Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα»

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, σε χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τον τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», που διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας.

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt, η οποία έχει ως βάση της τη Θεσσαλονίκη, και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση περιλαμβάνει 27 έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 6 Μαρτίου 2023, τις ώρες 6:00 με 9:00 μ.μ.

Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες, όπως αποδείχτηκε και από το πρόσφατο γεγονός του μεγάλου σεισμού.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ), συνέχισε στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Πολιτισμού Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική Πινακοθήκη), στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών (Αίθουσα Spinelli) και φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους και να καλέσει τους καλλιτέχνες να δουλέψουν πάνω σε κοινωνικά ζητήματα.

Στη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance «Το κουτί». Θέμα της ο σύγχρονος άνθρωπος και η δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του, ο πρωταγωνιστής φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ’ αυτή την κατάσταση και να δράσει. Ταυτόχρονα, η performance τόνισε αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους. Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κι ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μας καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια της performance ακούστηκαν στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.

Οι συντελεστές

«Το κουτί»

Performer: Γιάννης Πρώιος

Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια : FireArt

Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης

Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας

Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς

Βιολί: Alex Kiou

Παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co.

Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο Sureal

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χαρά Αμοιρίδου

Safiye Başar

Seda Boy

Νίκος Γαλαζούδης

Ευγένιος Γκάλκιν

Εμπρού Γιουσούφ

Fotokolekt (ομάδα)

Διονύσης Καλαμαράς

Αναστασία Καλτσή

Αγγελική Καραγιάννη

Levent Karaoğlu

Γιώργος Κιτσούκης

Ömer Koçağ

Ανδριάννα Κουμεντάκου

Χρύσα Κοφίνα

Νεφέλη Κυριάκου

Αναστασία Μέγα

Ευπραξία Μπαντάζου

Αρχοντία Παπαγεωργίου

Γιάννης Πρώιος

Χαράλαμπος Τουμπέκης

Μάρκος Τραϊτοράκης

Νάσος Χαλκίδης