Ο Κώστας Φιλιππίδης ομιλητής στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Κώστας Φιλιππίδης ομιλητής στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα τις Επενδύσεις της Νέας Γενιάς, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, διοργάνωσε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, εκδήλωση με θέμα τη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, αποδεχόμενος την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του αναπληρωτή Υπουργού, συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών, όπου τοποθετήθηκε για τις Επενδύσεις της Νέας Γενιάς.

Σημαντικό στοιχείο του διαλόγου που αναπτύχθηκε είναι η ενίσχυση των περιοχών σε μετάβαση, με κυριότερη την ανάσχεση της τάσης της φυγής των νέων (brain drain) με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι δράσεις για τη νεολαία με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της εξωστρέφειας, ως μια σημαντική μορφή εκπαίδευσης που παρέχεται με εργαλεία μη τυπικής μάθησης.

Ο κ. Φιλιππίδης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως οι εργαζόμενοι της νέας εποχής και ιδιαίτερα οι νέοι οφείλουν να έχουν ανεπτυγμένες δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα, η δημιουργικότητα αλλά και η συναισθηματική νοημοσύνη. Οι ψηφιακές δεξιότητες ακολουθούν, καθώς συνδυάζονται άμεσα με τις παραπάνω δεξιότητες. Έτσι, η συμμετοχή σε προγράμματα μη τυπικής μάθησης που παρέχονται μέσα από το Youth Work, με τους φορείς νεολαίας όπως ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, δίνουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης των εν λόγω δεξιοτήτων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus+, του εθελοντισμού, των σεμιναρίων και της ανταλλαγής των καλών πρακτικών, τα οποία συνθέτουν μια σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία μη τυπικής μάθησης. Ειδικά για τις περιοχές που η φυγή των νέων (brain drain) προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό, απειλεί κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, η προσπάθεια ενίσχυσης και υλοποίησης  προγραμμάτων που στοχεύουν στην κατεύθυνση της νεολαίας, μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας είναι η συμμετοχή και η στήριξη του νεανικού πλούτου της περιοχής αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για μια δημιουργική αφύπνιση. Το πρώτο συνέδριο Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας που θα διεξαχθεί στη Φλώρινα από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2022 προσφέρει την ευκαιρία σε δεκάδες νέες και νέους να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Στο πάνελ των εξαιρετικών ομιλητών συμμετείχαν και οι: Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Microsoft και Chair – Women in Business Committee, American – Hellenic Chamber of Commerce, η Έφη Λαζαρίδου, Chief Executive Officer Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά και ο Ορφέας Γεωργίου, Δικηγόρος – Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας. Τη συζήτηση συντόνισε η Έρη Τόκα, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ.

Οι Νέοι Μπροστά!