Συνάντηση Γάλλου πρόξενου με Δήμαρχο

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στην πόλη της Φλώρινας η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα υπάρξουν προβολές γαλλόφωνων ταινιών καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 29 Απριλίου 2012, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας (νέο πάρκο), ενώ στην αίθουσα του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» φιλοξενείται η έκθεση «Les cafes litterares» η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 06 Μαΐου 2012.
Της  έναρξης των εκδηλώσεων προηγήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Φλώρινας, στην οποία παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσαλλονίκη κ. Christian Thimonier, η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου κ. Μαρία Βοζίκη, ο Πρόεδρος του  ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέφανος Μπίρος, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φλώρινας.
Ο κ. Πρόξενος αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Φλώρινας και με τον κ. Δήμαρχο, η οποία ξεκίνησε από τη Νομαρχία και τον ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων αυτών για μια ακόμη φορά στην πόλη της Φλώρινας. Αναφέρθηκε επίσης και στη δυνατότητα τουριστικής προβολής των φυσικών ομορφιών της Δυτικής Μακεδονίας και των τοπικών προϊόντων της στη γαλλική αγορά.
Η κ. Βοζίκη αναφέρθηκε στη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιοχής στη Γαλλία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε φέτος με την Κεντρική Μακεδονία στο Παρίσι, έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος για την προβολή και της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε με την  κ. Βοζίκη να υπάρξει προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και η προβολή των προϊόντων στη γκαλερί Lafayette, πρόταση η οποία θα συζητηθεί, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή της. Επίσης, συζητήθηκαν και άλλοι τρόποι προβολής και συνεργασίας του Δήμου με τη γαλλική αγορά, κυρίως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος έδωσε στον κ. Πρόξενο και στην κ. Βοζίκη από ένα αναμνηστικό δώρο από τη Φλώρινα.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Les cafes litterares» στην αίθουσα του Αριστοτέλη, η οποία φιλοξενεί ασπρόμαυρες φωτογραφίες γαλλικών καφέ, τα οποία συνοδεύονται από την ιστορία τους. Επίσης, στον ίδιο χώρο υπάρχουν και φωτογραφίες με εσωτερικές  σκάλες από το Παρίσι.
Ο κ. Πρόξενος στη δήλωσή του είπε:
« Ο κ. Δήμαρχος μου έχει ζητήσει να οργανώσουμε πολλές φορές πράγματα μεταξύ μας. Υπάρχει μια μακρά συνεργασία ανάμεσα σε εμάς και στη Φλώρινα και χαίρομαι πολύ που είχαμε μια ολοκληρωμένη μέρα στη Φλώρινα σήμερα. Δωρίσαμε βιβλία στη βιβλιοθήκη, γνωρίσαμε τη γαλλική γλώσσα στους νέους, εγκαινιάσαμε αυτή την έκθεση με τα καφέ και τα ομορφότερα σπίτια του Παρισιού και είναι ένας τρόπος να πούμε στη Φλώρινα «καλώς ήρθατε στο Παρίσι». Είναι επίσης και ένας τρόπος να σας δείξουμε ότι είμαστε δίπλα σας σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον κ. Δήμαρχο για τη φιλοξενία. Η διπλωματία είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον πολιτιστικό τομέα, αλλά και για τον οικονομικό και για αυτό ήρθε μαζί μας σήμερα και η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου κ. Μαρία Βοζίκη για να βοηθήσει».
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, είπε:
« Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Thimonier και την κ. Βοζίκη για τη σημερινή τους παρουσία. Αυτή η έκθεση εδώ, είναι αποτέλεσμα παλαιότερων συνεργασιών και όπως μπορείτε να καταλάβετε υπάρχει μια εξέλιξη αυτών των εκδηλώσεων. Στην αρχή ξεκινήσαμε με πολιτιστικά θέματα και συγκεκριμένα με το φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου, ενώ φέτος φιλοξενούμε και την έκθεση αυτή. Το σημαντικότερο από όλα όμως, είναι η σημερινή παρουσία της κ. Βοζίκη στη Φλώρινα, με την οποία συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην οικονομία και κυρίως πώς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση στην περιοχή μας. Ήδη μας έγιναν κάποιες προτάσεις και από τον κ. Πρόξενο και από την κ. Βοζίκη, όπως η προβολή των τοπικών μας προϊόντων και μέσα στο Παρίσι, χωρίς πολλά έξοδα αλλά και πώς να προβάλουμε τουριστικά την περιοχή μας. Ελπίζουμε, σύντομα να προβάλλουμε την περιοχή μας σε αυτά τα κέντρα, τα οποία κατακλύζονται από τουρισμό. Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την παρουσία σας εδώ και ευελπιστώ στην εξέλιξη της συνεργασίας μας».
Η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου είπε:
« Κι εγώ με τη σειρά μου ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο που μας δέχτηκε, αλλά και τον κ. Πρόξενο που είχε την ιδέα να προβάλλουμε μια γενική εικόνα των σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας. Στη διάρκεια της έκθεσης των αρχαιολογικών θησαυρών στο Λούβρο, προβλήθηκε και η κεντρική Μακεδονία, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν προβλήθηκε και η περιοχή σας, παρά μόνο αρχαιολογικά. Παρ’ όλα αυτά, ανοίξαμε το δρόμο και τώρα ξέρουμε πώς γίνεται αυτό, όπως κάναμε τη δίμηνη κουζίνα που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου στα εστιατόρια κάτω από το Λούβρο, με ελληνική κουζίνα και εικόνες της Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι μπορούμε και του χρόνου να κάνουμε το ίδιο και με τη Δυτική Μακεδονία. Οι σκέψεις μας είναι η προβολή των ελληνικών κρασιών σε γευσιγνωσία στο Παρίσι και μέσω ενός ελληνικού εισαγωγέα στο τμήμα γκουρμέ της γκαλερί Lafayette να υπάρξουν συνεργασίες με τους παραγωγούς για την προβολή των προϊόντων τους.
Εκτός από αυτούς τους τρόπους υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που θα τους βρούμε και αυτούς».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν ως την Κυριακή 29 Απριλίου, είναι:

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012
9:00μμ, «Villa Amalia»

Σάββατο 28 Απριλίου 2012
9:00μμ, «Μικρά αθώα ψέματα»

Κυριακή 29 Απριλίου 2012
12:00μ, «Άρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων»
8:30μμ, «Τα ομορφόπαιδα»