Μνημόσυνο στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας του Νοσοκομείου Φλώρινας Ελένης Δημητρίου (φωτογραφίες & βίντεο)

Μνημόσυνο στη μνήμη της μεγάλης ευεργέτιδας του νοσοκομείου Φλώρινας Ελένης Θ. Δημητρίου τελέστηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 21 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά, από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε η ανάγνωση του βιογραφικού της Ελένης Δημητρίου από την  Μαρία Στάιου και ο χαιρετισμός του ο διοικητή του νοσοκομείου Χρήστου Παπούλκα.

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπούλκας είπε:

Καλημέρα σας και χριστός Ανέστη

Σεβαστοί  πατέρες σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως  σήμερα, για την τέλεση του μνημόσυνου εις μνήμην της ιδρύτριας του Γ.Ν.Φ Ελένης Δημητρίου.

Καλωσορίζω και τους επίσημους  προσκεκλημένους, όπου διακρίνω τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ Χάτζιο Μιχαήλ, το Αντιδήμαρχο Φλώρινας κ Μουρατίδη Νικόλαο, το Περιφερειακό σύμβουλο κ. Βόσδου Σωτήριο, την κα Σταύρου Κατερίνα, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού  Συμβουλίου του Γ.Ν.Φ. Επίσης στην εκδήλωση παρευρίσκονται η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας κα Τόϊτου Χρυσούλα, ο Δ/ντης της Παθολογικής κλινικής κ. Δουϊτσης Πέτρος, η Υποδιευθύντρια της Διοικητικής υπηρεσίας κα Θεοδωρίδου Μαρία και άλλα στελέχη της ιατρικής νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας, όπου με την παρουσία τους, τιμούν τη σημερινή ημέρα.

Έχουν κληθεί στη σημερινή εκδήλωση, οι Βουλευτές  της Π.Ε Φλώρινας, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο κοινοβούλιο δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Επίσης γίνεται  αντιληπτό ότι και οι αυτοδιοίκητοί μας άρχοντες, ειδικά σήμερα, λόγω των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου, έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσίας στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διοίκηση της ΥΠΕ,  χαιρετίζουν τη σημερινή ημέρα τόσο ο Διοικητής, όσο και  οι 2 υποδιοικητές, που δεν παρίστανται αντίστοιχα λόγω υποχρεώσεων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι κύριες και κύριοι, σήμερα όπως κάθε χρόνο, μαζί με τη θεία λειτουργία πραγματοποιείται και το  τακτικό ετήσιο μνημόσυνο της ιδρύτριας του Γ.Ν.Φ, αποβιώσας Ελένης Δημητρίου, θυμίζοντας ότι όπως πέρσι, εκτός του ετήσιου μνημόσυνου, πραγματοποιήθηκε και ο αγιασμός της ανακαινισθείσας παιδιατρικής κλινικής, έτσι επιθυμούμε και φέτος, να σας παρουσιάσουμε, ένα μέρος ολοκληρωμένων τεχνικών παρεμβάσεων(ελαιοχρωματισμοί-λοιπές αλλαγές) στη Μ.Τ.Ν, στο πλαίσιο γενικότερου εξωραϊσμού.

Ελπίζουμε να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο πέραν της οφειλόμενης τιμής, που αποδίδουμε στην Ελένη Δημήτριου, να έχουμε τη δυνατότητα παρουσίας και ένα μέρους του διαστελλόμενου έργου, αλλά και κάποια θετικά δρώμενα του Γ.Ν.Φ. Επιλέξαμε να οργανώσουμε μια λιτή εκδήλωση, όπου παρά την εν γνώση μας απουσία κάποιων επίσημων προσκεκλημένων, θεωρήσαμε ότι σήμερα είναι η καταλληλότερη μέρα απόδοσης τιμής και στους λοιπούς μιμητές του έργου της Ελένης Δημητρίου, ήτοι τους σημερινούς δωρητές, του Νοσοκομείου.

Πριν πολλά χρόνια λοιπόν, η Ελένη Δημήτριου, όπως αναφέρθηκε στο ιστορικό από την κα Στάϊου το  1934, με δωρεά  3.000 χρυσών λιρών, ξεκίνησε την ανέγερση του Νοσοκομείου, το οποίο λειτούργησε το 1938 ως δημοτικό Νοσοκομείο. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές κτηριακές και θεσμικές παρεμβάσεις- επεκτάσεις και αλλαγές(ιδίως μετά την δεκαετία του δεκαετία του 80), για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή και δομή, σε Νοσοκομείο των 140 κλινών εκ των οποίων οι 30 ανήκουν στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Αμυνταίου.

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες  ευεργέτες  και δωρητές έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας τις δύσκολες μέρες, οι οποίοι ως γνωστόν διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Έτσι και  το 1934 η Ελένη Δημήτριου, συνέβαλε στην ίδρυση του Νοσοκομείου μας. Το φιλανθρωπικό έργο συνεχίζεται και σήμερα, όπου πολλοί συντοπίτες μας, άλλοι επώνυμα άλλοι ανώνυμα, συνεχίζουν να ενισχύουν με τις δωρεές τους τη λειτουργία του Νοσοκομείου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη δύσκολη αυτή συγκυρία της  πανδημίας Covid 19, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, κλήθηκαν να προσφέρουν τα μέγιστα και υπεράνω προσωπικών αναστολών, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, όπου από αρχές του 2020,το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας με βασικό πρόταγμα, την υπεράσπιση της Υγείας, ως κοινωνικό αγαθό, χωρίς καμία εξαίρεση για κανέναν συμπολίτη μας, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες σε εθνικό επίπεδο, όπου σε συνεργασία με την πολιτεία(προϊστάμενη αρχή- 3η ΥΠΕ, Υπ. Υγείας, ΕΟΔΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα την τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, για τη όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Έναντι των ευθυνών και υποχρεώσεων  που έχουμε αναλάβει, θέτουμε ως στόχο, τη συνεχή βελτίωση όχι μόνο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και των υποδομών, τόσο ως προς τον πάγιο εξοπλισμό, αλλά και τις λοιπές κτηριακές και κατασκευάσεις παρεμβάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερων συντηρήσεων, καθώς είναι σημαντικό για εμάς να βελτιώνουμε, συνάμα με τις ιατρικές μας υπηρεσίες, τις δομές, αλλά και την καθημερινότητα μας.

Στο αγώνα αυτό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δωρεές των συμπολιτών μας, επώνυμες και ανώνυμες πολλές φορές, οι οποίες σε τακτική βάση ενισχύουν την προσπάθεια μας για βελτίωση των υπηρεσιών και υποδομών του Γ.Ν.Φ. Είναι σημαντικό και εξαιρετικό, που διαπιστώνουμε ότι σε αυτή τη μικρή κοινωνία της πόλης και περιοχής μας ανθεί σε μεγάλο βαθμό η ανθρωπιά, καθώς βλέπουμε φιλάνθρωπες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα. Οι ανάγκες ενός Νοσοκομείου είναι καθημερινές, συνεχείς και πάντα θα προκύπτει η απαίτηση για κάτι επιπλέον ή πρόσθετο, με σκοπό την συνεχή  βελτίωση, υπηρεσιών και υποδομών.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν η όποια προσφορά και χορηγία, προς το Γ.Ν.Φ, ακόμα και το ένα ευρώ, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας, έχει την αξία του και κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη διαφορά. Επίσης προτρέπουμε και όποιον άλλον επιθυμεί να παράσχει τη δική του στήριξη, να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες και να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του Γ.Ν.Φ.

Στην περσινή μας εκδήλωση είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στην συμβολή των δωρητών στην ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής, ενώ φέτος παρά την ιδιαιτερότητα της περιόδου, λόγω της υγειονομικής κρίσης Covid 19, οι δωρεές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και προφανώς εμείς ως Διοίκηση, φροντίζουμε για την κατάλληλη αξιοποίηση τους. Ήδη εδώ και ένα εικοσαήμερο έχει ξεκινήσει ο εξωραϊσμός της Μ.Τ.Ν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δυο μηνών, με την επισκευή της πολύπαθης στέγης, με την ευγενική υποστήριξη της Π.Ε Φλώρινας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου και η Τεχνική υπηρεσία, νιώθουμε περήφανοι κάθε φορά που βλέπουμε, ότι πετυχαίνουμε, έστω και ένα μικρό στόχο, γιατί είναι σημαντικό, ακόμα και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID19, να μη χαθεί η ελπίδα και πρέπει να γίνονται, καθημερινά έργα και πράξεις, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς τους συμπολίτες μας. Με αυτό τον στόχο, διαβεβαιώνουμε ότι οι δωρεές, όπως συνηθίζεται να λέγεται  πιάνουν τόπο.

Επίσης μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να αποκτήσουμε,  καλύτερη στελέχωση σε Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προμήθεια σύγχρονου Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δεν ξεχνούμε και τα απλά ζητήματα της καθημερινότητάς, που σχετίζονται με άριστη επικοινωνία του προσωπικού και  την ποιότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως το πολύ καθαρό νοσοκομείο μας και φυσικά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρσι, όπου τμηματικά φροντίζουμε να βελτιώνουμε την εικόνα του νοσοκομείου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, με παρεμβάσεις και βελτιώσεις, όπως χρωματισμούς και λοιπές συντηρήσεις.

Μάλιστα φέτος ολοκληρώθηκε ποιοτικά, η αναβάθμιση της Π.Δ κλινικής καθώς:

  • Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης του 4ου Παιδιάτρου
  • Ενισχύθηκε με σύγχρονα μέσα, κατόπιν γενναίας δωρεάς, του Σωματείου Παιδικού τραύματος και της εταιρείας Μυτιληναίος, ο υπολειπόμενος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, της Π/Δ κλινικής.
  • Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρσι, από πλευράς στελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής και φυσικά μετά ένα χρόνο επαναλειτουργίας της, η παιδιατρική μας κλινική, όπως και οι υπόλοιπες, έχουν αποδείξει την μεγίστη άξια τους στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας.

Ευχαριστώ θερμά από καρδιάς όλους του δωρητές, αλλά και τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας που συνέδραμαν στην  ολοκλήρωση των εργασιών και δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους. Σημειωτέον διαθέτουμε μια “μάχιμη” τεχνική υπηρεσία όπου με  7 εργατικά χέρια, καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις κτιριακών εγκαταστάσεων περίπου 16.000 τμ, επεκτεινόμενες σε 4 δομές.

Θεωρώ όμως σημαντικό να τονίσω και είναι καλό να το γνωρίζει, ο κόσμος και η κοινωνία μας, ότι η |Πολιτεία, που αναλαμβάνει το κύριο “βάρος”, μέσω των Δημοσίων Δαπανών και του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Γ.Ν.Φ, συμβάλλεται με ποσά άνω των 8 εκ. ευρώ ετησίως, για να λειτουργήσει το Γ.Ν.Φ, καθώς οι ανάγκες στα Νοσοκομεία,  είναι παρά πολλές και βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες και αυτό γιατί υπάρχει εξέλιξη και αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς τους συμπολίτες μας.

Σε μια περίοδο ορθολογικής δημοσιονομικής εκτέλεσης των προϋπολογισμών μας, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, όμως διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, αξιοποιούμε τις εκάστοτε ευκαιρίες.

Θα κλείσω με την αισιόδοξη σκέψη ότι ο πολίτης της περιοχής μας, μπορεί να εμπιστευθεί το Νοσοκομείο μας, καθώς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πλειοψηφία των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Επ’αυτού αναφέρω τα εξής:  τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση  των παρεχόμενων υπηρεσιών άνω του 20%, καθώς  είχαμε την επαναλειτουργία 2 κλινικών Παιδιατρικής – Μαιευτικής και φυσικά έχει επιτευχθεί το μέγιστο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ορθοπεδικής και χειρουργικής-ουρολογικής φύσεως, όπου ελάχιστα πλέον περιστατικά χρήζουν ιατρικής υποστήριξης από τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Σε λίγο καιρό, ξεκινούν και οι επεμβάσεις της οφθαλμολογικής κλινικής, αλλά δεν ξεχνούμε και ότι στην περιοχή μας έχουμε δυο ΚΕΦΙΑΠ(Φλώρινας και Αμυνταίου) που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης ικανοποιητικού επιπέδου. Επίσης δεν παραβλέπουμε  τον αγώνα και το έργο των υπολοίπων κλινικών παθολογικού τομέα(Παθολογικής – Καρδιολογικής και την Μ.Τ.Ν) και του εργαστηριακού τομέα, όπου με οριακή δύναμη ιατρών καταφέρνουν  και εξυπηρετούν στο μέγιστο, ποιοτικά και ποσοτικά την τοπική κοινωνία. Τέλος οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το Νοσοκομείο μας ενόψει COVID19,λειτούργησε σε ένα άριστα οργανωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης περιστατικών COVID19, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Να τονίσω ότι τόσο εγώ, όσο και ο προκάτοχοι μου, διοικητές κινούμαστε με κριτήριο πάντα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, σε όλα τα επίπεδα. Το έργο και η προσπάθεια αυτή, απαιτεί διαχρονική προσήλωση στους στόχους, διοικητική συνέχεια και πάνω από όλα συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Υπό το σκεπτικό αυτό οφείλω να εκφράσω την ευχάριστη μου, όπου μέχρι σήμερα και κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε άριστο επίπεδο συνεργασίας, με την προϊστάμενη αρχή την 3η ΥΠΕ, τους τοπικούς και περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς φορείς Α και Β΄ βαθμού.

Γνωρίζουμε ότι πιθανόν να υπολειπόμαστε σε πολλά, όμως προσπαθούμε να βελτιώσουμε ότι είναι εφικτό και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά, αφήνοντας πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να αναφέρω ότι το Γ.Ν.Φ στο πλαίσιο αξιοποίησης των προγραμμάτων EΣΠΑ, μέσω της διαχειριστικής αρχής της Π.Δ. Μακεδονίας, κινείται πυρετωδώς, σε μια ευρεία συνεργασία της τεχνικής μας υπηρεσίας και των υπηρεσιών της ΠΕ Φλώρινας, αλλά και της 3ης ΥΠΕ, στην κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων, με σκοπό την ένταξη στα διάφορα προγράμματα.

Βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο, καθώς επεξεργαζόμαστε προτάσεις και προσδοκούμε, διεκδικώντας την ένταξης μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν:

  1. Την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και αναβάθμιση υποδομών, ύψους άνω των 4 εκ. ευρώ.
  2. Την απόκτηση σύγχρονου Ιατροτεχνολογικού και Λοιπού Εξοπλισμού ύψους, άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεσμευόμαστε όταν θα επιτυγχάνεται κάποια ένταξη, να υπάρχει και η σχετική ενημέρωση.

Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά ιατρούς- νοσηλευτές- λοιπό προσωπικό, που παρά τις όποιες ελλείψεις μας, καταφέρνουμε και κρατούμε σε εξαιρετικό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τέλος με την ευκαιρία του παρόντος να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ, που συμπαρίστανται στο έργο της Διοίκησης, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου, με τους οποίους έχουμε μια πολύ καλή και άψογη συνεργασία.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας, ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που φρόντισαν, για την κάλυψη της εκδήλωσης και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Εύχομαι ο Πανάγαθος να αναπαύσει τη ψυχή της αείμνηστης, Ελένης Δημητρίου.