Παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένος Ήλιος» (φωτογραφίες & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένος Ήλιος» στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Λύγκος».

Πρόκειται για το μυθιστόρημα ιστορικής φαντασίας της Σοφίας Γκρέκα που διοργάνωσαν: το βιβλιοπωλείο «Η ΓΩΝΙΑ», η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας, ο Όμιλος Βιβλίου του Μορφωτικού Τμήματος του Φ.Σ.Φ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Αθηνά Ζωγράφου ενώ το βιβλίο παρουσίασαν η φιλόλογος και ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου Μ.Ε «Αριστοτέλειο» Αρετή Δήμου και η φιλόλογος και μέλος της Ένωσης Φιλολόγων Δανάη Χασακή – Τσουλιά.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, βίντεο καθώς και η συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας:

 

Συνέντευξη με τη Σοφία Γκρέκα

  1. Συγχαρητήρια για την επιτυχή διεξαγωγή της παρουσίασης του βιβλίου σου «Ματωμένος Ήλιος» την περασμένη Κυριακή. Πώς νιώθεις;

Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε με αυτή τη συνέντευξη. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη, δεν περίμενα να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Πολύς κόσμος με στήριξε, ανάμεσά σε άλλους, οι δασκάλες μου από το δημοτικό, καθηγητές, φίλοι και συγγενείς -αδύνατον να τους απαριθμήσω όλους, αλλά νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω θερμά έναν-έναν. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στις παρουσιάστριες του βιβλίου: Αθηνά Ζωγράφου, Αρετή Δήμου και Δανάη Χασακή-Τσουλιά, τα όμορφα λόγια των οποίων δεν θα ξεχάσω, όπως και στην Ένωση Φιλολόγων και στον όμιλο του Αριστοτέλη για την πολύτιμη στήριξή τους. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Lingos ήταν κατάμεστη, το απόθεμα των βιβλίων που διανείμαμε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η ΓΩΝΙΑ» εξαντλήθηκε. Τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω;

  1. Ήταν η πρώτη σου εμπειρία παρουσίασης βιβλίου;

Όχι. Τον Οκτώβριο διεξήχθηκε η πρώτη παρουσίαση του Ματωμένου Ήλιου, στο Βασιλικό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο (φιλόλογος, συγγραφέας), τον Δημήτριο Φωτιάδη (καθηγητής ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ) και την Ευλαμπία Τσιρέλη (Θεολόγος, διδάσκουσα δημιουργικής γραφής στο εργαστήρι Imaginarium). Επέλεξα να προηγηθεί η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης γιατί εκεί είναι η έδρα του εκδοτικού οίκου Πηγή, και η έδρα του εργαστηρίου συγγραφής Imaginarium, όπου παρακολούθησα μαθήματα επί δέκα μήνες.

  1. Τι θα έλεγες σε κάποιον αν έπρεπε να περιγράψεις το βιβλίο σου;

Ο Ματωμένος Ήλιος είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Κίεβο, στις αρχές του 11ου αιώνα, τα πρώτα χρόνια δηλαδή μετά τον Εκχριστιανισμό του ρωσικού κράτους. Η υπόθεση του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τη Ναντιέζα, και τον αγώνα της να εκδικηθεί τον τυραννικό δυνάστη Σβιατοπόλκ για τα στυγερά εγκλήματα που έχει διαπράξει εις βάρος της και εις βάρος του λαού. Στην πορεία όμως, η Ναντιέζα ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο επικίνδυνο με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκείνη και για τους γύρω της.

  1. Είναι ο Ματωμένος Ήλιος το πρώτο σου βιβλίο; Πόσα χρόνια το δούλευες;

Ναι, είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα, αν και δύο διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές ανθολογίες. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, μαζί με την ιστορική έρευνα, τα μαθήματα στο εργαστήρι και την επίπονη διαδικασία της επιμέλειας.

  1. Τι αποτέλεσε την κυριότερη πηγή έμπνευσής σου;

Πηγή έμπνευσής μου είναι η μυθολογία, οι αρχαίες δυναστείες, οι νοσηρές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, ηθικά διλήμματα, όπως μέχρι πότε είναι δυνατή η εξιλέωση, και τι είναι αυτό που διακρίνει τους ανθρώπους σε καλούς ή κακούς. Στο μυθιστόρημα μου διερευνώνται όλα αυτά τα ζητήματα, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών και υπό το πρίσμα των ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με τη δυναστεία των Ρουρικιδών, τους πρώτους ηγέτες του ρωσικού κράτους.

  1. Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη χώρα και εποχή, να τοποθετήσεις το μυθιστόρημά σου;

Επέλεξα τη Ρωσία, γιατί είναι μια χώρα ασυνήθιστη, για την ιστορία της οποίας δεν γνώριζα πολλά πράγματα, οπότε μου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να διεξάγω την προσωπική μου έρευνα, ενώ εστίασα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι με συνεπήραν οι ιστορικές προσωπικότητες που τη σημάδεψαν, και ένιωσα ότι έδεναν απόλυτα με τους φανταστικούς χαρακτήρες που είχα πλάσει.

  1. Τι είδη λογοτεχνίας σου αρέσει να διαβάζεις;

Δεν κάνω διακρίσεις ανάμεσα στα είδη λογοτεχνίας, αρκεί το βιβλίο να μου εξάψει το ενδιαφέρον, όμως τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για την κλασική λογοτεχνία, τα ιστορικά μυθιστορήματα (ιδίως όταν έχουν φόντο μεσαιωνικές εποχές) και τα μυθιστορήματα φαντασίας, με δράκους, μάγους και νεράιδες.

  1. Σε τι ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Τις πρώτες μου συστηματικές απόπειρες για ένα ολοκληρωμένο έργο, ξεκίνησα στα δεκαπέντε. Όμως με την αρχική ιδέα του Ματωμένου Ήλιου άρχισα να ασχολούμαι κοντά στα δεκαεφτά.

  1. Αν μπορούσες να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να κάνω την απαραίτητη έρευνα και να καταγράψω τα βασικά σημεία της πλοκής του βιβλίου σε μορφή σχεδιαγράμματος, προτού ξεκινήσω να γράφω. Και αυτή  τη συμβουλή θα έδινα σε όλους τους αρχάριους συγγραφείς.

  1. Από πού δέχθηκες τις μεγαλύτερες επιρροές όσον αφορά το συγγραφικό σου έργο;

Πρώτα-πρώτα από τους γονείς μου, οι οποίοι με έμαθαν από μικρή να αγαπώ το βιβλίο, γεμίζοντας τα ράφια του δωματίου μου με παραμύθια και μυθιστορήματα. Στη συνέχεια από το μάθημα της λογοτεχνίας στο σχολείο, όπου  ακόνισα τις γνώσεις μου αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι της λογοτεχνίας. Και τέλος από τη δασκάλα μου την Ευλαμπία, η οποία με δίδαξε όχι μόνο πώς να γράφω, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει ο συγγραφέας με το έργο του στο κοινωνικό σύνολο.

  1. Ποιος σχεδίασε το εξώφυλλο του βιβλίου; τη σημασία

Ο Γιάννης Ερμείδης με την υπόλοιπη ομάδα του ατελιέ των Προτύπων Εκδόσεων Πηγή. Η δουλειά τους είναι εξαιρετική και πραγματικά άξια θαυμασμού.

  1. Πες μας ένα βιβλίο που σε σημάδεψε.

Θα σας πω δύο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το παιδικό μυθιστόρημα «Η Μικρή Πριγκίπισσα» της Φ. Χ. Μπαρνέτ, ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα μικρή και αυτό που με μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας. Και το βιβλίο «Άννα και Θεοφανώ» της Κίρα Σίνου, γιατί μέσω αυτού γνώρισα και εξοικειώθηκα με τα πρόσωπα της δυναστείας των Ρουρικιδών, αποτελώντας έμπνευση για τον Ματωμένο Ήλιο.

  1. Με τι ασχολείσαι πέρα από τη συγγραφή;

Είμαι φοιτήτρια Νομικής στο ΑΠΘ και μαθαίνω ρωσικά.

  1. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι οι σπουδές μου, όμως έχω δύο ιδέες για επόμενα βιβλία. Το ένα πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα πρόδρομο (prequel) του Ματωμένου Ήλιου και θα περιστρέφεται γύρω από την προσωπικότητα του Μεγάλου Βλαδίμηρου. Ενώ το άλλο, ένα βιβλίο φαντασίας με έντονα στοιχεία τρόμου και επιρροές από την αρχαία μυθολογία.

  1. Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σου;

Μέσα από τη σελίδα του βιβλίου μου στο facebook: https://www.facebook.com/MatomenosHlios/ και από το ιστολόγιό μου: https://sofiagreka.wordpress.com/