Ο ΟΕΝΕΦ σε πρόγραμμα Youth Exchange με τίτλο: “ABOUT B-CULT: Be Creative to Understand, Learn and Transform” στην Ιταλία!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας “Twoplustwo” ολοκλήρωσε το Σχέδιο Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, από τη 01 μέχρι και τις 08 Απριλίου 2022, με τίτλο: “ABOUT B-CULT: Be Creative to Understand, Learn and Transform“, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ συμμετέχει σε ένα διεθνές, εκτενές δίκτυο οργανισμών νεολαίας και προσφέρει πολλές ευκαιρίες κινητικότητας για τους νέους/νέες. Μέσω του σχεδίου, δόθηκε η ευκαιρία σε 30 νέους/νέες από 5 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία) αλλά και ειδικότερα σε 7 ενεργές/ους νέες και νέους της Φλώρινας, από 19 έως 24 ετών, να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφόρηση γύρω από θέματα τέχνης, χορού, ζωγραφικής και διαπολιτισμικότητας, μέσα από τη βιωματική μάθηση και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες καλλιτεχνικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα “B-Cult” αποτέλεσε μία προσπάθεια να αφήσουμε τους νέους/νέες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική σφαίρα και να εξερευνήσουν διαφορετικές κουλτούρες, αφομοιώνοντας, προωθώντας και υποστηρίζοντας δημιουργικές διαδικασίες, που οδήγησαν σε μία καλύτερη κατανόηση της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η επαφή με κάθε είδους διαφορετικότητα, απορροφά ερεθίσματα και εισροές που μπορεί να καταπολεμήσει την ανισότητα και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Είναι θεμελιώδες να τονιστεί η σημασία που διαδραματίζει ο Πολιτισμός για μία ελεύθερη Ευρωπαϊκή κοινωνία, καθώς η δημιουργικότητα και οι τέχνες αποτελούν σημαντικά εφόδια, ως μέσα αυτο-έκφρασης και διαπολιτισμικού διαλόγου, για να κατανοήσουμε κριτικά την πραγματικότητα που ζούμε.

Μέσω της εμπειρίας αυτής, η επταμελής ομάδα νέων από τη Φλώρινα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την κριτική αντίληψη, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και την ώριμη διαπίστωση πώς οι τέχνες και η ενασχόληση για την προώθηση διάφορων πολιτισμών, βελτιώνουν τόσο την υγεία, όσο και τη και ψυχολογία, αλλάζοντας με θετικό πρόσημο ζωή πολλών νέων ανθρώπων.

Οι νέοι συμμετέχοντες/ουσες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων. Παρακάτω παρατίθενται οι δηλώσεις των συμμετεχόντων/ουσών του ΟΕΝΕΦ με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Θεοδωρίδου Νικολέτα

Ονομάζομαι Νικολέτα Θεοδωρίδου και είμαι ενεργό μέλος του ΟΕΝΕΦ τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις έχω να θυμάμαι. Ο ΟΕΝΕΦ είναι ο λόγος που μπορώ να είμαι μια προσωπικότητα δυναμική, να σκέφτομαι έξω από το κουτί και να μπορώ να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και να ξεπερνάω τα όρια μου! Το τελευταίο μου πρόγραμμα, αυτό στην υπέροχη Νάπολη με θέμα “B-cult” μου έδωσε νέες εμπειρίες που δεν είχα ζήσει (graffiti, break dance etc), γνώσεις που δεν είχα, γνωριμίες αλλά πάνω από όλα μου έδωσε τους καλύτερους συνεργάτες και πλέον φίλους! Μαζί γελάσαμε τόσο δυνατά, μοιριστήκαμε εμπειρίες, γνώσεις, ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια! Στο δε project μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε άνετα και με ευκολία! Ως αρχηγός της ομάδας είμαι πολύ περήφανη που είχα παιδιά τα οποία με άκουγαν, με βοηθούσαν και με καταλαβαίνουν! Ένιωσα πραγματική αγάπη και σεβασμό! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς, όπως επίσης και στα μέλη του ΟΕΝΕΦ για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν κάθε φορά! Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Άκης Δημητρίου

Η ευκαιρία που μου δόθηκε να ταξιδέψω μέχρι τη Νάπολη της Ιταλίας για να συμμετέχω σε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “B-cult” ήταν μοναδική! Το πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με διαφορετικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες που συμπεριλάμβανε όλες τις ιδιομορφίες των συμμετεχόντων/ουσών, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά μας. Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, διαφορετικής ηλικίας που μέχρι και σήμερα κρατάμε επαφή και δε θα ξεχάσω ποτέ. Επίσης, γεύτηκα τοπικά εδέσματα και συνέβαλλα με τον τρόπο μου σε εργαστήρια καλλιτεχνικής φύσης, όπως δημιουργία graffiti, χορευτικά sessions και μαθήματα υποκριτικής, βοηθώντας με να εξελιχθώ προσωπικά. Ευχαριστώ θερμά, για μία ακόμα φορά, τον ΟΕΝΕΦ και όλους τους διοργανωτές, για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική συνάντηση. Μέχρι τώρα ήταν το καλύτερο youth exchange που έχω λάβει μέρος και η βαλίτσα της επιστροφής μου είναι γεμάτη εμπειρίες. Να θυμάστε ότι τελικά αυτά που μας ενώνουν ως πολίτες του Κόσμου, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Τολμήστε το!

Παρασκευή Γεννηματά

“Είμαι πολύ ευγνώμων για την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα με τίτλο “B-cult” της Νάπολης καθώς η εμπειρία ήταν φανταστική. Οι δραστηριότητες καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας ήταν φανταστικές γιατί υπήρχε κίνηση και ζωντάνια, ήταν μικρά παιχνίδια από τα οποία μάθαινες αρκετά πράγματα και για τον εαυτό σου και για τις άλλες κουλτούρες και το σκεπτικό άλλων ανθρώπων. Ο χώρος διαμονής πάρα πολύ φιλόξενος και με έκαναν να νιώσω σαν να είμαι σπίτι μου. Ευχαριστώ για αυτήν την μοναδική εμπειρία και ελπίζω σε άλλες παρόμοιες στο μέλλον. Απέκτησα πολλούς καινούργιους φίλους που μου έδωσαν  και μου έμαθαν πολλά και ελπίζω να ήταν τα βήματα για μετέπειτα συνεργασίες!!

Μένια Θεοφανίδου

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+  με τίτλο “B-cult” στην Νάπολη της Ιταλίας ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη! Στην διάρκεια του προγράμματος απέκτησα πολλές καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις καθώς και νέους φίλους απ’ όλο τον κόσμο! Επίσης, η γνωριμία μου με άτομα από ξένες χώρες με έκανε να αντιληφθώ διαφορετικά τον κόσμο ! Ευχαριστώ πολύ τον ΟΕΝΕΦ που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, θα το ξανά έκανα με κλειστά μάτια!

Ναζλή-Μαρία Σαρασίδου

Η εκπροσώπηση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «B-CULT» στην Νάπολη της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε από 7 ταλαντούχους νέους. Είχα την τύχη να αποτελώ και εγώ κομμάτι αυτής της υπεροχής ομάδας. Στα πλαίσια του προγράμματος, γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου, αφέθηκα, εκφράστηκα ελεύθερα και όλα αυτά χάρη στο ασφαλές περιβάλλον, το οποίο επικρατούσε. Η άψογη συνεργασία της ομάδας μας καθώς και η συνεχής αλληλεπίδραση με τις υπόλοιπες, συντέλεσαν στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος, εντάσσοντας την δημιουργικότητα για πάντα στην καθημερινότητά μας. Τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιες δράσεις μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον και μας εφοδιάζουν με τα πιο νικηφόρα όπλα την διαφορετικότητα,την αγάπη και τον σεβασμό. Αισθάνομαι ευγνώμων για αυτήν την εμπειρία και για τα άτομα με τα οποία την μοιράστηκα!

Θεοδώρα Θεοδωροπούλου

Το “ABOUT B-CULT: Be Creative to Understand, Learn and Transform”, ήταν για εμένα μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δραστηριότητες οι οποίες μας έδωσαν κίνητρο να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας και να μάθουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με τις δικές μας ικανότητες και δεξιότητες σε διάφορα θέματα, όπως θέατρο, χορό και ζωγραφική. Επίσης, μάθαμε περισσότερα για τις χώρες οι οποίες συμμετείχαν σε αυτό youth exchange, κάναμε νέους φίλους και ανταλλάξαμε απόψεις, εμπειρίες και πολιτισμό. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να γυρίσω τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτή την υπέροχη εβδομάδα που περάσαμε στη Νάπολη.

Ιωάννα Χατζή

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “B-cult” στη Νάπολη της Ιταλίας αποτέλεσε για ‘μένα μία αξέχαστη εμπειρία. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω νέα πράγματα, να εξερευνήσω νέους τόπους, να συνυπάρξω με άτομα άλλων χωρών και άλλης κουλτούρας. Η κοινή μας καθημερινότητα, η ομαδικότητα, η συνεργασία, σε συνδυασμό με τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών και των συμμετεχόντων/ουσών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική ομάδα που έκανε ακόμα πιο μοναδικό το ταξίδι μας! Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, για την εμπιστοσύνη τους αλλά και όλους τους διοργανωτές για αυτή την εμπειρία.