Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Επανάσταση του 1821 και η Δυτική Μακεδονία» του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας

Ημερίδα με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 και η Δυτική Μακεδονία» διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Φλώρινας και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη διάρκεια της μεταδόθηκαν μηνύματα – χαιρετισμοί από την ομογένεια της Αυστραλίας, από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, από την Οδησσό της Ουκρανίας και από τις Βρυξέλλες.

Μέσω δε των εισηγήσεων έγινε εκτενής αναφορά στη συνεισφορά των Δυτικομακεδόνων και στην προσφορά τους στην Επανάσταση του 1821, στον Φιλελληνισμό και στην προσφορά του από το 1821 μέχρι σήμερα, στον καθοριστικό ρόλο της Φιλικής Εταιρίας και στη συνεισφορά των γυναικών στην Εθνεγερσία.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χριστίνα Γκόλνα και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Πρωτοπρεσβύτερου π. Σωτήριου Παρδάλη, του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ιωάννη Κιοσέ και του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη. Τον συντονισμό είχε το μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Μαρία Στάιου.

Στη συνέχεια, μέσω διαδικτύου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντώνης Καζαμίας, Φίλος της Μονής Αγίας Αικατερίνης και σύμβουλος του Κυβερνήτη Νοτίου Σινά – Υπαρχηγός του κόμματος “Μέλλον κράτους” για τη 5η χερσόνησο του Σινά και η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, εξέχον στέλεχος της ομογένειας στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας.

Ακολούθησαν οι τέσσερις κεντρικές ομιλίες, ως εξής:

Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθυντής του “Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού”

Θέμα: Οι Δυτικομακεδόνες στην επανάσταση του 1821

Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Ιστορικός. Διευθυντής του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του Μουσείου της Φιλικής Εταιρίας στην Οδησσό.

Μαρία Καραχάλιου, Υπάλληλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και Αντιπρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών

Θέμα: 1821- 2021: Φιλέλληνες τότε και σήμερα. Μια φιλελληνική διαδρομή 200 χρόνων για την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών της Ελευθερίας της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας.

Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς

Θέμα: Αι γυναίκες γεγόνασι άνδρες

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικούς, καθηγητές του Ωδείου Φλώρινας, οι οποίοι απέδωσαν δημοτικά μουσικά δημιουργήματα, ενώ ποιήματα σχετικά με την εποποιία των γυναικών απήγγειλαν οι Βαλίνα Ρόζα, Ζαφειριώ Μελισίδου και Ελένη Μεταξά.