Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Φλώρινας για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου 1919 είναι ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αποτελεί μια εφιαλτική ημερομηνία για τον ελληνισμό του Πόντου.

Υπάρχει πληθώρα διεθνών ιστορικών πηγών, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο έγκλημα, έναν βίαιο ξεριζωμό, μια συστηματική εξόντωση, μια προσπάθεια εξολόθρευσης και αφανισμού, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, αφού 353.000  Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε πυρπολήσεις και καταστροφές χωριών, σε σφαγές ελληνικών και χριστιανικών πληθυσμών. Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για εθνική εκκαθάριση ήταν η έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο, η εξάντληση και συχνότατα οι εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν και ζουν.

Το έγκλημα της Γενοκτονίας είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Εμείς ως Ελληνική Πολιτεία, ως σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και διαρκή αγώνα να διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και τη ηθική δικαίωση των προγόνων μας, έχουμε καθήκον και ιστορικό χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας ως ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής, στους νεκρούς, στους αγώνες, στις θυσίες. Να προσπαθούμε για την  αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου.

Τίποτα δεν πρέπει να ξεχαστεί και κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει!

Αιωνία τους η μνήμη!!!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

     
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
     
     
ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

           ΛΑΖΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ