Μήνυμα της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η σημασία του φετινού εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου καθώς και της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση φέρει ένα ιδιαίτερο βάρος, μεγαλύτερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Οι οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που βιώνει η χώρα, μας  φέρνουν αντιμέτωπους  με μια σκληρή πραγματικότητα την οποία καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε. Εν όψει της κατάστασης αυτής, Έλληνες, έχουμε υποχρέωση να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό είναι εφικτό, αφού προηγουμένως έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μακραίωνης πορείας του Ελληνικού Έθνους, μέσα από τους Αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, Λαού και Κλήρου, για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την  ανεξαρτησία.

Αναλογιζόμενοι την εθνική μας κληρονομιά, τον ελληνικό μας πολιτισμό, την ελληνική μας γλώσσα, την Ορθόδοξη Πίστη μας και όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την ελληνική εθνική μας ταυτότητα, έχουμε χρέος :

  • Να αντιληφθούμε τα λάθη μας κατά τη διάρκεια των 200 τελευταίων ετών. Να τα εντοπίσουμε, να τα διερευνήσουμε ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
  • Να παραδειγματιστούμε από τους συλλογικούς εθνικούς αγώνες, να προβληματιστούμε ώστε να καταφέρουμε κάποτε να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς»
  • Να συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα δυνατά στοιχεία του πολιτισμού μας, τη γλώσσα μας, την ελληνική κουλτούρα και παιδεία μας, τις τέχνες και τα γράμματα, τη μουσική μας. Ας μη λησμονούμε άλλωστε, πως ο Ελληνικός πολιτισμός στάθηκε ως η βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
  • Να προχωράμε μπροστά με ό,τι μας ενώνει αφήνοντας στην άκρη όσα μας δίχασαν
  • Τέλος, έχουμε χρέος να αναλογιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές, απέναντι στα παιδιά μας για τον κόσμο που τους παραδίδουμε. Οφείλουμε να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων και να τους δημιουργήσουμε ευκαιρίες εξέλιξης εντός της χώρας τους.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, ο ελληνικός λαός ξέρει να αγωνίζεται για τα ιδανικά του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Φιλέλληνες, τον καιρό της Επανάστασης, πείστηκαν από τους Αγώνες των Ελλήνων και ίσως είδαν μέσα από εκείνους τη δική τους ανεξαρτησία. Μας γνωρίζει άλλωστε η Ελευθερία!

Χρόνια Πολλά! Πάντα ελεύθεροι!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας,

Δρ. Ειρήνη Κουρεμένου