Τιμή στη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Το τμήμα Στ2’ του 6ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Ίων Δραγούμης», με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του, κ. Μιχάλη Ρωμανίδη και κ. Όλγας Μούσιου Μυλωνά, τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, με επίσκεψη στο Μνημείο της Γενοκτονίας επί της οδού Κωνστ. Καραμανλή, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες.

Τη σεμνή υπαίθρια εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, κ. Αναστάσιος Αντωνιάδης, ο οποίος μίλησε στους μαθητές για τη σημασία του Μνημείου και για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας ότι θα πρέπει πάντα η μνήμη μας να είναι ζωντανή και η τιμή στους προγόνους μας να είναι η ένδειξη της συνέχειας, της προοπτικής και της ελπίδας του Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας, όπου ο  Πρόεδρος, κ. Αναστάσιος Αντωνιάδης, παρουσίασε στα παιδιά την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, τις φάσεις της Γενοκτονίας των Ποντίων και την επιστροφή στη μητέρα Πατρίδα των προσφύγων το 1922, μέσα από την έκθεση των ιστορικών ντοκουμέντων του καθηγητή Ιστορίας και πανεπιστημιακού δασκάλου, κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Τέλος, ο κ. Αντωνιάδης παρουσίασε στα παιδιά την ιστορία της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και τις πολλές δράσεις της στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης ελληνικής και διεθνούς επικράτειας. Η εποικοδομητική αυτή δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με ένα κέρασμα στα παιδιά και περιήγηση στους λειτουργικούς χώρους της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας.

Η  Διευθύντρια του Σχολείου
Ευγενία Γάκη