Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Φλώρινας και του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας

Το έγγραφο αυτό αποτελεί συμφωνία μεταξύ:

Του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας, με έδρα στην Φλώρινα, Μεγαρόβου 15, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Σαπαλίδη Σάββα, πρόεδρο του φορέα, από την μια πλευρά.

Και

Του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας με έδρα την Γουμένισσα που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Τραχανίδη Αθανάσιο, πρόεδρο του φορέα, από την άλλη πλευρά,

  1. Στόχος

Ο στόχος αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας είναι να εκφράσει τη βούληση των δύο μερών να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια να αναλάβουν κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και την διεύρυνση σχέσεων και συνεργασίας στους τομείς της απασχόλησης, έρευνας, ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων και επιχειρήσεων, τουρισμού, προσέλκυσης επενδύσεων, ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προαγωγής του πολιτισμού μέσω της επιχειρηματικότητας κλπ.

Επιπρόσθετα ο σκοπός του παρόντος είναι η αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των μερών σε όλους τομείς, μέσω εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων στην Π.Ε. Φλώρινας και στην Γουμένισσα.

Ειδικότερα δε, το παρόν μνημόνιο αναφέρεται στα αντικείμενα που περιγράφονται στη συνέχεια, τα οποία περιλαμβάνουν ενδεικτικές και όχι περιοριστικές δράσεις:

  1. Ανάπτυξη δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων
  2. Ανάπτυξη δράσεων για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων παραγωγής
  3. Συνεργασία για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της Π.Ε. Φλώρινας και της Γουμένισσας.
  4. Συνεργασία για τη μελέτη για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής μέσω του σχεδιασμού και της ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών για την ενέργεια, τη γεωργία τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και εν γένει την ψηφιακή οικονομία.
  5. Διοργάνωση και συμμετοχή από κοινού ενεργειών εξωστρέφειας, δημοσιότητας, επιμόρφωσης και κατάρτισης (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, ενέργειες ευαισθητοποίησης κ.α.).
  6. Συνδιοργάνωση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης προσφερόμενα σε μέλη επαγγελματικών ομάδων με σκοπό την επανακατάρτισή τους και τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους.
  7. Συμμετοχή από κοινού σε ερευνητικά προγράμματα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα με περιοχή έρευνας την Π.Ε. Φλώρινας και την Γουμένισσα.
  8. Υλοποίηση από κοινού συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από διάφορες πηγές (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά και τομεακά προγράμματα κ.α.)
  9. Με έμφαση στην προώθηση οινοτουρισμού αναδεικνύοντας τους Δρόμους των κρασιών προωθώντας τις περιοχές Γουμένισσας και Φλώρινας.
  10. Προαγωγή του πολιτισμού μέσω της επιχειρηματικότητας.

 

 

  1. Πεδίο Εφαρμογής του μνημονίου

Το γενικό πεδίο εφαρμογής αυτού του Μνημονίου είναι να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων των δύο μερών στην Φλώρινα, στην Γουμένισσα και στην χώρα ολόκληρη και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας με παρεμβάσεις για την προώθηση συγκεκριμένων κοινών δραστηριοτήτων στους τομείς απασχόλησης, έρευνας, ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων και επιχειρήσεων, τουρισμού, προσέλκυσης επενδύσεων, ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προαγωγής του πολιτισμού μέσω της επιχειρηματικότητας κλπ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Συντονισμένες προσπάθειες για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.
  • Παρεμβάσεις για κατασκευή και βελτίωση υφιστάμενων υποδομών για εξυπηρέτηση, ενοποίηση και επισκεψιμότητα των χειμερινών και αγροτοδιατροφικών τουριστικών υποδομών.
  • Παρεμβάσεις μέσω ειδικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ανεργίας, για την ένταξη/επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, συγκράτησης της απασχόλησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας με στόχο στην ενδυνάμωση και τη βιωσιμότητα της απασχόλησης με όρους επαγγελματικής ανθεκτικότητας, κινητικότητας και εξέλιξης. Οι παρεμβάσεις αυτές να δίνουν προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στις πιο ευάλωτες και επισφαλείς εργασιακές ομάδες.
  • Ανάδειξη και προβολή των υγειών και εξωστρεφών επιχειρήσεων που σέβονται την εργατική νομοθεσία ώστε να γίνουν παράδειγμα για τους συναδέλφους τους.
  • Αναβάθμιση των ρόλων των δύο κοινωνικών εταίρων με σκοπό την πίεση και επηρεασμό της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα των μηχανισμών εξουσίας.

 

  1. Λοιπές Διατάξεις

  • Αμφότερα τα μέρη διατηρούν το δικαίωμα να ενεργούν έξω από τους περιορισμούς αυτού του μνημονίου, ανάλογα με τις επικρατούσες ευκαιρίες και συνθήκες. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν τις θετικές συνέργειες που μπορεί να έχει η συνεργασία τους για τα αμοιβαία συμφέροντά τους.

 

  • Το μνημόνιο αυτό αναγνωρίζει τους περιορισμούς που θέτει η εθνική νομοθεσία, καθώς και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δύο μερών.

 

Το μνημόνιο αυτό δεν περιλαμβάνει οικονομικές διατάξεις. Τέτοιες διατάξεις θα καθορίζονται, εάν είναι απαραίτητο, σε περίπτωση που τα δύο μέρη υπογράφουν Προσθήκες/Παραρτήματα.

Αυτό το μνημόνιο είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία που εκφράζει με καλή πίστη τις προθέσεις των μερών. Δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει ούτε να δώσει αφορμή για νομικές υποχρεώσεις οποιασδήποτε φύσεως. Ως εκ τούτου αυτό το Μνημόνιο δεν είναι  νομικώς εκτελεστό. Ωστόσο, και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών, τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η εθνική και διεθνής νομοθεσία σχετικά με την προστασία και την πρόσβαση σε πληροφορίες, ισχύουν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους σκοπούς αυτού του μνημονίου.

Τίποτα σε αυτό το μνημόνιο δεν περιορίζει τα μέρη από την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών όσον αφορά τις δραστηριότητες.

Οι όροι και διατάξεις αυτού του Μνημονίου ισχύουν και για τυχόν μεταγενέστερες Προσθήκες/Παραρτήματα της παρούσας συμφωνίας.

Τα μέρη συμφωνούν με τις διατάξεις του παρόντος Μνημονίου και για το λόγο αυτό έχουν υπογράψει 2 (δύο) αντίτυπα.

 

Για το ΕΒΕΦ                                                                    Για τον Εμπορικό Σύλλογο

Ο Πρόεδρος                                                                                Γουμένισσας

Σαπαλίδης Σάββας                                                                     Ο Πρόεδρος

Τραχανίδης Αθανάσιος

 

Υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Φλώρινας και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας. Το σύμφωνο συνεργασίας υπογράφτηκε σε έναν υπέροχο χώρο (μνημείο του Χρυσαλίδα όπου απασχολούνταν 500 γυναίκες). Το σύμφωνο περιλαμβάνει κοινές δράσεις ιδιαίτερα στον οινοτουρισμό μιας και συγκλίνουν οι δρόμοι του κρασιού Γουμένισσας και Αμυνταίου,  συνεργασία σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διασυνοριακές συνεργασίες καθώς και άλλες δράσεις. Στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σαπαλίδης Σάββας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος  κ. Σιάτσκας Γρηγόριος, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας κ. Τραχανίδης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς Γεώργιος, ο Δήμαρχος Παιανίας και Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Κιλκίς κ. Σιωνίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γουμένισσας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Κιλκίς, Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Παιανίας, Διευθύνοντες Σύμβουλοι Οινοποιών καθώς και Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς). Ακολουθεί το μνημόνιο συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας
Σαπαλίδης Σάββας