Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Μάρκετινγκ, προώθηση & εξωστρέφεια των οινικών προϊόντων» στο Αμύνταιο

Ο Δήμος Αμυνταίου διοργάνωσε την Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Μάρκετινγκ, προώθηση & εξωστρέφεια των οινικών προϊόντων», την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου. Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου WINCOME (www.wincomeproject.eu) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II CBC PROGRAMME “Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ (ΜΠΒ ΙΙ) (85%) και από Εθνικούς Πόρους (15%). www.wincomeproject.eu.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κιοσές Παναγιώτης άνοιξε τις εργασίες της Ημερίδας, απευθύνοντας  χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Άνθιμου Μπιτάκη, τονίζοντας την αξία της αμπελουργίας και την στροφή που πρέπει να κάνει η περιοχή από την ενέργεια στην καλλιέργεια γης. Ο κ. Κιοσές  ανέλυσε τις προθέσεις και τις ενέργειες του Δήμου Αμυνταίου να αναπτυχθεί η Αμπελουργία, ο Ιατρικός Τουρισμός, ο τουρισμός Wellness με προϊόντα οίνου.

Ο κ. Κιάνας Στέργιος, Διευθυντής Τμήματος Τοπικής Οικονομίας Ανάπτυξης, παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας και ανέλυσε τις μελλοντικές ευκαιρίες ώστε να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υλοποιήσουν έργα υποδομής και εξωστρέφειας στο Δήμο Αμυνταίου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και τα αναμενόμενα οφέλη από το έργο και από την άλλη οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι (μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις) πληροφορήθηκαν σχετικά με τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις προτάσεις επιχειρηματικότητας με έμφαση στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και το περιβάλλον.

Ο Δρ. κ. Βαγγέλης Κυριακού, Διευθυντής , Διευθυντής τμήματος τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος στη Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας, αναφέρθηκε σε μεθόδους αξιοποίησης των προϊόντων αγροδιατροφής με έμφαση στην εκπαίδευση, στην ολιστική διαχείριση προορισμών τουρισμού και στη χρήση νέων τεχνολογιών «e-shop αγροτικών προϊόντων». Ο Δρ. κ. Σπυρίδων Αβδημιώτης, Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και Αντιπρόεδρος στην εταιρία Τεχνολογίας και Λογιστικών Εφαρμογών Epsilon Net, αναφέρθηκε σε ένα σύστημα ανταποδοτικότητας οικονομικών φορέων με ανταλλαγή χρημάτων και υπηρεσιών στον τόπο. Η πρωτότυπη ιδέα έχει ήδη εφαρμογή σε χώρες που στηρίζουν την πρωτογενή τους παραγωγή. Ο Δρ. κ. Φώτης Κιλιπίρης ανέπτυξε πρακτικές εφαρμογής για το Μάρκετινγκ, την προώθηση και την εξωστρέφεια των οινικών προϊόντων μέσα από γαστρονομικούς προορισμούς. Η κα Μαρία Τσιβίκη, Χημικός – Οινολόγος του ΑΣΕΠΑ Αμυνταίου ανέπτυξε τα πρωτερήματα της ποικιλίας αμπελιού Ξινόμαυρου με έμφαση στην κυκλική οικονομία κάνοντας χρήση των παραπροϊόντων του αμπελιού, όπως γιγαρτέλαιο, αλοιφές και τσάι. Ο κ. Γιώργος Παλησίδης, Σύμβουλος Γαστρονομίας και Καθηγητής Γαστρονομίας, ανέπτυξε τις καλές πρακτικές σε επιχειρήσεις εστίασης δίνοντας έμφαση στη δημιουργία δόκιμης wine list, στη χρήση κρασιού σε συνταγές και της αξίας της γνώσης food pairing τοπικών οίνων με τοπικά προϊόντα και εδέσματα. Ο κ. Κωνσταντίνος Κοπάτσκας, Αμπελουργός της περιοχής της Φλώρινας και Καθηγητής Μαγειρικής στον ΟΑΕΔ της Φλώρινας, ανέδειξε την αξία των προϊόντων Αμπελουργίας μέσα από τις πρακτικές του γεωργού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Food Pairing του Αφρώδη οίνου Αμύνταιον του ΑΣΕΠΑ συνδυάζοντας τον με μπεζέδες και τοπικά εδέσματα.

Την ευθύνη της οργάνωσης της ημερίδας, μέρος των παραδοτέων του προγράμματος wincome έχει η εταιρία Next com.

Γραφείο Τύπου                                                                                                               Δήμου Αμυνταίου