Μήνυμα του Βουλευτή Π.Ε. Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

 Συμπληρώνονται 102 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε το φονικό του έργο που είχε ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση , τον αφανισμό και τέλος τον βίαιο ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού-που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία – φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και ως ένα έγκλημα στο οποίο τόσα χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το έγκλημα της Γενοκτονίας είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οφείλει η διεθνής κοινότητα, να αναγνωρίσει  άμεσα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου , τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις επόμενες γενιές και αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο νέες γενοκτονίες. Η αναγνώριση το 2021 της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ  Τζο Μπάϊντεν , αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για την αναγνώριση και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα, για το οποίο θα πρέπει η ελληνική πολιτεία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διεκδικήσουν με ζέση και με αγώνα διαρκείας. Έναν αγώνα που χρόνια τώρα έχουν ξεκινήσει και δίνουν από κοινού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Ακόμα οφείλει η διεθνής κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για όλα τα εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα και να αποτρέψει με την στάση της να επαναληφθούν τέτοιες θηριωδίες στο μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις κλείνω ευλαβικά το γόνυ και αποτίω φόρο τιμής  στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ποντιακού ελληνισμού .

Αιωνία τους η μνήμη. Δεν τους ξεχνάμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ