Τρία χρόνια από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» (17 Ιουνίου 2018)

Τρία χρόνια πέρασαν από την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στους Ψαράδες Φλώρινας μεταξύ των τότε υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Κοτζιά – Νικολάι Δημητρώφ και των τότε δυο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα -Ζόραν Ζάεφ.

Τρία χρόνια από την πλέον επίσημη παράδοση-εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς-του ονόματος της «Μακεδονίας», την παραχώρηση «Μακεδονικής εθνικότητας» και την αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσας» στους Σκοπιανούς.

Πρόκειται για τραγικό εθνικό λάθος και εκ των πραγμάτων μέγιστη εθνική ήττα, που αφορά την πεμπτουσία της διεκδίκησης, της προπαγάνδας και της παραχάραξης της ιστορίας από τους διαχρονικά καπηλευτές της ιστορίας και της Μακεδονίας μας και, για «δώρο» που δόθηκε ευκαιριακά από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό σε πάρκινγκ συνοριακού σταθμού.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών», αποτελεί το μεγαλύτερο ψέμα στην παγκόσμια ιστορία, που επιβλήθηκε από την ισχυρή πίεση του διεθνούς παράγοντα και την κομματική βούληση -εκ πεποιθήσεων- της τότε πλειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων, κατέστη νομικά δεσμευτική για τα δυο μέρη, αναντικατάστατη και με ισχύ επ’ αόριστον.

Ό,τι δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι βούλγαροι κομιτατζήδες με τα εγκλήματά τους και, κατά τον Ελληνικό «εμφύλιο» οι αντάρτες του ΣΝΟΦ (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο),το κατάφερε άψογα η «Συμφωνία των Πρεσπών».

Και να ήταν μόνο αυτά; Από τότε, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, επιχειρήσεις, εμπορικά προϊόντα, πολιτιστικές, οικονομικές, κοινωνικές, τουριστικές δραστηριότητες και αθλητικές εκδηλώσεις του γειτονικού κράτους, χρησιμοποιούν «νομότυπα», όπως θέλουν και για ό,τι θέλουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καρπούμενοι τα μέγιστα οφέλη από αυτήν, χωρίς τις στοιχειώδεις προσπάθειες τήρησης των -προφανέστατων ετεροβαρών ως προς την Ελλάδα- «συμφωνηθέντων» όρων της.

Οι δε προγραμματισμένες «δεσμεύσεις» για «αλλαγές» σε προπαγανδιστικά σχολικά βιβλία, ιστορία, σύμβολα, δράσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας παραμένουν στα χαρτιά της «Συμφωνίας», με ανέξοδη ευθύνη του «φίλου» Δεύτερου Μέρους, προς ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων!!!

Οι φανατικοί υποστηρικτές της «Συμφωνίας των Πρεσπών», τρία χρόνια μετά, δεν μπορούν να καταγράψουν ούτε ένα «χειροπιαστό» κέρδος της Ελληνικής πλευράς, από τα χιλιάδες που παπαγάλιζαν προπαγανδιστικά εκείνη την εποχή.

Όσοι τότε την υπερψήφισαν, συνεχίζουν να επαίρονται αναίσχυντα προς εκείνους που τότε την καταψήφισαν(από πεποίθηση, από ανάγκη ή από σκοπό)και να επιχαίρουν διότι οι δεύτεροι (δηλαδή αυτοί που την καταψήφισαν)εκλιπαρούν τώρα συνεχώς τους Σκοπιανούς για πιστή τήρηση της «Συμφωνίας» και διότι θα «αναγκαστούν» να ψηφίσουν επιμέρους μνημόνια συνεργασίας, επικυρώνοντάς την -ουσιαστικά- εκ των υστέρων.

Ωστόσο, και οι δυο παρατάξεις της σημερινή Βουλής των Ελλήνων, «αδυνατούν» να δουν και να καταγράψουν τις παραβάσεις της «Συμφωνίας» εκ μέρους των Σκοπίων και ούτε προτίθενται να την καταγγείλουν ή να την ακυρώσουν.

Παρά τη σιωπή και την πίκρα των τριών αυτών ετών, στους Έλληνες Μακεδόνες όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού Ελλήνων, δεν παύει να υπερισχύει το αλάνθαστο κριτήριο και η αξεπέραστη φωνή του Έθνους:

Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!

 

Φλώρινα 17/06/2021

Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας

Πρόεδρος Κοινότητας Φλώρινας