Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «braille»

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «braille», σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Συλλόγου Τυφλών – Ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2023, και μας γεμίζει ποικίλα συναισθήματα και προβληματισμούς για το ζήτημα των ίσων ευκαιριών και της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στο χώρο της τέχνης και όχι μόνο.

Το περιεχόμενο των πινάκων αποτελείται από συνεντεύξεις τυφλών και ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας, εκφράζοντας μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα όρασης τους το πως βλέπουν, πως θυμούνται ή πως φαντάζονται τα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα άτομα αυτά να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται σε εκθεσιακούς χώρους. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρετισμούς απηύθυναν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Ζιώτα, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών – Ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας Ειρήνη Χρηστάκη, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο δημιουργός κ. Καπετάνου, που αναφέρθηκε στη δουλειά του και στα μηνύματα που εκπέμπει.