Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Αλευρά

«Δυτικομακεδόνες Πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-41»

H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με υψηλό αίσθημα εθνικής και ιστορικής ευθύνης, προχώρησε στην έκδοση ενός επετειακού βιβλίου, με τίτλο: «Δυτικομακεδόνες πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-41)», υπό την επίβλεψη του Δρ. Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεωργίου Χρ. Αλευρά.

Η μελέτη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ζήτημα της καταγραφής και ανάδειξης των Ελλήνων ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το παρόν πόνημα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τους γενναίους Δυτικομακεδόνες μαχητές, αξιωματικούς και στρατιώτες, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, με ακράδαντη πίστη σε αξίες και ιδανικά, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή είτε στις απόκρημνες πλαγιές της Ηπείρου και της ελληνοαλβανικής μεθορίου είτε στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο στόχος της συγγραφής του παρόντος πονήματος ήταν διττός. Αφενός, να παρουσιαστούν τα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ελληνοαλβανική μεθόριο καθώς και στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και αφετέρου, να αναδειχθεί ο ηρωισμός των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών –και ιδιαίτερα των Δυτικομακεδόνων– στην εποποιία του 1940.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η καθοριστική συμβολή ορισμένων συγγενών των πεσόντων, οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσουν υλικό από τα προσωπικά και οικογενειακά τους αρχεία (φωτογραφίες, κειμήλια, σημειώματα καθώς και προφορικές μαρτυρίες από τους ήρωες συγγενείς τους), ώστε η μελέτη να αποκτήσει ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Ας σημειωθεί πως η Δυτική Μακεδονία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς απώλεσε 897 αξιωματικούς και οπλίτες. Αν λάβουμε υπόψιν τον συνολικό αριθμό των φονευθέντων ηρώων του Ελληνικού Στρατού, το 8% είχε καταγωγή από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας. Η αυτοθυσία των Δυτικομακεδόνων απέδειξε πως οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μαχόμενοι με σθένος και αυταπάρνηση, ύψωσαν το ανάστημά τους σε μια υπερδύναμη της εποχής, με γνώμονα το καθήκον τους προς την πατρίδα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την εποποιία του 1940, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Περιφέρειας, με τίτλο: «Δυτικομακεδόνες πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1940-41». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με την υγειονομική κρίση του COVID-19, δεν επιτρέπει τις διά ζώσης εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση θα προλογίσουν ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο κ. Γεώργιος Ι. Σούρλας, π. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940. Από την ακαδημαϊκή κοινότητα, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και ο κ. Γεώργιος Β. Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδου, Δρ. Ιστορίας Δικαίου ΑΠΘ και Πρόεδρος Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών. Κλείνοντας, ευχαριστήριο μήνυμα θα απευθύνει ο κ. Γεώργιος Χρ. Αλευράς, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και συγγραφέας του βιβλίου.