Ο χορός των Ηπειρωτών Φλώρινας

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

 

Με απόλυτη επιτυχία έγινε ο χορός και η κοπή βασιλόπιτας του συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας στις 12 Ιανουαρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, τιμήθηκαν οι εισαχθέντες στις ανώτερες και ανώτατες σχολές από οικογένειες ηπειρωτών, χόρεψε το πολυπληθές παιδικό χορευτικό τμήμα και παρουσιάστηκαν δρώμενα με επίδραση της ηπειρώτικης μουσικής στη ζωή και τον πολιτισμό.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Κων/νος Καλδάνης παρουσίασε τις δραστηριότητες του συλλόγου λέγοντας:

«Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Δ.Σ. σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας βραδιά και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά  με υγεία και προκοπή σε όλους και τις οικογένειες σας αλλά και κουράγιο και δύναμη για την δύσκολη χρονιά που μας περιμένει.

Για τον λόγο αυτό θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας για την αποψινή σας παρουσία εδώ, στην εκδήλωση μας όπου μέρος της είναι και αφιερωμένο στα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ηπείρου από τον Τουρκικό ζυγό. Μια παρουσία η οποία μας γεμίζει με δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και πλέον γνωρίζετε μεγάλο μέρος της δράσης μας.

Σκοπός και στόχος του συλλόγου μας  σε πολιτιστικό επίπεδο είναι η διάσωση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και των μνημείων της Ηπείρου, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο να σταθούμε αλληλέγγυοι  προς τους συμπολίτες μας όπου μας απαιτηθεί.

Λειτουργώντας λοιπόν πάνω σε αυτόν τον άξονα και με την βοήθεια των μελών μας έχουμε προσφέρει σειρά αγαθών σε ευπαθείς ομάδες στο μέτρο των δυνατοτήτων μας με τελευταία μας δραστηριότητα την συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας «Χριστούγεννα Για Όλους» αλλά και στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Φλώρινας με την συμμετοχή του παιδικού χορευτικού τμήματος.

Επίσης σε συνεργασία με το Γ.Ν.Φ. λειτουργεί τράπεζα αίματος τόσο για τα μέλη του συλλόγου αλλά και όπου αλλού απαιτηθεί.

Τώρα σε καθαρά πολιτιστικό επίπεδο στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για ενήλικες και παιδιά διαδίδοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 18:00 για το παιδικό τμήμα και στις 19:00 για το τμήμα ενηλίκων στο χώρο του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και ξεκινάμε πάλι αυτήν την Τετάρτη με νέο κύκλο μαθημάτων.

Επιθυμία μας  είναι η συμμετοχή και η καθιέρωση στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο του δήμου μας αλλά και έξω από τα στενά του όρια προβάλλοντας τόσο την γενέτειρα μας αλλά και την πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Στα πλαίσια αυτά διοργανώσαμε και το περασμένο καλοκαίρι το πρώτο «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» με στόχο την καθιέρωση του. Μια εκδήλωση που στήριξε τόσο ο Δήμος Φλώρινας αλλά  αγκάλιασε και όλος ο κόσμος της Φλώρινας και  ευχαριστούμε πολύ όλους για αυτό. Επίσης ο σύλλογος μας στις 27 του μήνα θα λάβει μέρος, με το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων του αλλά και σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Φλαμπούρου και αυτό του Λυκείου Ελληνίδων υπό την επιμέλεια των χοροδιδασκάλων του Κωνσταντίνου Ιωάννη και Ήρας Κολώνη, και την έμπρακτη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, την οποία και ευχαριστούμε, στην κορυφαία εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών την «Πίτα του Ηπειρώτη» η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοιον καιρό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με Πανελλήνια εμβέλεια καθώς τις περισσότερες φορές καλύπτεται από την κρατική τηλεόραση, δίνοντας μας την ευκαιρία να προβάλουμε τόσο την γενέτειρα  μας αλλά και την δεύτερη πατρίδα μας την Φλώρινα.

Γι αυτό ακριβώς η εθελοντική σας συνεισφορά και η δική σας συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την επιβίωση και ανάπτυξη τέτοιων προσπαθειών και ευελπιστούμε ότι όλοι μας κατανοούμε την σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης ανάλογων συλλόγων, όποιο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αν υπηρετούν.

Τελειώνοντας  θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αποψινή τους παρουσία τους :

–          βουλευτή του ν. Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδη Ευστάθιο

–           βουλευτή ν. Φλώρινας κ. Γερμανίδη Αθανάσιο

–          Τον ΑΝΤ/ΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ κ. Ηλιάδη Δημήτριο

–          Τον ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤ/ΡΧΗ κ. Αντωνιάδη

–          Τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ κ. Βοσκόπουλο Ιωάννη

τον  ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΕΣΠΩΝ κ. Τσέπα Βασίλειο

–          τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ κ. Ιωσηφίδη Ιωακείμ

Την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φλώρινας  και προσωπικά τον Δ/ντη του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού κ. Σαββάκη Κίμωνα για την παραχώρηση του σχολείου ώστε να εξυπηρετούνται τα χορευτικά μας τμήματα

–          όλους τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων (Φλάμπουρο – Πρέσπας – Λυκείου Ελληνίδων –Θεσσαλών) και φορέων που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους. Ζητώ συγνώμη αν παρέλειψα κάποιον

–    Επίσης ευχαριστούμε θερμά και όλους τους χορηγούς των δώρων

Στην συνέχεια της εκδήλωσης θα κόψουμε την βασιλόπιτα μας, θα γίνει η βράβευση των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα παρακολουθήσετε ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται στα χορευτικά μας από το παιδικό τμήμα, υπό την επιμέλεια των χοροδιδασκάλων του συλλόγου κας Κολώνη Ήρας και του κ. Κωνσταντίνου Ιωάννη αλλά και ενός δρώμενου που αναπαριστά την επιρροή της παραδοσιακής μουσικής από την φύση υπό την επιμέλεια του κ. Μπαμπάκου Παύλου.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και σας εύχομαι  ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ με την καταπληκτική ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα στο κλαρίνο και του Βαγγέλη Τόρη στο τραγούδι.

 

ΟΙ ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ

Οι εισαχθέντες στις ανώτερες και ανώτατες σχολές που βραβεύονται από τον σύλλογο μας είναι:

-ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΙΟΙΚ.ΕΠΙΧ.ΑΓΡ.ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ)

-ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΙΟΙΚ.ΕΠΙΧ. ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

-ΜΑΝΟΥΡΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

-ΝΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

-ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ (ΦΙΛ/ΦΙΑΣ ΠΑΙΔ/ΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ» εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του από την συμμετοχή των μελών και φίλων του συλλόγου με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«ΤΟ Δ.Σ του συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση μας, βοηθώντας να συνθέσουμε μια βραδιά γεμάτη κέφι και χορό, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να βρίσκονται μαζί μας για διάφορου λόγους για την υποστήριξη που μας παρέχουν.
Το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία ο κόσμος αγκαλιάζει τις προσπάθειες μας, μας δίνει δύναμη και κουράγιο για το επόμενο βήμα αλλά επίσης μας γεμίζει και ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας.
Επίσης νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστηθούμε όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους που μας τιμούν με την δική τους παρουσία αλλά και την καταπληκτική ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα και τον Βαγγέλη Τόρη για την βραδιά που μας χάρισαν.

Τελειώνοντας θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά του χορευτικού τμήματος και τους χοροδιδασκάλους τους κα  Κολώνη Ήρα & κ. Κωνσταντίνου Ιωάννη για την άρτια παρουσίαση τους αλλά και τον κ. Μπαμπάκο Παύλο  ο οποίος με πολύ μεράκι και την βοήθεια της κας Κοκκινίδου Βέρας και εθελοντριών παρουσίασαν ένα μοναδικό δρώμενο με θέμα την επιρροή της δημοτικής ηπειρώτικης  μουσικής από τους ήχους της φύσης και τα βιώματα των Ηπειρωτών.