Συλλυπητήριο μήνυμα του συλλόγου Ιεροψαλτών Φλώρινας για την εκδημία του Στέφανου Δόντσιου

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΝΤΣΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ

Το Δ.Σ και τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την εκδημία του αγαπημένου μας Δασκάλου, Ιδρυτού του Συλλόγου και Επιτίμου Προέδρου, Στέφανου Δόντσιου.

Ο Στέφανος Δόντσιος γεννήθηκε το έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την ψαλτική τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την εκκλησία. Το 1945 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε και η πορεία της εξέλιξής του στη Βυζαντινή Μουσική. Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών. Φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και στο πλευρό του τότε Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αθανασίου Καραμάνη αποκόμισε μια τεράστια εμπειρία για το μέλλον. Επίσης, υπήρξε πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Ο Στέφανος Δόντσιος ήταν ο πρωτοπόρος της Βυζαντινής Μουσικής στη Φλώρινα από το 1960, που εγκαταστάθηκε εδώ, αρχικώς ως πρωτοψάλτης του Αγίου Γεωργίου και από το 1968 ως πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, όπου και υπηρέτησε για 50 και πλέον χρόνια. Φρόντισε ώστε να υπάρξει η σωστή κατάρτιση για τους ιεροψάλτες της περιοχής αλλά και για την ανάδειξη νέων ιεροψαλτών. Υπηρέτησε υπό την πνευματική καθοδήγηση 3 Μητροπολιτών, των Μακαριστών Βασιλείου και Αυγουστίνου και του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Θεοκλήτου. Υπήρξε ο ιδρυτής του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοράρχης της χορωδίας για πολλά έτη, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, διηύθυνε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», ενώ δίδαξε και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης. Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Στέφανος Δόντσιος αφήνει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στη Βυζαντινή Μουσική με πλήθος μουσικών κειμένων. Μια πλειάδα μαθητών στους οποίους μεταλαμπάδευσε την Πατρώα Βυζαντινή Μουσική -και στη Φλώρινα και σε όλη την Ελλάδα. Το όνομά του έγινε γνωστό στην Ελλάδα. Είναι χρέος σε όλους τους ιεροψάλτες, σε όλους τους μαθητές του να κρατήσουν ψηλά αυτή την κληρονομιά.

Αγαπητέ μας Δάσκαλε, σε ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες, για όσα μας έμαθες. Η προσφορά σου υπήρξε τεράστια και δεν μπορεί να χωρέσει σε λίγες γραμμές. Πάντα θα θυμόμαστε την ευλάβεια με την οποία έψαλλες, την ταπεινότητα με την οποία απέδιδες τους ύμνους στον αγαπημένο σου Άγιο Παντελεήμονα. Και από εκεί ψηλά που θα ψάλλεις «Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου» να προσεύχεσαι και για μας, τους μαθητές σου.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να στείλει την εξ ύψους θεία παρηγορία στην οικογένεια του δασκάλου μας και, ιδιαίτερα, στον Πρόεδρο του συλλόγου Στυλιανό και στον χοράρχη της χορωδίας μας Βασίλειο, υιούς του Στέφανου και άξιους συνεχιστές του έργου του πατρός τους.

Ο σύλλογός μας στη μνήμη του Ιδρυτού, Δασκάλου και Επιτίμου Προέδρου του συλλόγου μας Στέφανου Δόντσιου αποφάσισε την κατάθεση στεφάνου, την εκφώνηση επικηδείου λόγου και την παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία.

Αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας Δάσκαλο με δυνατή και καθαρή φωνή όπως αυτός μας έμαθε στο αναλόγιο

«Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.

Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος. Ἀμήν».

 

 

Το Δ.Σ και τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης

«Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»