Ο Φ.Σ.Φ. “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” ΚΑΙ Ο Ο.Ξ.Ι.Φ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥ Κ. ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» και ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας διοργανώνουν στην κεντρική αίθουσα εκθέσεων της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «Αριστοτέλη» Στεφάνου και Βασιλικής Γώγου την έκθεση Ιστορικής Μινιατούρας του Κώστα Ροδόπουλου.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 17 έως και 19 Μαρτίου 2017 και διοργανώνεται στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ξιφασκίας Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών που πραγματοποιείται στην Φλώρινα.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 8.00 το απόγευμα.

 

Workshop βαφής μινιατούρας για παιδιά και φοιητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας

 

Το Σάββατο στις 18 Μαρτίου από 11.30 έως 13.30 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο βαφής μινιατούρας στον χώρο της έκθεσης για παιδιά και φοιτητές του Σχολής Καλών Τεχνών. Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Συλλόγου στο 23850 22754

 

Ώρες Λειτουργίας της έκθεσης Σάββατο: 10.00 έως 14.30 και 17.00 έως 21.00 και Κυριακή 10.00 έως 14.00 – www.fsfa.gr/pfz

 

Η τέχνη της ιστορικής μινιατούρας

 

Η τέχνη της ιστορικής μινιατούρας μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες ύπαρξης και οριοθετεί την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον μοντελισμό και την τέχνη του μικρού (μικρογλυπτική και μικροζωγραφική). Μετά από επίπονη ιστορική έρευνα, τα γλυπτά σκαλίζονται με εποξειδικό στόκο και βάση ανθρωπομετρικών προτύπων ώστε να είναι πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα. Αναπαράγονται με απόλυτη πιστότητα σε μέταλλο ή εποξειδική ρητίνη. Στην συνέχεια βάφονται με γνώμονα την απόλυτη τρισδιάστατη απόδοση του γλυπτού και την όσο πιο ρεαλιστική χρωματική αναπαράσταση των πραγματικών υπάρξεων. Χρησιμοποιούνται ειδικά ακρυλικά χρώματα ή λάδια ζωγραφικής καθώς και ειδικά βερνίκια εάν χρειάζεται. Οι ολόσωμες φιγούρες τοποθετούνται σε βάση στην οποία γίνεται και ακριβής αναπαράσταση περιβάλλοντος.

Ο Κώστας Ροδόπουλος

 

Ο Κώστας Ροδόπουλος είναι αριστούχος πτυχιούχος των Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου και με ιδιαίτερη ενασχόληση την Μεσαιωνική Ιστορία, ασχολείται με την μικροτεχνία για πάνω από 35 χρόνια. Το πάθος για την μινιατούρα είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία έως τώρα εκατοντάδων μινιατούρων σε διάφορες κλίμακες και με ποικίλη θεματολογία. Αγαπημένη περίοδος ο Μεσαίωνας και ειδικότερα τα θρησκευτικά τάγματα και η συμμετοχή τους στις Σταυροφορίες. Έχει διακριθεί πάρα πολλές φορές σε διαγωνισμούς μινιατούρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κληθεί επίσης πολλές φορές και ως κριτής. Επί σειρά ετών αρθρογράφος στον σχετικό ειδικό έντυπο και διαδικτυακό τύπο, έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια βαφής μινιατούρας αλλά και κατασκευής ρεαλιστικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία θεωρούνται από τις κορυφαίες σχολές μινιατούρας στον κόσμο κάτι που αποδεικνύεται με τις βραβεύσεις στους κορυφαίους διαγωνισμούς.

www.fsfa.gr/pfz