Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σχολικό πρόγραμμα “Ενεργός πολίτης – Ευρωπαίος πολίτης” του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας

Αποτελέσματα του Σχολικού Προγράμματος
“ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ”

Ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, με επιτυχία ,το σχολικό πρόγραμμα “
Ενεργός πολίτης – Ευρωπαίος πολίτης” του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας με υπεύθυνη
καθηγήτρια την κα Χριστίνα Γκόλνα και συνεργαζόμενους καθηγητές τον κο Γιάννη Χαλίδη και την κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Α Λυκείου και σκοπός του προγράμματος ήταν “H ενεργής συμμετοχή των μαθητών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και η κατανόηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης”
Παρά τον ανασταλτικό χαρακτήρα του covid 19, το πρόγραμμα κατά μεγάλο μέρος
διεξήχθη μέσω της πλατφόρμας zoom με την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών. Μέσα από την σύμπνοια και την ομαδική εργασία, μετά την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων, επιτεύχθηκε το συλλογικό πνεύμα, αποδεικνύοντας πως η ανταλλαγή των προτάσεων, ο διάλογος και η επεξεργασία των απόψεων είναι η βάση της Δημοκρατίας και της Προόδου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε η δράση ¨Κοινωνική επιχειρηματικότητα’ σε
συνεργασία με το Europe Direct και το British Council, όπου κατατέθηκαν τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις με πρωτοποριακές ιδέες ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων με κοινωνικό χαρακτήρα και ανθρωπιστική διάσταση.
Το πρόγραμμα περιείχε και επισκέψεις πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα τόσο στο
Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης όσο και στην Εύξεινο Λέσχη, προσδίδοντας βιωματικές γνώσεις της αρχαίας και νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να δουν και να ενημερωθούν από την Αρχαιολόγο κα Ελπινίκη Ναούμ, για τις ανασκαφικές εργασίες και τα ευρήματα της προϊστορικής εποχής της περιοχής της Φλώρινας.
Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση μικρογλυπτικής με θέμα “ Η πορεία προς τη Θυσία” και να ενημερωθούν από τον ίδιο τον δημιουργό- καθηγητή κο Γιάννη Καστρίτση . Ιστορική αναφορά στην παρουσία του Ελληνισμού του Πόντου από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους χρόνους και στη γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου έκανε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κος Τάσος Αντωνιάδης, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για το εθνικό αυτό ζήτημα.
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η επίσκεψη των μαθητών / τριών στο Ειδικό Νηπιαγωγείο-
Δημοτικό της πόλης και η συμμετοχή τους στην εθελοντική δράση της συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών για την αγορά ειδικού αμαξιδίου μιας μαθήτριας με ειδικές ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η νεότερη γενιά πρέπει να μάθει να αποδέχεται τις ιδιαιτερότητες και να τις υποστηρίζει, κάτι που έγινε φανερό στα συγκινημένα μάτια των μαθητών.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δόθηκε προτεραιότητα στην ενημέρωση των μαθητών
/τριών σε ζητήματα της ψυχοκοινωνικής υγείας, με την παρουσία των Ειδικών ψυχολόγων του Κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Σε τρεις συνεχείς δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις
αναπτύχθηκαν θέματα ειδικά για την Εφηβεία και τις σχέσεις καθώς και για τη διαχείριση του
άγχους στους νέους ανθρώπους. Έγινε φανερό πως οι μαθητές, εκτός των συγκεκριμένων
μαθημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος, έχουν ανάγκη να ακούσουν, από τους Ειδικούς,
προτάσεις και να λύσουν τις απορίες του για τα πραγματικά προβλήματα της ηλικίας τους.
Ιδιαίτερη εμπειρία για τους μαθητές, υπήρξε η Διαδικτυακή συνάντηση με εκπρόσωπο της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ξενάγησε την Ομάδα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενημέρωσε τους μαθητές για το ρόλο και τις αρμοδιότητες, ως Ευρωπαϊκού Θεσμού.
Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους φορείς και στους συνεργάτες του προγράμματος, οι
οποίοι αγκάλιασαν και υποστήριξαν τον σχεδιασμό και συνέβαλλαν στην άριστη υλοποίησή του όπως:
Στον κο Κωνσταντίνο Στεργίου, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, την κα Ελπινίκη Ναούμ, δρ. Αρχαιολογίας-μουσειολόγος, τον κο
Γιάννη Καστρίτση, ζωγράφο και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, την κα Βικτώρια Ζιώγα, ψυχολόγο του Κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τον κο Αναστάσιο Αντωνιάδη, πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης και την κα Ειρήνη Σακουλέβα, Διευθύντρια του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Φλώρινας.
Τέλος θερμές ευχαριστίες οφείλω σε όλα τα ΜΜΕ που, πάντα, μοχθούν για την καλύτερη
ενημέρωση του κοινού για αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούνται υπέρ του
κοινωνικού συνόλου.

Με εκτίμηση
Χριστίνα Δ. Γκόλνα
Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος “ Ενεργός Πολίτης -Ευρωπαίος Πολίτης”