Τα εγκαίνια της έκθεσης «1821: Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική Ιστορία» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» μαζί με  Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας και με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από μια Έκθεση Τεκμηρίων με τίτλο: «1821: Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική Ιστορία».

Στην ‘Έκθεση  συμμετέχουν Βιβλιοθήκες πόλεων της Μακεδονίας καθώς και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Κάθε βιβλιοθήκη δημιούργησε περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό της Έκθεσης με σκοπό την ανάδειξη ιστορικών γεγονότων και αγωνιστών της κάθε περιοχής την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που δεν είναι τόσο γνωστά  όσο της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην Έκθεση συγκεκριμένα συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: 1. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 2. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, 4. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», 5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, 6.  Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, 8.  Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», 9. Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης 10. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά 11.  Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, 12. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, 13.   Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών, 14. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος 15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου, 16. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου, 17. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας 18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, 19. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας 20. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 21. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» 22. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» 23. Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Η Έκθεση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύει και θα φιλοξενείται σε όλους τους  παραπάνω  δήμους και τις πόλεις της Μακεδονίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» θα φιλοξενήσει την Έκθεση την περίοδο από 4 Ιουλίου έως 14 Ιουλίου 2021 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Φλώρινας τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 4 Ιουλίου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Μούζα Βασιλική ενώ στη συνέχεια μίλησε για την έκθεση.

Από την πλευρά του Δήμου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νώτας.

Τις επιστολές των βουλευτών Γιάννη Αντωνιάδη και Πέτης Πέρκα ανέγνωσε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Θεοδώρα Μοστάκη η οποία στη συνέχεια μίλησε για την έκθεση.

Για τα γεγονότα και τη δράση των προσώπων που συνέβαλαν στην επανάσταση στην περιοχή της Φλώρινας αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Κυριάκου Λιάνα.