Προγραμματιζόμενα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Υλοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 στα Πειραματικά Σχολεία Φλώρινας, η εκπαιδευτική δράση: Προγραμματιζόμενα παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Δημιουργικότητας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον ΠΕΚΤΠΕ Φλώρινας, τον Οργανωτικό Συντονιστή, κ. Ιωάννη Σούλιο και την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 1ης ενότητας, κα Κωνσταντία Βαϊρινού του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας.

Η παραπάνω δράση οργανώθηκε με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους, σ’ ένα πλαίσιο συνεργασίας των συστεγαζόμενων Πειραματικών Σχολείων Φλώρινας, για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προαγωγή του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινότητα και τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής με την εκπαιδευτική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές είχαν  τη δυνατότητα μέσα από βιωματικά εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής να εμπλουτίσουν τις μαθησιακές τους εμπειρίες, αξιοποιώντας προγραμματιζόμενα παιχνίδια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το παιχνίδι αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική μάθησης για τους μαθητές στις μικρές ηλικίες. Μέσα απ’ αυτό αναπτύσσονται κοινωνικά, συναισθηματικά, κινητικά και νοητικά. Κατακτούν γνώσεις και δεξιότητες καθώς αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με συνομηλίκους και ενηλίκους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, διερευνούν, επιλύουν προβλήματα και αξιοποιούν δημιουργικά τις γνώσεις τους σε νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις.

Τα εργαστήρια ρομποτικής υλοποιήθηκαν από τον κ. Θαρρενό Μπράτιτση,  Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και Διευθυντή του  Ερευνητικού Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Σωτήρη Γεωργίου, Υπεύθυνο του ΠΕΚΤΠΕ  Φλώρινας, την κα Άννα Κοντοβουνησίου, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και τον κ. Γιάννη Αρβανιτάκη, ΠΕ86 του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Η δράση υλοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των Πειραματικών Σχολείων, ανά τμήμα και σε μικρές ομάδες μαθητών. Σ’ αυτή συμμετείχαν οι μαθητές του Πειραματικού Νηπιαγωγείου Φλώρινας (7ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας) και της Α΄ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.: Α. Μπραγιάντση, Α. Πασχάλη και Π. Παπαθανασίου.  Στη δράση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Γιώργος Λυγούρας και ο Διευθυντής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Σεχίδης.