Το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα…

ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΑΠOΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 2ο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗ ΣΙΤΑΡΙΑ

Την απόλυτη επιτυχία προσέγγισε το 2ο Παμμακεδονικό αντάμωμα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε οργάνωση και συμμετοχή, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 13,14 και 15 Ιουλίου 2012 στη Σιταριά του Δήμου Φλώρινας από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 70 σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 5.000.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν με αναμνηστικά, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Ηλιάδης και η Γκατζούλη Νίνα, Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και πρώην ύπατη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής.
Ακόμα τιμήθηκαν για την συμμετοχή τους και όλοι οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπως του Μαυροχωρίου Καστοριάς, Γαρεφίου, Λευκαδίων Ημαθίας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Μηνά Σερρών, Σταρτσιβιωτών Σερρών, Πετρούσας Δράμας, Ρυζιών Κιλκίς, Παιώνων Ημαθίας, Βραχατίου Κορινθίας, Σκοπιάς Φλώρινας, Αίγινας, Πολυπλατάνου,  Αμμοχωρίου, Ακρολίμνης, Αρμενοχωρίου, Άνω Υδρούσας, Καβάλας, Λυκείου Ελληνίδων, Νεοχωρακίου, Νεοχωρίου, Φιλώτα, Ζαγκλιβερίου, Καβάλας, Κλεισοχωρίου Έδεσσας, Αγ. Παντελεήμονα, Γρεβενιωτών, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μακεδονικών Ενώσεων από την Αφρική, Αμερική, Αυστραλία, Ιρλανδία.
Στην έναρξη του τριημέρου των εκδηλώσεων στις δηλώσεις τους είπαν:

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας
Σας καλωσορίζω στην ακριτική μας περιοχή, στην ακριτική μητρόπολη της ιεράς μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.
Το Αντάμωμα των Παμμακεδόνων, είναι ένα από τα ωραιότερα που σκεφτήκατε να κάνετε διότι εμείς οι Μακεδόνες πρέπει κατά καιρούς να συναντώμεθα, να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να γνωριζόμεθα καλύτερα, να συνεργαζόμεθα και να λέμε όλα τα προβλήματα, τα οποία απασχολούν την Ελληνικοτάτην Μακεδονία μας.
Τη Μακεδονία μας που είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της πατρίδος μας, που όπως είπαν παλαιότερα πολιτικοί ότι: «Χωρίς τη Μακεδονία, δεν μπορεί να σταθεί και η Ελλάδα». Την αγαπάει ολόκληρος η Ελλάδα πάρα πολύ και όλοι μας εμείς οι Μακεδόνες. Διότι δυστυχώς κατά καιρούς και στα τελευταία ακόμη χρόνια, υπάρχουν άνθρωποι και κράτη-κρατίδια, τα οποία επιβουλεύονται την ακεραιότητα της Μακεδονίας μας.
Το κρατίδιον αυτό, το οποίο επιβουλεύεται την περιοχή μας, την ελληνικοτάτην περιοχήν, είναι ένα κρατίδιον το οποίο προήλθε από σλαβικούς λαούς, οι οποίοι ήρθαν πάρα πολύ αργά, μ.Χ., εις την περιοχήν αυτήν.
Η  Μακεδονία ήταν από τους αρχαιοτάτους χρόνους ελληνική και θα είναι ελληνική πάντοτε εις αιώνας αιώνων.
Γι’ αυτό λοιπόν ημείς οι Μακεδόνες πρέπει να έχουμε μια συνεργασία για να μπορούμε να αντικρούσουμε τα επιχειρήματα τα ανύπαρκτα, τα επιχειρήματα αυτών των ανθρώπων και, δυστυχώς, και μερικών δικών μας. Διότι και ιστορικώς και θρησκευτικώς και πολιτικώς πάντοτε η Μακεδονία ήταν στα πλαίσια της πατρίδος μας, της Ελλάδος.
Σας καλωσορίζω όλους λοιπόν και σας εύχομαι να είστε πάντοτε κοντά στην πατρίδα μας, κοντά στην ορθοδοξία μας, διότι και η ορθοδοξία εδώ, στα μέρη αυτά, έδωσε μεγάλους αγώνες, φοβερούς αγώνες, κατά τον Μακεδονικό Αγώνα από τότε που υπήρχε η εξαρχία των Βουλγάρων αλλά και πάντοτε. να είμεθα σταθεροί στην ορθοδοξία μας και μη φοβάστε τίποτε. Όταν εμείς έχουμε ενότητα, έχουμε αγάπη, όταν έχουμε ομόνοια, όταν στηριζόμεθα επάνω στο στήριγμα που λέγεται Ιστορία, τότε δεν φοβούμεθα τίποτε.
Σας καλωσορίζω λοιπόν και εύχομαι αυτό το Παμμακεδονικό αντάμωμα να έχει επιτυχία.
Ο Θεός να είναι μαζί σας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και του μελών του πολιτιστικού συλλόγου Σιταριάς «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» σας καλωσορίζω στη Σιταριά.
Τους τελευταίους μήνες, όλοι μας δουλέψαμε σκληρά για να διοργανώσουμε αυτό το 2ο Παμμακεδονικό αντάμωμα. Το κάναμε όμως, με μεγάλη ευχαρίστηση. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτιστική παράδοση των Μακεδόνων Ελλήνων της Σιταριάς και της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας. Θέλουμε να την κάνουμε γνωστή σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η παρουσία σας εδώ, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με τη παρουσία σας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνδιοργανωτές μας, το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο Ιωάννη και τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη Δημήτριο. Χωρίς τη βοήθειά τους, δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί το αντάμωμα. Επίσης σημαντική για μας είναι και η συμπαράσταση των παμμακεδονικών ενώσεων. Έδωσε παγκόσμιο χαρακτήρα σε αυτό το 2ο αντάμωμα. Το έκανε ,πραγματικά, Παμμακεδονικό. Έγινε το αντάμωμα όλων των Μακεδόνων Ελλήνων όλου του κόσμου. Σας εύχομαι να περάσετε καλά!

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος δήμου Φλώρινας
«Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες. Φίλες και φίλοι που βρισκόσαστε απόψε εδώ.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Φλώρινας σας καλωσορίζω, στον τόπο μας, στο δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα  εδώ στη Σιταριά της Φλώρινας.
Ως Δήμος Φλώρινας, είμαστε κοντά σας επιδιώκοντας τη φιλία, τη  συνεργασία και την αλληλεγγύη  μεταξύ μας.  Κι αυτή η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό.  Όμως τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Κι εδώ χρειάζεται η στράτευση ολόκληρου του Ελληνισμού, τόσο του Ελλαδικού όσο και της Διασποράς.  Και το δεύτερο παμμακεδονικό αντάμωμα αυτό το στόχο έχει. Γι’ αυτό και ο Δήμος Φλώρινας αγκάλιασε τη δράση αυτή και την στηρίζει ανεπιφύλακτα.
Η ιστορική γνώση  είναι απαραίτητη για τη χάραξη μιας πολιτισμικής στρατηγικής.  Κι εσείς οι απανταχού Μακεδόνες με την πλούσια πολιτισμική σας δράση, κάνετε το εθνικό και πατριωτικό σας χρέος. Κρατάτε Θερμοπύλες, για την Ελλάδα, τη Φλώρινα τη Δυτική Μακεδονία.
Η κοινή μας στάση και δράση, αποτελεί το εθνικό ανάχωμα, για οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας μας.
Είναι γεγονός πως έχουμε ξεφύγει από στείρες συναισθηματικές θέσεις και ψυχολογικά δεσμά, που κυρίως εξυπηρετούσαν αλλότρια συμφέροντα.
Σήμερα κοιτάζουμε το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα.  Θέλουμε ως λαός και ως Φλωρινιώτες την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους. Είμαστε φιλήσυχοι και εργατικοί. Αλλά αμετακίνητοι σε ότι έχει να κάνει με την πατρίδα μας και τα σύνορα της.
Θέλουμε την επικοινωνία και την κοινή δράση σε κάθε επίπεδο και τομέα. Κι απ’ αυτή τη συνεργασία να ωφεληθούμε όλοι.
Σήμερα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει προβλήματα από ανιστόρητους,  η ενότητα μας ως Ελληνικό έθνος, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, είναι ιστορική αναγκαιότητα.
Οι Φλωρινιώτες της διασποράς, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του νομού μας.
Οι συνθήκες μια δύσκολης περιόδου τους ανάγκασαν να ξενιτευτούν. Στις νέες τους πατρίδες δούλεψαν και πρόκοψαν, επαγγελματικά, οικονομικά, πνευματικά.
Δεν ξέχασαν όμως ποτέ τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Αυτό το δεσμό θέλουμε να τονώσουμε με το δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα.
Θέλουμε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε προτάσεις και ιδέες, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας.
Είμαστε όλοι εδώ για να κοιταχτούμε στα μάτια και πιασμένοι χέρι με χέρι, να φωνάξουμε, εδώ είναι η πατρίδα, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η φιλία, εδώ και το ανάχωμα για τους κακόβουλους της ιστορίας και του πολιτισμού.
Δίνοντας τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές του δευτέρου Παμμακεδονικού ανταμώματος εύχομαι ένα ευχάριστο και δημιουργικό τριήμερο.»

ΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,  Πειφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, σεβασμιότατε φιλοξενούμενε Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κύριοι βουλευτές, κύριοι αντιπεριφερειάρχες, κύριοι δήμαρχοι, κύριοι αντιδήμαρχοι, αγαπητή κυρία Γκατσούλη, ύπατη πρόεδρο των μακεδονικών ενώσεων όλου του κόσμου, φίλες και φίλοι των παμμακεδονικών ενώσεων Αφρικής, Αυστραλίας και Αμερικής, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Η σημαντική σημερινή μέρα εκφράζει ένα κομμάτι της ψυχής μας, ένα κομμάτι της ζωής μας, της ιστορίας μας και του είναι μας.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτό που δίνουν από το είναι τους για να μπορέσουν να υπάρξουν αυτές οι εκδηλώσεις του τριημέρου. Θέλω να ευχηθώ να συνεχίσουμε με την ίδια ζέση και για το μέλλον γιατί η γνώση της ιστορίας και η συνείδησή μας παίζουν καθοριστικό ρόλο και για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο, για τις νεότερες γενιές.
Φίλες και φίλοι, φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας ελεύθερου βίου των Μακεδόνων μετά από πολλούς αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Ένας αιώνας που έδωσε πολλά στον ελληνισμό..και δυσκολίες και ευχάριστα γεγονότα.
Σήμερα όμως, έχουμε μεγάλη ωριμότητα και μεγάλη εμπειρία και είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες για το αύριο.
Εδώ, από την απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας, νιώθω την υποχρέωση να τονίσω ότι όλοι εμείς οι Μακεδόνες νιώθουμε πολύ περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, πολύ περήφανοι για αυτό που έχουμε κουβαλήσει, όχι μόνο στον ελληνισμό αλλά σε όλον τον κόσμο. Σίγουροι για το σήμερα, με βεβαιότητα για τους αγώνες μας και τις προσπάθειές μας και αισιόδοξοι για το αύριο, παρά τις δυσκολίες.
Τα στοιχεία που μας έχουν χαρακτηρίσει όλους τους προηγούμενους αιώνες, ο πατριωτισμός και ο κοσμοπολιτισμός είναι ζωντανά και παρόντα και σήμερα σε όλους μας. Γι’ αυτό και στη νέα εποχή, μέσα και από τις θεσμικές μας δυνατότητες, έχουμε την υποχρέωση έναντι των νέων γενεών, έναντι του αύριο και με σεβασμό στην ιστορία μας να πρωταγωνιστήσουμε για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, ειρήνης, συνεργασίας στην Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της εργασίας. Κι αυτό το κάνουμε με όλα τα μέσα. Κι αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε σα χώρα, παρά τα όποια προβλήματα, είμαι σίγουρος ότι μέσα από όρους ενότητας, σύνθεσης και κοινής προσπάθειας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε να είμαστε ακόμη μια φορά νικητές. Και αυτό το οφείλουμε στα παιδιά μας, στη νέα γενιά γιατί έχουμε τη υποχρέωση να τους δώσουμε ένα πιο στέρεο έδαφος, ένα καλύτερο αύριο και είμαι σίγουρος ότι με τη κοινή προσπάθεια όλων μας, θα το πετύχουμε.

ΓΚΑΤΣΟΥΛΗ ΝΙΝΑ, Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και πρώην ύπατη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής
Όλοι οι Μακεδόνες μαζευτήκαμε εδώ.
Είναι περίπου 70 σύλλογοι και συμμετέχει και η νεολαία παμμακεδονικής Η.Π.Α. που ήρθαμε ειδικά για αυτόν το σκοπό. Είναι μια εκδήλωση ενότητας, προώθησης της κουλτούρας μας, του πολιτισμού μας και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε.
Υπάρχουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Αυτό βλέπουμε.
Είναι το μέλλον της Μακεδονίας μας, το μέλλον της Ελλάδας μας. Όλοι μαζί ενωμένοι, Έλληνες Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Στην τελετή λήξης του 2ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος ο δήμαρχος Φλώρινας κάλεσε όλους τους μακεδόνες να συμμετάσχουν στο 3ο αντάμωμα το οποίο και πάλι ο δήμος Φλώρινας θα στηρίξει ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά. Στον χαιρετισμό του είπε:
«Συμπατριώτες μου, φίλες και φίλοι. Νέοι και νέες. Αγαπητά μας Μακεδονόπουλα.
Το δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα φτάνει σήμερα στο τέλος του. Μια εκδήλωση που στέφεται με απόλυτη επιτυχία και τα εύσημα ανήκουν στους διοργανωτές και στα παιδιά μας που συμμετείχαν σ’ αυτό και μας έδωσαν ανείπωτη χαρά και ελπίδα. Πως η χώρα μας, η πατρίδα, η Ελλάδα μπορεί και θα συνεχίσει να ζει, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία.
Τα νιάτα, η νεολαία μας, με την τριήμερη παρουσία της εδώ στη Σιταριά, μας  έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το δρόμο της ενότητας, της δουλειάς και της κοινής δράσης. Πως η πατρίδα μας με τέτοια νιάτα δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.
Η Φλώρινα, η Σιταριά, η Δυτική Μακεδονία, έζησε τρεις μέρες ευτυχίας με τους χιλιάδες επισκέπτες, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αλλά και με τους χορευτές και τις χορεύτριες, με τα δικά μας παιδιά, γιατί αυτά είναι παιδιά όλων μας, είναι παιδιά της Μακεδονίας, της Ελλάδας ολόκληρης.
Εδώ στη Σιταριά το φετινό αντάμωμα είναι ξεχωριστό, γιατί η επιτυχία του δημιουργεί σε όλους μας πρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες για το τρίτο Παμμακεδονικό Αντάμωμα. Να αγκαλιάσει το σύνολο των Μακεδόνων και να  αναδείξει με καθαρότητα και δυναμικό τρόπο, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της.
-Να φέρουμε πιο κοντά το σύνολο των μακεδονικής καταγωγής, δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και μονιμότερους δεσμούς μεταξύ μας.
-Να δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βάλλουμε τις βάσεις, για να θυμίζουμε στις νέες γενιές, τις ρίζες μας και την μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή, ότι εμείς οι Μακεδόνες είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το αρχαίο παρελθόν αλλά και με τον οικουμενικό σύγχρονο Ελληνισμό.
-Να  δημιουργήσουμε και όπου υπάρχουν να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη μητροπολιτική Ελλάδα και την μακεδονική διασπορά, με την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση.
-να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης. Έτσι δίνουμε μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη ιστορική πραγματικότητα. Έτσι απαντάμε στη δράση της ολιγάριθμης ομάδας, στα γνωστά εξαπτέρυγα  του ψευδεπίγραφου κράτους.
Όλοι αυτοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν σχέση και ψυχική ζωντανή επαφή με τη Μακεδονία μας.
Η παρουσία τους είναι κίβδηλη και η όποια δράση τους αποτελεί την συνειδητή διαστρέβλωση και αλλοίωση της ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας.
Συμπατριώτες μου,
Το δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα δίνει   την αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς, ότι  εμείς οι Μακεδόνες  δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Είμαστε   πολίτες της μιας και μοναδικής πατρίδας της Ελλάδας.
Εμμένουμε αταλάντευτα στις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες μας της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης, στη διαχρονική προσφορά των προγόνων μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θίξει τη συλλογική μας μνήμη.
Εμείς δεν κατασκευάζουμε ιστορία, έχουμε μακραίωνα ιστορία. Εμείς δεν κατασκευάζουμε πολιτισμό, έχουμε πλούσιο πολυπολιτισμό και τον είδανε οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν εδώ στη Σιταριά, την καρδιά της Μακεδονίας.
Φίλες και φίλοι
Το δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα δεν πρέπει να μείνει στη μνήμη μας ως μια απλή φολκλόρ συνάντηση. Έχει μια πολυδιάσταση.  Μας δίνει την ευκαιρία να ξαδούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την πολιτιστική μας δράση, τις σχέσεις και τη συνεργασία  ανάμεσα μας. Πως μπορούμε να ισχυροποιήσουμε με επιχειρήματα τις θέσεις μας ανά τον κόσμο και κυρίως στις κοινότητες όπου ζείτε εσείς οι Απανταχού Μακεδόνες και αποτελείτε τον πρώτο στόχο των ανιστόρητων, γιατί αποτελείτε την γραμμή αντίστασης  και το ανάχωμα στα σχέδια τους.
Σε λίγο κλείνει η αυλαία του δεύτερου Παμακεδονικού Ανταμώματος και θα γυρίσουμε όλοι στην καθημερινότητα μας.
Εδώ από τα πατρογονικά μέρη, από τη Σιταριά της Φλώρινας που είναι μικρή σε αριθμό κατοίκων αλλά μεγάλη σε ψυχή και δράση, στο σύμβολο ενότητας των αξιών μας, ας στείλουμε ένα μήνυμα, σε κάθε κατεύθυνση, ότι ενωμένοι και δημιουργικοί, κρατώντας ζωντανά τα ήθη και έθιμα μας, πιστοί στην παράδοση μας,  μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να αντιμετωπίσουμε τους ανιστόρητους και τις προκλήσεις τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η καρδιά των Μακεδόνων χτυπάει εδώ ση Σιταριά. Και δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, με τέτοια περήφανη νεολαία, που είδαμε όλοι το τριήμερο αυτό.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους τους συντελεστές του δεύτερου Παμμακεδονικού Ανταμώματος, αλλά κυρίως ευχαριστώ  τους συμπατριώτες μου, που όλο αυτό το τριήμερο με την παρουσία τους είχαν γεμάτο τον τεράστιο αυτό χώρο.
Καλή επάνοδο συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου στο τρίτο Παμμακεδονικό Αντάμωμα.»
Στις δηκώσεις τους για την επιτυχία της εκδήλωσης είπαν:

ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΥ ΖΗΣΗΣ, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου. Ίσως και παραπάνω από όσο περίμενα. Με τις δυνατότητες που είχε ο σύλλογος μας, με τις λίγες δυνατότητες, με τις προσπάθειες που κάναμε, με τα παιδιά, με τη δύναμη που είχαμε, πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες που θέλαμε εμείς.
Αυτές τις μέρες, ειδικά χθες, πιστεύω ότι ξεπεράσανε τις 3000 σε κόσμο με αυτούς μπορούσαμε να καλύψουμε, αυτοί που περάσανε στα όρθια, αυτοί που έρχονται συνέχεια.
Τα χορευτικά συγκροτήματα προέρχονται είναι από όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της ευρύτερης Ελλάδος, από τη Σαλαμίνα, από την Αίγινα.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε από εδώ από τη δική μας περιοχή , που το ψάξαμε και πέρσι που ήταν μικρότερη η εκδήλωση μας, ήταν ότι κάποια στιγμή έπρεπε να δείξουμε ότι εδώ πέρα είναι η Μακεδονία μας, είναι η δικιά μας Μακεδονία, είναι η ελληνική Μακεδονία.

ΑΦΟΡΟΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σιταριάς
Ο σύλλογος «νέοι ορίζοντες» έκανε ίσως το μεγαλύτερο γεγονός της Φλώρινας. Γιατί κάποτε είχαμε τα Πρέσπεια και ακουγόμασταν, τώρα με την Παμμακεδονική πιστεύω να γίνουμε ακόμα πιο γνωστοί.
Ειδικά το χωριό μας που είναι ένα μικρό χωριό και θα ακουστεί πολύ μακριά.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού αγώνα στη Θεσ/νίκης
Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν εντούτοις πρέπει να προβάλλεται και η ιστορία μας και η εθνογραφία μας  και η εθνολογία μας. Γιατί η Μακεδονία είναι μία και μοναδική. Είναι η καρδιά μας, είναι τα πάντα. Επομένως δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από προπαγάνδες άλλων αλλά πρέπει να τους βάλουμε στη λογική ότι η ιστορία δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας
Σήμερα ολοκληρώνεται το 2ο Παμμακεδονικό αντάμωμα στη Σιταριά, θα δώσουμε τα βραβεία στους συμμετέχοντες. Ήταν μια πολύ μεγάλη εκδήλωση που τονίζει πραγματικά την Ελληνικότητα της περιοχής και δίνει ένα άλλον χαρακτήρα στην περιοχή μας. ένα χαρακτήρα καθαρά ελληνικό όπου πρέπει να τονίσουμε και να διατρανώσουμε σε όλον τον κόσμο ότι εδώ είναι η Μακεδονία, εδώ είναι η Ελλάδα.
Σήμερα έγινε η προσυνεδρίαση για την πραγματοποίηση του παγκόσμιου συνεδρίου στη Φλώρινα, το οποίο θα συνδράμουμε ως Δήμος.