Κάλεσμα του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας Τ. Αντωνιάδη στο συνέδριο για την ποντιακή γλώσσα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας ο πρόεδρός της Τάσος Αντωνιάδης με αφορμή το συνέδριο «Ποντιακή γλώσσα… Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο – Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές» που θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα.

Ο κ. Αντωνιάδης μας ενημέρωσε αναλυτικά για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να το παρακολουθήσει.

Τάσος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας

«Σας καλωσορίζω στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και σας ευχαριστώ για τη στήριξη που παρέχετε τόσο στην Εύξεινο Λέσχη όσο και στους άλλους συλλόγους της Φλώρινας, ιδίως τώρα που οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν πληγεί τόσο με την οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων όσο και με τον κορονοϊό.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει στη Φλώρινα ένα μεγάλο συνέδριο με τίτλο «Ποντιακή γλώσσα… Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο – Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές». Εισηγήσεις θα κάνουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και από ελληνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια της Κύπρου. Το συνέδριο θα διαρκέσει 3 ημέρες και θα γίνει δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως, οποίος επιθυμεί δηλαδή μπορεί να παρακολουθήσει από μακριά αν μπει στην ιστοσελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ή στο livemedia και να δηλώσει εγγραφή, ενώ όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης το συνέδριο να ξέρουν ότι η έναρξη είναι την Παρασκευή στις 19:30 και θα διαρκέσει ως την Κυριακή, στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος» του πνευματικού κέντρου στη Φλώρινα. Επίσης θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τόσο μεγάλο συνέδριο για την ποντιακή γλώσσα. Η ιδέα για την πραγματοποίησή της ήταν από την επιτροπή διαλέκτου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας,  την ευθύνη έχω εγώ σαν να προεδρεύων μαζί με άλλα μέλη, επιστήμονες από τον ποντιακό χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω εδώ τον πρόεδρο της παμποντιακής κ. Βαρυθυμιάδη Γιώργο αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. για την αποδοχή τους να γίνει ένα τόσο μεγάλο συνέδριο στην ακριτική μας πόλη, εδώ συναντιούνται πολιτισμοί από τρία κράτη. Να σας τονίσω ότι η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας έχει μία προϊστορία, μία πρωτοπορία σε τέτοιου είδους συνέδρια και  να σας θυμίσω ότι εδώ γεννήθηκε η ιδέα και πραγματοποιήθηκε το 1ο συνέδριο ποντιακής μουσικής και Εθνικής αυτογνωσίας το οποίο έγινε και θεσμός και ακολούθησαν πολλά τέτοια συνέδρια τα επόμενα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνη της η Παμποντιακή Ομοσπονδία και η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη Γιώργο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βόσδου Σωτήρη, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιαννάκη Βασίλη, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδουλίδη και τον πρόεδρο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρωμανίδη οι οποίοι είναι συνδιοργανωτές του συνεδρίου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ΔΕΗ ΑΕ η οποία υπήρξε χορηγός του συνεδρίου.

Ένα τέτοιο συνέδριο δεν μπορεί να γίνει όμως και χωρίς την παρουσία ανθρώπων, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της επιτροπής, στην Αναστασία Μαχαιρίδου, στην Σοφία Ιωακωβίδου, τον Κώστα Χατζημιχαηλίδη πρόεδρο της παμποντιακής νεολαίας και τον αντιπρόεδρο κ. ευφραιμίδη, επίσης τη νεολαία Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες σχεδιάζουν και σκέφτονται το πως θα πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο.

Καλούμε τον πνευματικό κόσμο της Φλώρινας, όλα τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης αλλά και τους Φλωρινιώτες να παρακολουθήσουν αυτό το συνέδριο. θα έρθουν πάρα πολλά μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας από διάφορους συλλόγους από όλη την Ελλάδα να το παρακολουθήσουν και φυσικά να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές οι οποίοι θα έρθουν εδώ για το συνέδριο και με μεγάλη χαρά δεχτήκανε και εξέφρασαν τη χαρά τους που γίνεται στην ακριτική πόλη της Φλώρινας και όχι σε κάποιο κεντρικό σημείο της Ελλάδος όπως είναι η Αθήνα ή και Θεσσαλονίκη.

Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και ελπίζουμε να είσαστε πάντοτε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.  Σας ευχαριστώ πολύ».

Ερώτηση κ. Τριανταφυλλίδη Χαράλαμπου:

Κ. πρόεδρε, οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα μίας μικρής τοποθέτησης –  ερώτησης για να απαντηθούν;

Απάντηση:

Φυσικά, σε τέτοιου είδους συνέδρια μετά το τέλος της τοποθέτησης του εισηγητή υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις.  θα υπάρχει και στο τέλος κάθε ημέρας μία ανακύκλωση με ότι έχει γίνει  την προηγούμενη.

Ποντιακή_Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο_Πρόγραμμα