Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Δροσοπηγή Φλώρινας (φωτογραφίες και βίντεο)

Διήμερες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Ιουνίου στην Μαρτυρική Κοινότητα Δροσοπηγής για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και  ιδιαίτερα στο πανηγύρι που έγινε στην πλατεία του χωριού και στον νέο ανακαινισμένο χώρο της ταβέρνας «Μπελκαμένη»  όπου η Μπάντα της Φλώρινας των Αδερφών Βαλκάνη και ο Σταύρος Εμπεσλίδης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και προσέφεραν δύο υπέροχες βραδιές.

Το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Θεοκλήτου, ενώ το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης  Θεωνάς Αθανασιάδης. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας, όπου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας Παναγιώτης Νώτας και Νίκος Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας Κωνσταντίνος Ρόζας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δροσοπηγής Μιχάλης Μάρου.

Να σημειωθεί πως για εθιμοτυπικούς λόγους, η τοπική κοινωνία τιμά μία ημέρα αργότερα την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με την παράδοση, επί Τουρκοκρατίας, ανήμερα της εορτής, θα γινόταν η έλευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδος στον παλιό οικισμό από το Άγιο Όρος. Οι κάτοικοι που είχαν μεταβεί για να την μεταφέρουν, καθυστέρησαν αρκετά διότι η εικόνα και το άλογο που την μετέφερε χάθηκαν και με θαυματουργικό τρόπο εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό συνέβη διότι αν δεν χάνονταν το άλογο με την εικόνα, και συνέχιζαν την πορεία τους, θα συναντούσαν έναν λόχο με Τούρκους άνδρες οι οποίοι πιθανότατα να τους σκότωναν.