργιο Μόδη μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος – γλωσσολόγος κ. Γεώργιος Π. Αργυριάδης.

Η Χορωδιακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα θεάτρου του ΦΣΦΑ στις 6,30 μ.μ.

 

Βιογραφικό ομιλητή:

Ο Γεώργιος Π. Αργυριάδης γεννήθηκε στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου και φοίτησε στο 6/τάξιο Δημοτικό σχολείο και στο 8/τάξιο Γυμνάσιο.
Σπούδασε φιλολογία στη  Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου ευτύχησε να έχει δασκάλους τους διαπρεπείς καθηγητές Γιάννη Κακριδή, Εμμ. Κριαρά, Λίνο Πολίτη, Νικ. Ανδριώτη.
Από το 1956 εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας στην  ιδιωτική εκπαίδευση και από το 1959 στο δημόσιο 6/τάξιο Γυμνάσιο Θηλέων της Φλώρινας.
Από το 1970 υπήρξε μέλος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης» και το 1975 ιδρυτικό μέλος της «Στέγης Φιλοτέχνων” της Φλώρινας
Από το 1971 μέχρι το 1992 δίδασκε ως μόνιμος καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετέπειτα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. (με έδρα τη Φλώρινα), ενώ κατά το διάστημα 1980-1982 υπήρξε Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας.
Δύο από τα βιβλία του («Μαθήματα  Γλωσσολογίας και αγωγής του προφορικού λόγου» και «Αρχαία ελληνική γραμματεία: Πλάτωνας, Πλούταρχος [ως παιδαγωγοί]»), εγκεκριμένα από το Κ.Ε.Μ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, διανέμονταν επί 10 χρόνια στους φοιτητές των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και των Σχολών Νηπιαγωγών της χώρας, ως διδακτικά συγγράμματα, ενώ το βιβλίου του «Νεοελληνική γλώσσα: Ιστορικές και γλωσσολογικές διαστάσεις» διανεμήθηκε ως διδακτικό σύγγραμμα στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Σήμερα, εγκαταστημένος στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να γράφει.

 

Έργα  του Γ. Π. Αργυριάδη

«Βασικές αρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας», εκδότης Ι. Συγγελάκης, Φλώρινα 1967.
«Καλλιτεχνική Φλώρινα: Γλύπτες – Ζωγράφοι», Φλώρινα 1969.
«Σύγχρονοι πεζογράφοι: Ο Γ. Χρ. Μόδης και οι γενναίοι του», εκδότης Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», Φλώρινα 1971.
«Η τεχνική των σημείων στίξεως», εκδότρια Μ. Π. Μαλάμα, Φλώρινα 1971.
«Μαθήματα γλωσσολογίας και αγωγής του προφορικού λόγου», Στοιχειοθεσία Κ. Κορδαλής, Θεσσαλονίκη 198610  (Κ.Ε.Μ.Ε.).
«Σύντομη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» (ποίηση), τομ. 2, Φλώρινα 1977
«Αρχαία ελληνική γραμματεία: Πλάτωνας, Πλούταρχος. Πραγμάτευση κειμένων παιδαγωγικού ενδιαφέροντος», 3η έκδοση, Αντ. Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2012.
«Η γλώσσα μας: το τονικό ζήτημα∙ το μονοτονικό», Φλώρινα 1984.
«Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία» (Βασικές αρχές), Βελτιωμένη έκδ. β΄, Φλώρινα 1985.
«Η διηγηματογραφία του Γ. Χρ. Μόδη» (Μακεδονικές ιστορίες), εκδότης Δήμος Φλώρινας, Θεσσαλονίκη 19882.
«Νεοελληνική γλώσσα: Ιστορικές και γλωσσολογικές διαστάσεις», εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη», Θεσσαλονίκη 1990 και Παράρτημά του, κεφ 23ο -24ο (1991).
«Η Μακεδονία στην αρχαιότητα», έκδοση «Μέγας Αλέξανδρος» Αγίας Παρασκευής κ.λπ. Φλώρινας, χορηγός «Μηχανική Α.Ε.», Θεσσαλονίκη 1994.
«Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία και στοιχεία αγωγής του προφορικού λόγου», έκδοση γ’, «Βιβλιο-εκδοτική Α.Ε.», Θεσσαλονίκη 1998.
«Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας», εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2008.
«Γραμματική της Κοινής Νεοελληνικής», υπό έκδοση.

Σημειώσεις:

1. Μερικά από τα πιο πάνω συγγράμματα έχουν βιβλιογραφηθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Αναλυτικό Δελτίο της Ελληνικής Βιβλιογραφίας.

2. Η «Γραμματική της αρχαίας ελληνικής» προτείνεται ως διδακτικό σύγγραμμα για τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων με σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

 

 

Χαιρετισμός

Του προέδρου του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Κων/νου Ραπτόπουλου-Χατζηστεφάνου

Κατά την 19η Χορωδιακή Συνάντηση

(10/11/2011)

Σεβαστές αρχές του τόπου,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Χρόνια Πολλά

Καλωσορίσατε στον Σύλλογό μας.

Η Φλώρινα πανηγυρίζει τα 100α Ελευθέριά της και γιορτάζει την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα με ένα εξαιρετικό πολιτισμικό γεγονός: Την 19η Χορωδιακή Συνάντηση, συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας και του ΦΣΦΑ.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Α» με θεσμικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, για τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, που ξεκίνησαν με την έναρξη της εκατονταετηρίδας και θα συνεχιστούν έως τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.

Το νόημα ζωής της γενιάς του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, η οποία μεγάλωσε με τους θρύλους της παράδοσης της ρωμιοσύνης αλλά ταυτόχρονα και τις σκιές της ήττας του 1897, ήταν η υπεράσπιση της πατρώας γης, της ιδιοπροσωπίας και της ελληνικής ταυτότητάς της, η συνεχής και ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα και τον αλύτρωτο αδελφό. Οι αγώνες εκείνων διπλασίασαν την πατρίδα μας, απελευθέρωσαν το πιο παραγωγικό και αγνό κομμάτι της σκλαβωμένης ενδοχώρας, τη Μακεδονία και το ενέταξαν στον εθνικό κορμό αναβαπτίζοντας την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τιμάμε αυτούς, όπως ο Γεώργιος Χρήστου Μόδης, που γεννημένος στο Μοναστήρι (200 χλμ. μακριά από τα σύνορα της τότε Ελλάδας), αλλά αφοσιωμένος πλήρως, στην απελευθερωμένη Φλώρινα και τη μητέρα πατρίδα, «μεγάλωσε με πολλούς άλλους μέσα στη βαρειά ατμόσφαιρα των Μακεδονικών Εσπερινών». Όταν όλες οι εθνότητες κι οι προπαγάνδες της Βαλκανικής Βαβέλ αγωνιζόταν, εδώ στον τόπο μας, με κάθε θεμιτό και προ παντός αθέμιτο μέσο να κατακτήσουν έδαφος και να γίνουν πλουσιότερες κατά ένα χωριό, μια ενορία ή απλώς ένα άτομο.

Η συμμετοχή του στον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα, η θητεία του στη Βουλή των Ελλήνων, η λογοτεχνική του προσφορά στα νεοελληνικά γράμματα, η καταγραφή των «Μακεδονικών Ιστοριών», τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πλέον προικισμένους ανθρώπους που υπηρέτησαν την πατρίδα μας, εκπληρώνοντας πλήρως την αποστολή του με μία και μοναδική φιλοδοξία: την πραγματοποίηση του «γενικού καλού», για τη Μακεδονία, τη Φλώρινα, την πατρίδα ολόκληρη. Τα βιβλία του είναι πολύτιμη εθνική προσφορά. Υπογραμμίζουν, όπως τα μαρμάρινα μνημεία, τους αγώνες και τις θυσίες των Μακεδόνων, και ιδιαίτερα των ξενόφωνων, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπέρ της Ελληνικής Ιδέας.

Οι 399 ιστορίες του στις 5.761 σελίδες του, αναβλύζουν αφτιασίδωτη αλήθεια, αφοπλιστική ειλικρίνεια, ιστορικό ρεαλισμό, χωρίς να προσβάλλουν, να θίξουν, να εξάψουν πάθη-μίση. Αντανακλούν, εκτός από γνώση της δικής μας ιστορίας, ανθρωπιά και αγάπη, πολλή αγάπη για τον τόπο μας και τους ήρωες κατοίκους του.

Για τους παραπάνω λόγους, το ΔΣ του ΦΣΦΑ στις 03/01/1953, τον ανακήρυξε «Επίτιμο Μέλος» του και εφέτος, στα εκατοντάχρονα, αφιερώνει την 19η Χορωδιακή Συνάντηση σ’ αυτόν, τιμώντας τον ως «λυδία λίθο» της καταγεγραμμένης ιστορίας και ως «μέτρο σύγκρισης» των ανθρώπων πολιτικών.

 

Κυρίες και κύριοι

«Όπου ακούς να τραγουδούν, πλησίασε μ’ εμπιστοσύνη». Μ’ αυτή τη φράση του Γκαίτε, ο αείμνηστος Τάσος Παππάς, μαέστρος  της Μικτής μας Χορωδίας, εξέφραζε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο ατομικό και χορωδιακό τραγούδι, ενέπνεε τους χορωδούς του, καλλιεργούσε το ομαδικό πνεύμα. Εμπιστοσύνη μουσικής, πολιτισμού, ανθρωπιάς, μεγαλοσύνης.

Στη Φλώρινα οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έχουν μακρά παράδοση συμπόρευσης με την ιστορία της και πραγματοποιούνται πάντα από δυναμικούς συμπολίτες μας. Συνυπάρχουν δε, με την αρχοντιά και την αξιοπρέπειά μας. (ενίοτε και με τη γκρίνια μας)

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, που αποτελεί συνέχεια του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΑ», με 72 χρόνια δράσης στα εθνικά-κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, καθιέρωσε τις Χορωδιακές Συναντήσεις, ως αντιστάθμισμα των τάσεων που επικρατούσαν εναντίων των τοπικών χορωδιακών παραδόσεων ώστε αυτές να φθίνουν, να απαξιώνονται, να καθίστανται νεκρές. Σ’ αυτή την τάση αντιτάχθηκε πολιτισμικά το τότε ΔΣ του ΦΣΦΑ με τον πρόεδρό του κ. Παύλο Βαφειάδη, τον οποίο και ευχαριστούμε για εκείνη την αντίσταση και τον τότε Δήμαρχο κ. Δημήτριο Στύλου. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους μετέπειτα Δημάρχους και Διοικήσεις του Συλλόγου μας, για τη συνέχιση της υποστήριξης του θεσμού αυτού.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Αντιδήμαρχο πολιτισμού και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Φλώρινας, διότι με τη θετική απόφασή τους στηρίξανε εν μέσω οικονομικής κρίσης, έστω και με το χαμηλότερο από κάθε άλλη φορά «οικονομικό βάρος» και εφέτος τον θεσμό αυτών των εκδηλώσεων. Γνωρίζουν, βεβαίως, ότι η συμμετοχή και η βοήθειά τους λειτουργεί ανταποδοτικά προς όφελος των Φλωρινιωτών και του πολιτιστικού προφίλ του Δήμου μας. Οι σύλλογοι οφείλουν να παράγουν πολιτισμό, να ενώνουν, να παραμένουν φωτοδότες πηγές της κοινωνίας, να συγκοινωνούν ιδέες, να προστατεύουν αλλά και να προστατεύονται από τα μέλη τους.

Στη φετινή επετειακή Χορωδιακή Συνάντηση, ως ομιλητής επιλέχθηκε, ένα πρόσωπο ειδικού βάρους και αξίας, που γνώρισε τον Γ. Μόδη, αρκετά στενά, συνεργάστηκε μαζί του, συγκέντρωσε και «δούλεψε» πάνω στο σύνολο των έργων του, ο συμπολίτης μας, καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας της -πάλαι ποτέ- Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας και μετέπειτα Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης του ΑΠΘ (με έδρα τη Φλώρινα), κ. Γεώργιος Π. Αργυριάδης, μέλος και συνεργάτης του ΦΣΦΑ, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρότασής μας.

 Ο ομιλητής, εκτός από δεινός χειριστής του ορθού λόγου και δεινός συγγραφέας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, έχει συγγράψει επιπλέον 15 βιβλία ιστορικού, λογοτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους 2 βιβλία για τον σημερινό τιμώμενο, Γεώργιο Μόδη:

  1. «Σύγχρονοι πεζογράφοι: Ο Γεώργιος Χρ. Μόδης και οι γενναίοι του», έκδοσης Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», Φλώρινα 1971.
  2. «Η διηγηματογραφία του Γεωργίου Χρ. Μόδη» (Μακεδονικές ιστορίες), έκδοσης Δήμου Φλώρινας, Θεσσαλονίκη 1982.

Ευχαριστώντας όλους εσάς, τους εκλεκτούς μας συμπολίτες που με την αγάπη, την παρουσία και το χειροκρότημά σας στηρίζετε αυτόν τον πανέμορφο θεσμό, σας ευχόμαστε μία απολαυστική χορωδιακή βραδιά και παρακαλώ τον καθηγητή -και καθηγητή μου από τη φοίτησή μου στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας- κ. Γεώργιο Αργυριάδη να προσέλθει στο βήμα για την ομιλία του με θέμα:

«Γεώργιος Χρ. Μόδης, ο Μακεδονομάχος, ο πολιτικός, ο συγγραφέας».

Χρόνια πολλά.

Πάντα ελεύθεροι.