Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2021» (βίντεο)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών για το οριστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2021”, την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021.

Ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, και συνεχίζουν να βοηθάνε, εξέφρασε η Πρόεδρος Χρύσα Μάντση ενώ τόνισε ότι από την πλευρά των διοργανωτών θα γίνουν τα πάντα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των επισκεπτών αφού θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. «καλώς ήρθατε, σας ευχαριστούμε που για ακόμα μία φορά είσαστε μαζί μας, και εν μέσω καλοκαιριού, επιλέξαμε να κάνουμε τα Πρέσπεια καλοκαίρι σαν την πιο καλή εποχή και μπαίνουμε αισιόδοξα στο φθινόπωρο και ύστερα στον χειμώνα. Εγώ δεν θα σας κουράσω με πολλά πράγματα θα πω μόνο το πρόγραμμα επιγραμματικά. Την ανάλυση θα την κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και κάποια πράγματα που έχουμε σκεφτεί σαν διοικητικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την πανδημία και να μην έχουμε κανένα προβλεπτό και κανένα δυσάρεστο γιατί κανείς μας δεν θέλει να πάει κάτι στραβά. Βέβαια από την προηγούμενη συνέντευξη είχαμε πει ότι στις φετινές «Πρέσπες 2021» έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κ. Σακελλαροπούλου. Είναι ιδιαίτερη τιμή και για τον νομό και για τον θεσμό και για όλη την περιφέρεια θα έλεγα, γιατί λίγες διοργανώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν την τιμή να φιλοξενούμε την πρώτη πολίτη της χώρας. Σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία, ήρθαμε σε επικοινωνία με την αρμόδια για τη Δυτική Μακεδονία του ΕΟΔΥ την κ. Γεωργιάδου και εξασφαλίσαμε δύο πράγματα που για μας ήταν πολύ σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι τις μέρες που θα είναι οι εκδηλώσεις  θα ενταχθούν  έλεγχοι και θα υπάρχουν πιο πολλά συνεργία στο Εργατικό Κέντρο στην πόλη της Φλώρινας για τη διενέργεια ελέγχου rapid test. Την Παρασκευή θα λειτουργήσει μία ομάδα στο δημαρχείο στον Λαιμό μόνο για αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και θα είναι μέχρι το μεσημέρι εκεί γιατί έτσι κι αλλιώς έχουμε πει πως η προσέλευση στο χώρο της συναυλίας θα είναι νωρίς. Την Κυριακή 22 Αυγούστου που έχουμε την εκδήλωση στο Αμύνταιο θα λειτουργήσει πάλι η ομάδα του ΕΟΔΥ στο Αμύνταιο μπροστά στην Εθνική τράπεζα. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε θα υπάρχουν έλεγχοι, θερμόμετρα, μάσκες, ομάδες περιφρούρησης και είμαστε σε επικοινωνία με ομάδες που θα αναλάβουν όλο αυτό το κομμάτι. Αυτό που θέλω και θα το κάνουμε σαν οργανισμός, όπως αποφασίσαμε, θα κάνουμε μία ανακοίνωση πρόσκληση προς τους νέους της περιοχής μας έτσι ώστε να κάνουμε μία ομάδα εθελοντών που θα βοηθάνε το έργο και των εταιρειών που θα έχουμε προσλάβει εμείς και έτσι θα νιώθουμε και εμείς πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι θα είναι πιο πολλοί οι άνθρωποι που θα κάνουν τον έλεγχο.

 

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Παρασκευή 20 Αυγούστου, ώρα 20:00, Άγιος Αχίλλειος

Α΄ μέρος: ρεσιτάλ του Σταματη Κραουνάκη

Β’  μέρος: Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας και Ρίτα Αντωνοπούλου με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου.

 

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανόν της υπουργού πολιτισμού κ. Μενδώνη η οποία είναι πολύ γενναιόδωρη μαζί μας, με τον οργανισμό και την ευχαριστούμε δημόσια πάρα πολύ γι αυτό.

 

Σάββατο 21 Αυγούστου, ώρα 20:00, Δημοτικό στάδιο Φλώρινας

Μεγάλη συναυλία των Πυξ –  Λαξ.

 

 Όλοι ξέρετε το σχήμα,  είναι ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας ενώ συμμετέχει μαζί τους και κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και η δική μας η αγαπημένη Έλενα Φερεντίνου.

 

Κυριακή 22 Αυγούστου, ώρα 20:30, Δημοτικό στάδιο Αμυνταίου

Συναυλία με τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνευτές τον Βασίλη Λέκκα και την Πάολα.

Ο  χώρος θα είναι με ελεγχόμενη είσοδο και εισιτήριο 5 ευρώ.

 

Δευτέρα 23 Αυγούστου, ώρα 20:30, Δημοτικό στάδιο Φλώρινας

Συναυλία με το συγκρότημα «Μέλισσες»

Ο  χώρος θα είναι με ελεγχόμενη είσοδο και εισιτήριο 5 ευρώ.

 

Θα ελέγχουμε τον κόσμο που είναι μέσα και το εισιτήριο θα είναι ηλεκτρονικό ώστε να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι είναι μέσα στο χώρο της συναυλίας για να μην υπάρχει κανένα απρόοπτο.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα των Πρεσπών:

Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώρα 20:30, Μουσείο σύγχρονης τέχνης Φλώρινας:

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιάνη “Συνομιλώντας με τον 20ο αιώνα” – 40 συνεντεύξεις.

 

Τετάρτη 18 Αυγούστου, ώρα 20:00, Μουσείο σύγχρονης τέχνης Φλώρινας:

Έκθεση φωτογραφίας της Αθηνάς Πέρκα «Αιθιοπία: Το παραμύθι της σκόνης»

 

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε με την φίλη Αθήνα Πέρκα. Όλοι ξέρετε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει από όλο τον κόσμο. Η έκθεση θα ξεκινήσει την Τετάρτη ενώ μία ώρα μετά θα κάνουμε και μία δεύτερη παρουσίαση του βιβλίο του Γιώργου Λιάνη στο Αμύνταιο που είναι η πατρίδα του, η γενέτειρα του.

 

Πέρκα Α.: Η έκθεσή μου αυτή τη φορά θα είναι μόνο από την Αιθιοπία. Ο τίτλος της έκθεσης θα είναι «Αιθιοπία: Το παραμύθι της σκόνης»

γιατί είναι χώρα της σκόνης και του καφέ βέβαια και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο ελπίζω να σας δω εκεί και να απολαύσετε ένα ταξίδι στην Αιθιοπία.

 

Ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού, Νίκος Ταμουτσέλης, τόνισε ότι: «Είναι μία πολύ καλή οργάνωση και περιμένουμε τον κόσμο να απολαύσει όλο αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ.  Βλέπουμε ότι είναι πολύπλευρο, έχει εκδηλώσεις και στα τρία σημεία Πρέσπες, Φλώρινα, Αμύνταιο και περιφερειακά και παράλληλες εκδηλώσεις όπου θα ικανοποιήσουμε άλλη μία μερίδα, των φιλότεχνων, που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν αυτές τις μορφές των εκδηλώσεων. Καλή επιτυχία να έχουμε και να πάνε όλα καλά».

 

Τέλος, τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης

Πιο αναλυτικά ο κ. Λιάνης είπε:

«Πέρσι δεν τα καταφέραμε, η πανδημία δεν επέτρεψε να γίνουν εκδηλώσεις στην Ελλάδα και εμάς αν μας επέτρεπαν θα τις κάναμε. Παρόλο που την τελευταία στιγμή είχαμε το πράσινο φως, θεωρήσαμε ότι δεν ήταν σωστό γιατί θέταμε σε έναν σχετικό κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και έτσι αναβάλαμε τις εκδηλώσεις και σωστά πράξαμε, το καταλάβαμε στη συνέχεια. Φέτος όμως πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά έχει μία φόρτιση η χώρα από τη νέα μετάλλαξη, ελεγχόμενη όμως, το βλέπουμε όλοι και με τα μέτρα και όπου ο νόμος το επιτρέπει θα πάμε να κάνουμε ασφαλείς εκδηλώσεις όσο γίνεται. Από τη μεριά μου θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό πως η Πρόεδρος ανανέωσε την περσινή της απόφαση να έρθει στη Φλώρινα, δεν ήταν εύκολο, ήθελα να το κάνουμε διαφορετικά αλλά δεν γίνεται, θα έρθει στη Φλώρινα και μάλιστα η επιθυμία της να μείνει στις Πρέσπες είναι πολύ τιμητικό, θα μείνει στον Λαιμό και θα κάνει και την ειδική περιήγηση στις Πρέσπες. Θα έρθει και στη Φλώρινα, θα κάνει συνάντηση με τους φορείς με τους οποίους είμαστε ήδη σε άριστη συνεργασία. Ο Δήμος έχει ήδη φτιάξει πρόγραμμα, συνεισφέραμε και εμείς σε κάποια σημεία, αλλά  και το Αμύνταιο δεν θα μείνει απέξω γιατί εγώ ζήτησα από την Πρόεδρο και το έκανε δεκτό να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη του Αμυνταίου μιας και θα πάει εκεί στη συνάντηση με τον δήμαρχο και τους φορείς και κατά συνέπεια θα κάνει έναν γύρο σε όλο τον νομό. Το δεύτερο πρόσωπο που θα είναι σημαντικότατη η άφιξη του είναι κ. Μενδώνη. Ούτως ή άλλως είχαμε μία βοήθεια από το υπουργείο πολιτισμού, που σπανίως την είχαμε, όπως και από το υπουργείο εξωτερικών ελπίζω να έχουμε. Αποφασιστικά η κ. Μενδώνη μας επέτρεψε να μπορούμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουνε και πιστέψτε ότι βάλαμε τα 5 ευρώ στις δύο εκδηλώσεις, που είναι ασήμαντο, αν δείτε και σε άλλα φεστιβάλ παντού έχει εισιτήρια που κλιμακώνονται από 10 έως 60 ευρώ και στην Αθήνα από 80 έως 100 ευρώ, εμείς βάλαμε αυτό το συμβολικό ποσό για λόγους καταρχήν ελέγχου της προσέλευσης και δεύτερον γιατί ακόμα και αυτά τα ελάχιστα έσοδα συνεισφέρουν στο να έχουμε έναν προϋπολογισμό.

Ο θεσμός είναι στο 32ο έτος, τα έχω διανύσει και τα 32, είναι μία Οδύσσεια δηλαδή είναι μία μικρή Οδύσσεια αυτά τα 32 χρόνια, κάναμε σαν το ταξίδι του Οδυσσέα και εμείς μία περιπετειώδη πορεία στο χρόνο και ούτε που φανταζόμασταν ότι θα κρατήσει 32 χρόνια και ούτε φανταζόσασταν Ότι θα υπάρχει αυτή η μεγάλη αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα και από τη Φλώρινα ακόμα μεγαλύτερη, ούτε φανταζόμασταν ότι θα ήταν επίκεντρο ο  Άγιος Αχίλλειος να έρχονται εδώ Πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, πατριάρχες. Έχουν γίνει πράγματα, τα ξέρετε όλοι που δεν θα τα λιγοστέψουμε, σε δύσκολους καιρούς βλέπετε ότι το πρόγραμμά μας είναι καλύτερο από πέρσι και από το περσινό που θα κάναμε. Πίστεψέ με αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φεστιβάλ που να έχει τη δυνατότητα να έχει τον Κραουνάκη και τον Μητσιά και τη βραδιά του Αγίου Αχιλλείου με τρία σκέλη από τον Μάνο Χατζιδάκι στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Μικρούτσικο, είναι και ο Κραουνάκης σαν να είναι  όλο το ελληνικό τραγούδι θα είναι εκεί. Θα είναι επιλογές τραγουδιστών αφού ο Μητσιάς σημαδεύει και Θεοδωράκη και Χατζηδάκη και Μικρούτσικο, ο Λέκκας είναι κατεξοχήν τραγουδιστής του Χατζιδάκι αλλά έχει πει υπέροχα και Θεοδωράκη και η Αντωνοπούλου είναι κατεξοχήν μούσα του Μικρούτσικου, επομένως κανονίσαμε το πρόγραμμα να είναι κάτι πάρα πολύ ποιοτικό έστω και αν έχει λίγο κόσμο.

Το δεύτερο βράδυ θα ξαναδούμε τη μέση ηλικία αν και οι πυξ  – Λαξ αυτούς τους διαμόρφωσαν και βέβαια οι μέλισσες που θα έχουν τη νεότατη ηλικία όπως τότε που τους είχαμε φέρει στο Αμύνταιο και είχαν εξαιρετική επιτυχία, τώρα στην Αθήνα χαλάει ο κόσμος.

Και μένει εκδήλωση του Αμυνταίου που θα είναι διαφορετική τελείως, έχουμε δώσει τον λόγο τιμής μας στον Μίκη Θεοδωράκη ότι θα έχουμε πάντα κάτι για αυτόν και τιμώντας τα 96γενεθλια του, έκλεισε τα 96 του χρόνια ο πλάτανος αυτός,  θα κάνουμε την εκδήλωση με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης,  θα τραγουδήσει και ο Λέκκας και η Πάολα που τελευταία έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να πει τέτοια σπουδαία τραγούδια και την έχει κάνει την προσπάθεια και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πήγε στο Ισραήλ και χάλασε κόσμο, την ξανά καλέσανε για διπλή συναυλία αλλά λόγω covid τη δεύτερη φορά δεν έγινε γιατί είχαν αρχίσει ξανά τα μέτρα. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι αυτή θα είναι μία επίσης εξαιρετική βραδιά και ενδεχομένως να έχει και μία έκπληξη της τελευταίας στιγμής την οποία δεν θα αναφέρω.

Θα ήθελα να προσθέσω με αφορμή ότι μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω μερικές φορές όταν έρχομαι, πέρα από τα θέματα τα δικά σας και τα δικά μας των πρεσπών, να πω δυο λόγια γιατί η εποχή είναι δύσκολη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Φλώρινα, είναι πάρα πολύ δύσκολη εποχή για τη Φλώρινα και έχω δικαίωμα  θεωρώ να αναφέρομαι σε σας τους συναδέλφους μου τους δημοσιογράφους γιατί  πολιτικός πια δεν είμαι αλλά σαν μέλος ενός προοδευτικού φεστιβάλ να πω πράγματα που βλέπω  σαν παλιός δημοσιογράφος, 55 χρόνια τώρα, που το βικλίο μου αυτή την πεντηκονταετία τιμά και η Αθήνα την τίμησε ιδιαιτέρως και ο πρόεδρος της Βουλής πήρε 300 βιβλία, ένα για κάθε βουλευτή, αυτό  δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τέτοια τιμή δεν έχω ξαναδεί. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ταυτόχρονα μία μεγάλη πράξη συμβολική ενότητας όπως ήμουν πάντοτε και εγώ. Τα 32 αυτά χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν γίνεται να μην έχεις, τήρησα μία πολιτική και μία συμπεριφορά ενός ατόμου που δεν έχει κομματική στενή αγκύλωση, προέλευση αλλά κοιτάει τη Φλώρινα σαν το ακροτελεύτιο και πιο ενδιαφέρον μέρος της χώρας, σαν σύνορα που είχαν μεγάλα προβλήματα, σαν σύνορα που δοκιμαστήκαν κάποτε, που έπρεπε να μπουν στην πρόοδο και ανακόπηκε  η πορεία τους από λόγους ανωτέρω, όχι από έναν, γενικώς ρίχνω την ευθύνη σε όλους μας και στις κυβερνήσεις και σε μένα και σε όποιον άλλον μπορεί να σκεφτείτε ότι έχει ευθύνη.

Σε γενικές γραμμές αυτά τα 50 χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή της χώρας και ιδιαίτερα όταν ήρθα εδώ σαν πολιτικός αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν δύο ταχυτήτων σύνορα, άλλες είναι οι ταχύτητες στην Θράκη και άλλες είναι οι ταχύτητες στη Δυτική Μακεδονία, μα τελείως διαφορετικές, αυτοί πηγαίνουν προς την ασφάλεια, την πρόοδο και την εξέλιξη με 100 χιλιόμετρα και εμείς εδώ πάμε με κάτω από 50. Το είχα βρει πολύ άδικο και το έλεγα στις συνεντεύξεις μου, έλεγα πάντα αυτό περί των δύο ταχυτήτων, δεν το ξεπέρασε καμία κυβέρνηση ουσιαστικά το θέμα αλλά συμβαίνουν μερικά πράγματα που επικαιροποιούνται. Υπήρξαν εποχές που χωρίς να υπάρχει άμεσος κίνδυνος, είχαν διπλά δοκιμαζόμενα σύνορα εδώ και συμβαίνει να είμαστε ο μόνος νομός της χώρας που έχει δίπλα σύνορα με βαλκανικές χώρες. Μόνο ο δικός μας Νομός έχει σύνορα και με την Αλβανία και με τη βόρεια Μακεδονία. Το να φύγει από δω η σχολή βαλκανικών σπουδών τολμάω να πω ότι πήρε το χαρακτήρα μιας μη Εθνικης πράξης. Δεν συνηθίζω να μασάω τα λόγια μου. Δεν είναι δυνατόν να σκέφτηκαν και να μην είδαν μετά οι άνθρωποι που αποφάσισαν τη συρρίκνωση των πανεπιστημίων ότι αυτός ο νομός έχει το φυσικό και πολιτικό δικαίωμα μόνο αυτός να έχει σχολή βαλκανικών σπουδών. Ποια λογική μπορεί να είναι άλλη; Τι να προσφέρει στο μεγάλο και σπουδαίο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η μεταφορά της σχολής εκεί, πέρα από το να εξυπηρετήσει όποια συμφέροντα εξυπηρέτησε;

Επικαιρικά θα μπορούσαν να ήταν πολιτικά, τοπικά ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μιλάω πολιτικά, ούτε ιδεολογικά αλλά ούτε και κομματικά, μιλάω εθνικά. Όταν έρχομαι στη Φλώρινα μιλάω εθνικά. Ωραία τα σύνορα οχυρώνονται, παίρνουμε το αεροπλάνο μας και όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ σωστά, τότε  ποιος ο λόγος ενώ όλα αυτά γίνονται τέλεια από την άλλη πλευρά εδώ να μην παραμένουμε τουλάχιστον σε όσα είχαμε πριν από μια πεντηκονταετία; Είχαμε ταξιαρχία, την κάναμε Σύνταγμα και σε λίγο καιρό θα μιλάμε για λόχο, που το άκουσα και αυτό. Δηλαδή δεν είναι η Ελλάδα με την έννοια αυτή μια χώρα που έχει σύνορα παντού, στην Κρήτη, στην Γαύδο, στην Θράκη, στο Ιόνιο αλλά κυρίως Δυτική Μακεδονία;  Κάντε οποία ενίσχυση θέλετε, παντού, εδώ γιατί να γίνεται αυτή η συρρίκνωση; Και αυτό συνέβη επί όλων των κυβερνήσεων, φέρτε μου μία δικαιολογία δεν εξηγείται αυτό. Θεωρώ ότι είναι εθνικής σημασίας γιατί ο αντίκτυπος στο φρόνημα του κόσμου, στον πατριωτικό κόσμο της Φλώρινας, της Πρέσπας και του Αμυνταίου υπάρχει, νιώθουν άβολα επειδή έφυγε ο στρατός.

Δεν είναι ένας κόσμος που δεν σκέφτεται εδώ. Αρκετά αντέξαμε τα παλιά χρόνια, αρκετά άντεξε ο πληθυσμός της Φλώρινας, από όλες τις αριθμητικές πράξεις εδώ ακμάζει η αφαίρεση. Λάβετε υπόψη σας πως όλα αυτά τα λέω ενώ μπροστά μας έρχεται μία πύρινη λαίλαπα, μία ερημοποίηση για μας που λέγεται απολιγνιτοποίηση. Ευλογία από μια άποψη, κατάρα για τη Φλώρινα όμως γιατί  αν δεν ληφθούν μέτρα θα γίνει ερημοποίηση. Πως θα αντικατασταθούν οι 200 και πλέον που θα χάσουν τη δουλειά τους; Τι θα γίνουν όλες αυτές οι οικογένειες; Έχετε ακούσει κάποιο σχέδιο κάτι καινούργιο; Είδα μια συζήτηση στην τηλεόραση που ήταν παρόντες παράγοντες από την Κοζάνη, που ήταν η Φλώρινα; Η απολιγνιτοποίηση αφορά μόνο έναν νομό; Θα είναι πάλι αντεθνική πράξη. Κρούω έναν κώδωνα κινδύνου. Αγαπώ την πατρίδα μου και βοηθώ την παρούσα κυβέρνηση να πάει καλά και στο ραδιόφωνο που κάνω εκπομπή παραδέχομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πάει καλά, βέβαια λέω και πράγματα που πιστεύω ότι δεν είναι σωστά και κρίνομαι.  Αυτό όμως είναι πέρα από τα όρια της λογικής. Τι σημαίνει απολιγνιτοποίηση για τη Φλώρινα; Φαίνεται ότι εγώ δεν τον ξέρω καλά τον λιγνίτη, αλλά έπραξα και εγώ λιγάκι άφρονα, έκανα ότι μου ζητούσε αυτός ο νομός, βγάλαμε τη μεγαλύτερη μονάδα στην Ελλάδα  και τώρα λένε ότι θα κλείσει. Το θέτω και θα το πω όταν έρθει η κ. Πρόεδρος, θα το μεταφέρουμε με όλο τον σεβασμό σε όποιον κυβερνητικό παράγοντα έρθει. Θα το πούμε και στην Αθήνα εμείς όπως μπορούμε αλλά  αυτό πρέπει να το πράξει όλος ο νομός.  

Να μιλήσουμε για το τρένο. Τερματικός σταθμός δεν θα είμαστε εμείς αλλά θα είναι η Κοζάνη. Από που και ως που; Ποιο είναι το τέρμα της πατρίδας;   

Κάντε μία σύγκριση είχαμε 4.000 φοιτητές και τώρα έχουμε λιγότερο από 2000.  Θα μου πείτε έγινε και αλλού κι όμως αλλού έγιναν αυξησεις. Με ποια κριτήρια; Η ανάπτυξη του τόπου; η ανάγκη των πανεπιστημίων; Όχι βέβαια! Το κριτήριο είναι εθνικό! Το εθνικό κριτήριο απαιτεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είναι πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και όχι παράρτημα. Για μένα η αρπαγή της σχολής των βαλκανικών σπουδών, και δεν με ενδιαφέρει ποιας κυβερνήσεως πράξη είναι, είναι γεγονός ασυγχώρητο και πρέπει να επανέλθουμε. Είμαστε ένας νόμος εν υπνώσει,  χωρίς να επιρρίπτω καμία ευθύνη σε κανένα πολιτικό άρχοντα που τον διάλεξε ο λαός, στους δύο βουλευτές που ξέρω ότι μπορούν και θέλουν να κάνουν ότι τους παίρνει να κάνουν κι αν δεν μπορούν παραπάνω πρέπει να τους βοηθήσει ο νομός. Εγώ όταν ήμουν αντιπολίτευση κάποτε επειδή ήμασταν ενωμένοι στη Φλώρινα μπορούσα να βοηθάω την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να γίνεται και τώρα, να τελειώσουν αυτοί οι διαχωρισμοί. Επειδή έγκειται αυτή η αποκάλυψη με την απολιγνιτοποίηση θα σταματήσουμε και εμείς την εν υπνώσει κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας και θα δώσουμε αυτή την απάντηση που πρέπει με την έννοια της σοβαρότητας, τις συνέπειες του συντάγματος που έχει ο νομός που επιτρέπουν να ενημερώνουμε, να διεκδικούμε και να κερδίζουμε κάποτε μερικά πράγματα. Όλοι μας εδώ και με την επίσκεψή της προέδρου που είναι συμβολική, θα δώσουμε ένα συμβολικό μήνυμα ότι είναι στο μη παρέκει η κατάσταση. Αυτό έχοντας κατά νου ότι έχω άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μου, είμαι στη διάθεσή τους, μιλάω για τον κ. Αντωνιάδη και την κ. Πέρκα, εκτιμώ τις προσπάθειες αλλά πρέπει να τους ενισχύσουμε, θέλουν βοήθεια με την έννοια πρέπει να είμαστε ολότητα.  

Διάλεξα αυτό το μέρος να πω αυτά που νιώθω και ήθελα να πω ότι καλό είναι να τηρούμε και κάτι άλλο,  όταν υπάρχουν κάποια έργα τα ολοκληρώνουμε, τα τελειώνουμε. Εγώ περίμενα ότι το Πατουλίδειο με τον δικό τους τρόπο θα το κρατήσουν αφού το ζήτησαν γιατί  δεν του δίνουν οξυγόνο να ζήσει διεκδικώντας; 

Το κολυμβητήριο είναι αδικία για τη Φλώρινα γιατί είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κολυμβητήρια της χώρας.

Το φράγμα τριανταφυλλιάς υπάρχει και έχει τελειώσει από το 2004 και ακούω ότι υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση. Ένας από τους λόγους που έγινε ήταν να βοηθάει την πόλη της Φλώρινας στην υδροδότηση. Πέρασαν 17 χρόνια. Πότε θα γίνει ποιος θα το κάνει?  

Λέω παράπονα του τόπου μας, δεν καταγγέλω. Κάπου φταίμε όλοι για αυτό,  σήμερα μιλάω εθνικά. Ξέρω ότι υπάρχει ένα σχέδιο του δήμου αλλά το λέω για όλη αυτή τη διαχρονική πορεία των 17 χρονών.

Αυτά είχα να πω και τα λέω από καρδιάς, από πάθος και αγάπη για τον τόπο μου και την Ελλάδα».