Μήνυμα του Προέδρου της Κοινότητας Φλώρινας Κωνσταντίνου Χαρ. Ρόζα για την 569η επέτειο της Άλωσης της Πόλης

Η 569η θλιβερή επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους οθωμανούς (29 Μαΐου 1453), υπενθυμίζει την ημερομηνία που άλλαξε η παγκόσμια ιστορία του τότε γνωστού κόσμου. Στην υπερχιλιόχρονη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πριν την Άλωση και στην οθωμανική αυτοκρατορία μετά την Άλωση.

Η σύγκριση των δύο αυτών κόσμων αδύνατη και μάταιη. Για αυτό και όλες οι προσπάθειες των οθωμανών τα μετέπειτα χρόνια (σφαγές, βίαιοι εξισλαμισμοί, γκρεμίσματα εκκλησιών και μνημείων, παραχάραξη ιστορίας, διώξεις χριστιανών, προβοκάτσιες, καταστροφές, γενοκτονίες, προσβολές παγκόσμιων μνημείων όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, κα), συνεχίζουν να αποσκοπούν στον πλήρη αφανισμό και την υποβάθμιση του προηγούμενου πολιτισμού, που ουδέποτε κατόρθωσαν να πλησιάσουν οι βάρβαροι κατακτητές, όσο και εάν προσπάθησαν να αντιγράψουν ή να μιμηθούν.

Η θυσία των ηρωικών υπερασπιστών της Πόλης, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, στοιχειώνει κάθε απόπειρα παλαιών και σύγχρονων νεο-οθωμανών για οριστική λήθη των Βυζαντινών.

Η ιστορία έχει κρίνει τους δυο κόσμους, εξυμνώντας και δικαιώνοντας τον έναν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και διαρκώς τον άλλον. Το βαθύ όμως καθεστώς της εκάστοτε τουρκικής εξουσίας και οι πολιτικοί συσχετισμοί των διαχρονικά ισχυρών κρατών της γης, επιβάλουν την αφωνία.

Όσο υπάρχουμε θα θυμόμαστε την ημέρα αυτή, τιμώντας τη θυσία των αγωνιστών και υπερασπιστών της Πόλης.

Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας

Πρόεδρος Κοινότητας Φλώρινας