Μήνυμα του Προέδρου της Κοινότητας Φλώρινας για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων 19 Μαΐου 1919

 Η 102η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τα βάρβαρα οθωμανικά στίφη, βρίσκει τους απανταχού ξεριζωμένους Πόντιους αδελφούς μας, να τιμούν την άδικη θυσία των προγόνων τους και την προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού πληθυσμού από ολόκληρο τον Πόντο.  

Το νεοτουρκικό κίνημα του 1908 και η άνοδος των νεότουρκων στην εξουσία υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, όπως αποδείχτηκε, είχαν καθοριστικές και καταστροφικές επιπτώσεις στους χριστιανικούς πληθυσμούς του οθωμανικού κράτους. Ιδίως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Τουρκία (που συνθηκολόγησε καθώς ήταν στη μεριά των ηττημένων) συγκρότησε -με την προτροπή των Γερμανών συμμάχων της- Εθνικιστικές Δυνάμεις, με σκοπό τον ξεριζωμό και αφανισμό όλων των Χριστιανικών πληθυσμών από τα πάτρια εδάφη τους.

353.000 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι αφανισμένοι Πόντιοι, εκείνης της περιόδου. Μαζικές εκτελέσεις, βίαιοι εκτοπισμοί, εγκλήματα, ανείπωτες αγριότητες, χωρίς -δυστυχώς ακόμα- να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

102 χρόνια από τότε, ο νέο-οθωμανισμός του Ταγίπ Ερντογάν, επιχαίρει για τα εγκλήματα εκείνα, χωρίς ίχνος ντροπής και μεταμέλειας.

Η ιστορία καταγράφει γεγονότα και κρίνει. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πλησιάζει. Και, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων καταδεικνύει ότι οι πολιτισμένοι λαοί, όσο και εάν αργούν μέσω των κυβερνήσεών τους, δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια και το στόμα τους στο δίκαιο και τις θυσίες αθώων.

Αιωνία τους η Μνήμη.

 

Πρόεδρος Κοινότητας Φλώρινας

Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας