Ομιλία του Δημάρχου Φλώρινας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με τη σημερινή συμμετοχή του κόσμου, που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια σε ένα επικείμενο έγκλημα για το Ελληνικό Έθνος μας και την ιστορία της Μακεδονίας μας. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μένουμε στις αξίες αυτές του Ελληνισμού, παρά την προσπάθεια πολλών να μειώσουν τον αγώνα μας.

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη και η Ιστορία μας είναι εδώ για να το αποδείξει αυτό, αλλά και για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική.

Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία νέων κρατών προέκυψε και η ανάγκη για το κρατίδιο των Σκοπίων να εδραιώσει τη δική του εθνική ταυτότητα. Και έτσι ξεκίνησε να σφετερίζεται και να οικειοποιείται την ιστορία και το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Μια τακτική που συνηθίζουν ούτως ή άλλως να εφαρμόζουν χρόνια τώρα.

Οι πιέσεις από μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια για την ονομασία ήταν μεγάλες και συνεχίζουν ακόμα μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά, το 2008, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να φέρει τα πράγματα στα μέτρα της και να βρεθεί μια λύση του ονόματος, όχι απλά για να κλείσει το θέμα, όπως είναι η λογική πολλών στην Αθήνα, αλλά για να βρεθεί μια ονομασία που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Δέκα χρόνια μετά, όμως, το μόνο ζητούμενο πια είναι «να τελειώνουμε με αυτό το θέμα», έχοντας «αφήσει την μπάλα στο γήπεδο των Σκοπίων», να παίζει όπως θέλει και εμείς απλά περιμένουμε τις εξελίξεις.

Τα σημερινά συλλαλητήρια σε 24 πόλεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι Έλληνες, οι Μακεδόνες αρνούνται να δεχθούν το ξεπούλημα της Ιστορίας μας. Δεν ξεπουλάμε το όνομά μας! Εάν εσείς κύριοι, θέλετε «να ξεμπερδεύετε» σας γνωρίζουμε ότι εμείς δε θα το δεχτούμε. Μακριά τα χέρια σας από τη Μακεδονία! Δε θα υποχωρήσουμε! Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, την ψυχή μας!

Και το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

 

Σας ευχαριστώ πολύ