Στα πορτοκαλί το Δημαρχείο Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Δημαρχείο Φλώρινας

Με πορτοκάλι χρώμα, το οποίο είναι και το συμβολικό χρώμα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Φλώρινας το βράδυ της Κυριακής 30 Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Με αυτήν τη συμβολική κίνηση ο Δήμος Φλώρινας έστειλε για άλλη μια χρονιά το δικό του μήνυμα στήριξης των ατόμων που επηρεάζονται από την Πολλαπλή Στήριξη, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Το πορτοκαλί είναι το επίσημο χρώμα της ασθένειας, αυτό που την «φωτίζει» και αποτελεί το κίνητρο για να «συνδεθούν» ασθενείς, οικογένειες, γιατροί, φίλοι.

 

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές σε νεαρούς ενήλικες και επιδρά στην κίνηση. Στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως.

Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη παραμένουν αδιάγνωστες και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω της φροντίδας κάποιου με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Τα περισσότερα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 40, με περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

Η αιτία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν είναι ακόμη γνωστή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ορισμένες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο για τη σοβαρότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κάποιου ατόμου, την πορεία που ακολουθεί και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θάμπωμα στην όραση, αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών, μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης, κόπωση και ουρολογικά προβλήματα.

Για ορισμένα άτομα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπής και ύφεσης (που σημαίνει ότι βελτιώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιτεθεί από καιρό σε καιρό), ενώ για άλλους έχει προοδευτικό μοτίβο (που σημαίνει ότι επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα προβλήματα πολύ γρήγορα.