Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου συνοδεύεται και από την υπόσχεση σεβασμού, προστασίας και ανάδειξής του. Ιδιαίτερα εμείς εδώ στην περιοχή της Φλώρινας είμαστε ευλογημένοι, καθώς ζούμε σε έναν τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία τελευταίας μελέτης για κάθε κάτοικο της πόλης αντιστοιχούν 16,02 m2 πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών και Δημοσίων αστικών χώρων, όταν το αντίστοιχο κατώτατο όριο που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι στα 9 m2/κάτοικο. Είναι, επομένως, δείγμα πολιτισμού και ζήτημα αληθινής ευζωίας να διατηρήσουμε το περιβάλλον υγιές και βιώσιμο με απλές, καθημερινές συνήθειες.

Ως δημοτική αρχή, με ευαισθησία και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τον Δήμο μας αειφόρο και θερμικά θωρακισμένο. Η δημοτική αρχή έχει τοποθετήσει τα θέματα περιβάλλοντος ψηλά στις προτεραιότητες της, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες δράσεις. Με την έλευση του φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση, με την προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και χωριστής συλλογής των Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων (ΕΟΑ), με την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, με την μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων, με την αντικατάσταση παλιών φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, με την προώθηση της πράσινης ενέργειας, με την εθελοντική δράση συμπολιτών μας μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού, με την ανάδειξη, βελτίωση και συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων, που αποτελούν προτεραιότητες μας, επιδιώκουμε έναν Δήμο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια αυτή και ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ίδιας της Φύσης για ένα πιο υγιές και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.  

Βασίλης Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας