Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για την 25η Μαρτίου

200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821. Μια επέτειος με πολλαπλούς και ξεχωριστούς συμβολισμούς. Μια μέρα σπουδαίας ιστορικής μνήμης για όλο τον Ελληνισμό, με παγκόσμιο όμως αντίκτυπο.

Η 25η Μαρτίου μας υποχρεώνει να ξαναθυμηθούμε την ιστορική μας κληρονομιά, τις εθνικές μας υποθήκες και το ιερό χρέος όλων μας. Μας θυμίζει ποιοί είμαστε και ποιος είναι ο προορισμός μας ως έθνος, ως λαός, ως πολιτισμός, αλλά και ως άτομα. Μας θυμίζει ότι οι σημερινοί Έλληνες είμαστε γέννημα της συγκλονιστικής πνευματικής συνάντησης του πανάρχαιου ελληνισμού με τον χριστιανισμό. Γέννημα μιας μοναδικής επανάστασης που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και άφησε επάνω του, σε κάθε άκρη του, ανεξίτηλα τα ίχνη της.

Σημαντικός παράγοντας, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο τόσο στην προετοιμασία, όσο και κυρίως στην επιτυχία της επανάστασης ήταν η ομοθυμία των Ελλήνων, η σύμπνοια, η κοινή ψυχολογική διάθεση για τον Μεγάλο Αγώνα. Ήταν με άλλα λόγια η κοινή συνείδηση της αναγκαιότητας της Επανάστασης, που οδήγησε σε ταυτότητα ιδεών, σκέψεων και επιθυμιών.

Η μέρα αυτή όμως είναι μέρα διπλής χαράς για τον Χριστιανικό Ελληνισμό. Τιμούμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη στιγμή κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του, με μοναδικό στόχο να μας δείξει μέσα από τη ζωή του και τα λόγια του τον τρόπο που πρέπει να ζούμε.

Ο Χριστός για εμάς τους Χριστιανούς συμβολίζει την αναγέννηση, τη ζωή, την Ανάσταση. Για το λόγο αυτό και η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό γιορτάζεται την ίδια μέρα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο φετινός εορτασμός έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, από την οποία πρέπει να βγούμε όλοι ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι. Εδώ και ένα χρόνο δίνουμε όλοι μας μια άλλη, μια διαφορετική μάχη, έναν εθνικό αγώνα. Μάχη ζωής και αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτή τη μάχη πρέπει και μπορούμε να την κερδίσουμε με ομοψυχία, υπομονή, υπευθυνότητα και πειθαρχία στις οδηγίες της Πολιτείας.

Ο Δήμος Φλώρινας τιμά με ευλάβεια τη διπλή αυτή επέτειο. Με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο του ιστορικού παρελθόντος του Έθνους μας.

Ας υψώσουμε όλοι τη σημαία μας, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης σ’ εκείνους που θυσιάστηκαν. Ας κρατήσουμε ψηλά τη χώρα μας με ενότητα. Ας ακολουθήσουμε τα διαχρονικά μηνύματα της 25ης Μαρτίου 1821, με πίστη στο Θεό και την Πατρίδα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

Βασίλης Γιαννάκης

Δήμαρχος Φλώρινας