Μήνυμα του προέδρου της Κοινότητας Φλώρινας Κωνσταντίνου Χαρ. Ρόζα για την 103η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων 

19 Μαΐου 1919 

Η φετινή 103η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τα βάρβαρα τουρκικά στίφη, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά την προμελετημένη, καλά σχεδιασμένη και άψογα εκτελεσμένη εθνική εκκαθάριση, με τη συστηματική γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, που για αιώνες αποτελούσαν τους ακρίτες και τους διαπρύσιους κήρυκες του Ελληνικού πολιτισμού.

Το Οθωμανικό καθεστώς, το Κίνημα των Νεότουρκων και μετέπειτα το Κεμαλικό κράτος, θεμελίωσαν το «δημοκρατικό», «κοσμικό» και «ομοιογενές» εθνικό τουρκικό κράτος-έθνος τους στον ξεριζωμό αυτόχθονων αλλοεθνών ομάδων όπως οι Έλληνες Πόντιοι, οι Αρμένιοι και Ασσύριοι και αργότερα οι Κούρδοι.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία και τα εγκλήματα που διέπραξε στον Πόντο, πριν 103 χρόνια. Μια μικρή εθνότητα γνωρίζοντας μόνο τις λέξεις «εξόντωση, εξαφάνιση, εξολόθρευση», εκδίωξε, εκτόπισε, έσφαξε, πυρπόλησε, κατέστρεψε και θανάτωσε 353.000 χιλιάδες Πόντιους συνέλληνες και ό,τι αυτοί εκπροσωπούσαν. Οι αποδείξεις, πολυάριθμες και συγκλίνουσες, ακόμα και από τα ίδια οθωμανικά και τουρκικά αρχεία.

Δυστυχώς η θλιβερή ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 (ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου για να συνεχίσει τις σκληρότερες διώξεις κατά των Ποντίων), θα θυμίζει για πάντα, τα χιλιάδες αθώα θύματα, τη διαρκή ατιμωρησία του τουρκικού εθνικισμού, την άρνηση καταδίκης των εγκλημάτων αυτών και την άρνηση μεταμέλειας εκ μέρους της Τουρκίας.

Αιωνία τους η Μνήμη.

Πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας

Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας