Μεγάλη διάκριση για τον συμπατριώτη μας Καθηγητή Ιωάννη Τσώτσο στον μακρινό Καναδά

Ο διακεκριμένος ερευνητής και Καθηγητής της Επιστήμης της Όρασης του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου York, του Καναδά, Ιωάννης Κ. Τσώτσος, έλαβε το βραβείο “CS-Can, Info-Can Lifetime Achievement” στην Επιστήμη των Υπολογιστών για τη διαρκή και εξαιρετική συμβολή του στον κλάδο των H.Y. στον Καναδά. Το βραβείο τού απονεμηθεί για την πολυετή, σημαντική και συνεχή επιστημονική συνεισφορά του σε πάνω από δύο τομείς.

Είναι  πρωτοπόρος στην έρευνα των υπολογιστών με σημαντική συμβολή σε θεμελιώδεις έρευνες αλλά και διάφορες πρακτικές εφαρμογές. Κατά τη διάρκεια της μακράς και λαμπρής καριέρας του, κορωνίδα αποτελεί το έργο του στην “οπτική προσοχή” και στην ενεργή αντίληψη των ρομπότ. Η εξαιρετικά αναγνωρισμένη αυτή μελέτη του (A Computational Perspective on Visual Attention) εκδόθηκε από τον  εκδοτικό οίκο MIT Press το 2011.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Τσώτσος εκτός από ερευνητής Καθηγητής της Επιστήμης της Όρασης, είναι παράλληλα και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στα Τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών, καθώς και Οφθαλμολογίας και Επιστήμης της Όρασης. Η έρευνα του καλύπτει τα πεδία του Computer Vision, ανθρώπινης όρασης, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ενώ από το 2000 ανήκει στο δυναμικό του Πανεπιστημίου του York.

Σήμερα, το ερευνητικό πρόγραμμα του Καθηγητή Τσώτσου παραμένει πιο καινοτόμο από ποτέ με συνεχώς αυξανόμενη επίδραση στην επιστήμη και στην εφαρμοσμένη έρευνα. Το 2019, αυτός και η ερευνητική του ομάδα κατέρριψαν μια επικρατούσα θεωρία εξήντα χρόνων, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται εικόνες. Πέρυσι το εργαστήριό του ανέπτυξε νέες μεθόδους για την πρόβλεψη των κινήσεων των πεζών για χρήση στην αυτόνομη οδήγηση. Και το ερευνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται, καθώς ο Καθηγητής. Τσώτσος κατέχει την Καναδική Έδρα Έρευνας μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Με δεκάδες διακρίσεις, βραβεία και  στο ενεργητικό του, δεν είναι τυχαίο που μια πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα από τον στατιστικολόγο Καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συμπεριέλαβε τον Καθ. Ιωάννη Τσώτσο στο 2% των κορυφαίων ερευνητών όλου του κόσμου.

Είναι παντρεμένος με την ιατρό Δρ. Πατρίτσια Τσώτσου (με καταγωγή από το Τρίβουνο Φλώρινας) και έχουν 2 παιδιά, τα όποια και αυτά έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της Επιστήμης. Την Ιουλία Τσώτσου (Visual Neuroscientist στον Καναδά που εργάζεται στον ερευνητικό τομέα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και καλύτερης ποιότητας ζωής για την τρίτη ηλικία) και τον Kωνσταντίνο Τσώτσο, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ως computational vision/robotics scientist και έχει υπάρξει συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και που εδώ και 5 χρόνια εργάζεται ως Μηχανικός Λογισμικού (Software Engineer) πάνω στο αντικείμενό του για την Google στις HΠΑ.

Ο Καθ. Ιωάννης Τσώτσος, παρότι γεννημένος στον Καναδά, μιλάει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του πολύ καλά ελληνικά. H αγάπη που τρέφει για την πατρίδα του και τις ρίζες του είναι έκδηλη και αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα που έχει φτιάξει με την ιστορία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Τσώτσου (www.ktsotsos.com). Μάλιστα για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του έχει θεσπίσει την υποτροφία “Κώστας Τσῶτσος” για Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Υοrk στον Καναδά.

Εμείς, τα πρώτα του ξαδέρφια, τον συγχαίρουμε όχι μόνο για την τωρινή του σημαντικότατη διάκριση αλλά συνολικά για όλο του το έργο και την προσφορά του στην Επιστήμη. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι τόσο για τον ίδιο όσο και εξαίρετη οικογένειά του.

Ελένη Τσώτσου – Μοτεσνίτσα

Αγνή Τσώτσου – Ζουρλίδου

 

Πηγές:

www.lassonde.yorku.ca/articles/professor-john-k-tsotsos-awarded-cs-caninfo-can-lifetime-achievement-award

www.ktsotsos.com