Συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας» στη Φλώρινα, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Μπομπότας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας.

Κώστας Μπομπότας

«Το 2015 ιδρύσαμε τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας με ιστορική έδρα τη Φλώρινα, με τη συνδρομή και υπό την αιγίδα της παρούσας διοικήσεως της Ομοσπονδίας και του προέδρου του κ. Μουτσιάνα. Να αναφέρω επίσης και την ηθική συνδρομή του θείου Βασίλη Μπομπότα που είναι πρώτος ξάδερφος του πατέρα μου.

Δώσαμε έναν άλλον τόνο, περισσότερο ορεινό και βουνίσιο σε μια ομοσπονδία η οποία έκανε κάποια ανταμώματα περιστασιακά στο βουνό αλλά δεν είχε σύλλογο σε τόπους ορεινών βοσκοτόπων.  Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου το ¼ των Σαρακατσάνων ήταν ορεινοί ποιμένες, νομάδες και έτσι το Σαρακατσάνικο είχε χάσει κάποια δυναμική με την κάθοδο 70 χρόνων και πλέον.

Δόθηκε μια άλλη διάσταση στην ομοσπονδία, είδαμε κάποιες προτάσεις όπως η ορεινή βιωματική, η ορεινή κατασκήνωση, ορεινά μπατσανιά δηλαδή τυροκομεία και όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν φάνταζε ότι θα έρθει τόσο γρήγορα η μεταλιγνιτική εποχή.  Στην περιοχή μας επηρεάζει τα πάντα, το εργατικό δυναμικό, υπάρχει υπανάπτυξη και ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται στην πρωτογενή παραγωγή. Δεδομένου αυτού αλλά και ότι είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας για να προχωρήσει η ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου, ήρθε η στιγμή που προχωρήσαμε μπροστά όπως στην μετακινούμενη κτηνοτροφία στην unesco με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας και πρόσφατα στην μετακινούμενη κτηνοτροφία γενικά στη χώρα μας ως τρόπο αντιμετώπισης των δασών από τις πυρκαγιές και μέσα σ’ αυτό να αρχίσει να χαράζει η ελπίδα ότι μπορούμε να δούμε ξανά τα βουνά μας με πρόβατα και ανάπτυξη στις ακριτικές περιοχές μας.

Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση και τα 40 χρόνια από την ομοσπονδία, εορταστικό έτος λοιπόν αλλά μέσα σε συνθήκες κορονοϊού. Σε αυτές τις συνθήκες δεν καταφέραμε να κάνουμε και τη δεύτερη ορεινή διαδρομή. Σήμερα αναδείξαμε έναν ορεινό δρόμο που αποτελούσε στράτα Σαρακατσάνων, μια ποιμενική αλλά και ιστορική διαδρομή  από την Ηράκλεια Λυγκιστίδα, μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το Βίτσι. Στο χωριό Παύλος Μελάς τραγουδήσαμε κάποια τραγούδια προς τιμήν του, πηγαίνοντας προς τη Βίγλα είδαμε το δάσος που κρύφτηκε ο Παπασταύρος Τσάμης που τελικά τον σκότωσαν. Ματωμένα χώματα και ιστορικές διαδρομές που είμαστε περήφανοι που τα αναδείξαμε σήμερα.

Όλοι οι άνθρωποι εδώ έχουν μια ανησυχία για τη μεταλιγνιτική εποχή και για όλα τα θέματα που άπτονται της ανάπτυξης του βουνού. Μοιραία όταν είδαν τον πρόεδρο των Σαρακατσάνων, που σημαίνει την ανάμνηση και την ισχυρή δυναμική της πρωτογενούς παραγωγής, ζητήσανε την στήριξη. Σ’ αυτήν την περίπτωση πιστεύω ότι μπορεί να παρασχεθεί η όποια στήριξη που περνάει από το χέρι μας».

 

Γιώργος Μουτσιάνας

«Εμείς σαν ομοσπονδία μπορεί να είμαστε πολιτιστικό σωματείο αλλά έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και σε κοινωνικά θέματα αλλά και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των μελών μας. Το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής πάντα το αναδεικνύουμε και στο αντάμωμα το είχαμε αφιερώσει γιατί πιστεύουμε ότι είναι η δικλείδα, η απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν και στην περιοχή εδώ και χαρήκαμε πολύ που είδαμε τους ανθρώπους που αγωνιούν να μας ευχαριστούν που είμαστε δίπλα τους. Τους είπαμε ότι θα είμαστε δίπλα τους γιατί η παράδοση έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Είμαστε δίπλα σε όσους αγωνιούν για το αύριο, για το περιβάλλον και σε όσους αγωνίζονται για να μπορέσει η περιοχή και γενικά η Ελλάδα να έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε να κάνουμε τον σύλλογο εδώ, σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή με μέλη από όλη την Ελλάδα γιατί οι Σαρακατσάνοι της περιοχής δεν είναι αρκετοί για να μπορέσουν να βοηθήσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Πήραμε ιδέες, μας πρότειναν και το θέμα της ορεινής κατασκήνωσης και θα το φτιάξουμε απλά είναι μια δύσκολη περίοδος με τον κορονοϊό. Προς το παρόν κάνουμε την καλοκαιρινή κατασκήνωση που είναι πιο εύκολη και φέτος φιλοξενήσαμε παιδιά Σαρακατσάνων από τη Βουλγαρία και είμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς διότι το υπουργείο εξωτερικών και οι απόδημοι χρηματοδότησαν αυτή τη δράση.

Έχουμε κάνει πάρα πολλές δράσεις και παρόλο που τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε, προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Κάναμε πολλές εκδηλώσεις και πρόκειται να κάνουμε άλλη μία στο Ζάππειο. Συμμετείχαμε και στη ΔΕΘ με περίπτερο που επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι».