Φωταγώγηση μνημείου στο πλαίσιο της καμπάνιας «πες την με το όνομά της ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ»

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Μαρτίου η εκδήλωση φωταγώγησης του μνημείου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους την περσινή χρονιά από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους, στο πλαίσιο της καμπάνιας του κινήματος Strong Me με τίτλο «πες την με το όνομά της: ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ».

Η δράση διοργανώθηκε από τον Δήμο Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας, κατά την πρώτη μέρα της εβδομάδας εκδηλώσεων «βρες τη φωνή σου», που υλοποιούν με αφορμή την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας είχε η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου κα Σταυρούλα Παπανικολάου, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση με τους 32 ακόμη δήμους που συμμετείχαν στην καμπάνια για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου κα Σοφία Μητσκοπούλου, τονίζοντας πως «πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν δέχονται τον όρο γυναικοκτονία, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, καθώς η γυναίκα, είναι και αυτή άνθρωπος. Τα παιχνίδια με τις λέξεις ωστόσο, δεν βοηθούν κανέναν, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως σε καμία περίπτωση ο όρος γυναικοκτονία δεν αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία, και ούτε και τον αναιρεί. Οι γυναίκες χρειάζονται προστασία όχι επειδή δεν είναι άνθρωποι, αλλά επειδή πέφτουν θύματα λόγω του φύλου τους. Οι γυναίκες τιμωρούνται για την άρνησή τους να συμμορφωθούν τα πατριαρχικά προστάγματα, και επειδή παραβιάζουν επιβεβλημένους κανόνες, ρόλους και προσδοκίες, που αναλογούν στο φύλο τους, είτε επειδή είναι άστοργες μητέρες, απατημένες σύζυγοι, ανυπάκουες κόρες, ζωηρές γυναίκες που περπατούν τη νύχτα σε περιοχές έμφυλης διακινδύνευσης, κτλ. Πρόκειται κατά συνέπεια για ένα σεξιστικό, τιμωρητικό έγκλημα. Η νομική αναγνώριση του εγκλήματος είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει»

Στην συνέχεια η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες που έγιναν στην χώρα μας την περσινή και φετινή χρόνια, τονίζοντας επίσης πως «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών γιορτάζεται εν μέσω κρίσεων, αυτή της πανδημίας, αλλά και μιας ακόμη, της ανθρωπιστικής, που ακολουθεί την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Και τα δύο αυτά γεγονότα ενισχύουν την ανάγκη για δράση απέναντι στην αναπαραγωγή των έμφυλων ανισοτήτων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων κοριτσιών και γυναικών. Οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές για τη διατήρηση και την ισχυροποίηση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, στην ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης.»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φλώρινας κ. Μιχάλης Χάτζιος χαιρέτησε την εκδήλωση και μέσα από τον λόγο του έδωσε φωνή σε μια κακοποιημένη γυναίκα η οποία έγραψε για την δική της κακοποιητική εμπειρία τα εξής:

«Γνωρίζω το σημείο που σταμάτησε ο χρόνος σου… κάποτε σ’ εκείνο το σημείο σταμάτησε κι ο δικός μου.

Γνωρίζω πως είναι να περνούν τα λεπτά, οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια κι εσύ να μένεις εκεί…

Γνωρίζω το σκοτάδι, τον φόβο, τον πόνο την ΕΝΟΧΗ.

Πρόσεξε!

Η ΕΝΟΧΗ δεν είναι δική ΣΟΥ!

Γνωρίζω τη μυρωδιά, την εικόνα, τη λέξη, την παρόμοια κατάσταση που θα σε φτάσει πάλι εκεί.

Να θυμάσαι!

Η σιωπή ΔΕΝ είναι λύση!

ΜΙΛΑ!

Μίλα στους δικούς σου ανθρώπους.

Μοιράσου την τραγική σου εμπειρία.

Απευθύνσου στους ειδικούς.

Θα τα καταφέρεις!

Εκφράσου με όποιον τρόπο σε εκφράζει.

Γράψε την τραγική σου εμπειρία σ ένα χαρτί και κάψτο.

Σκέψου ότι μαζί του θα κάψεις και την ντροπιαστική ανάμνηση.

Η φωτιά θα φωτίσει με αγνό φως το σκοτάδι που έχεις μέσα σου.

Μετέτρεψε το δυσάρεστο γεγονός που έζησες σε όσο το δυνατόν ευχάριστο, ζωγραφίζοντας κάτι όμορφο.

Η εξωτερίκευση των σκοτεινών στιγμών που έζησες, θα σε ανακουφίσει.

Μπορείς να πετάξεις τη «βρωμιά» από πάνω σου.

Είναι στο δικό σου χέρι.

Πίστεψε με, θα τα καταφέρεις!

Δεν είσαι μόνη.

Δεν είσαι η μόνη.

Ένα ακόμη θύμα πολλαπλών κακοποιήσεων».

Χαιρετισμό απέστειλε και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φλώρινας κα Θεοπίστη Πέρκα, ο οποίος εκφωνήθηκε από συνεργάτιδα της, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω άλλων υποχρεώσεων την ίδια ώρα.

Κατά την διαδικτυακή σύνδεση με τους άλλους δήμους, ακούστηκαν οι χαιρετισμοί από τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μαρία Σπυράκη και Έλενα Κουντουρά.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την φωταγώγηση του Μνημείου αποτελούμενο από 17 άδεια ζευγάρια παπούτσια, φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε, συνοδεία του τραγουδιού «Πόλεμος» που γράφτηκε για την καμπάνια.

Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία στους 33 Δήμους, έκανε η κα. Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο. Η κα. Μάκου συγκίνησε με τα λόγια της το κοινό, αναφερόμενη στην αδικοχαμένη κόρης της, αλλά και στις υπόλοιπες γυναίκες που πλήρωσαν με την ζωή τους την έμφυλη βία. Ζήτησε να αλλάξουμε όλοι μας προς το καλύτερο ως άνθρωποι και να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά, αλλά και να υπάρξει πρόνοια ώστε να μην μειώνονται οι ποινές των δραστών και τελικώς μετά από ελάχιστη έκτιση ποινής να αφήνονται ελεύθεροι.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα μηνύματα για την ημέρα από τους 33 Δημάρχους που συμμετείχαν στην δράση, ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Συγχαίρω τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους να ανοίξουν τον δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα που τολμώ να πω ότι αποτελεί ταμπού. Η γυναικοκτονία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε για να σταματήσει. Αποτελεί μία κοινωνική πληγή πολλαπλών μορφών αυταρχισμού που συντηρεί η κοινωνία μας και καταλήγουν στην πλήρη υποτίμηση της ατομικής υπόστασης. Όσο απειλείται και όσο κακοποιείται η γυναίκα, η κόρη, η μάνα, η αδερφή, η σύζυγος, η φίλη, τόσο απειλείται και κακοποιείται η ίδια η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας. Ως Δήμαρχος Φλώρινας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή οποιασδήποτε μορφής βίας. Ευαισθητοποιούμε, ενημερώνουμε, υποστηρίζουμε και παροτρύνουμε κάθε ενήλικο ή ανήλικο θύμα που υφίσταται κακοποίηση να υψώσει τη φωνή του, να αναδείξει τη δύναμη του δίνοντας τη μέγιστη αξία στην ανθρώπινη ζωή”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η σημαντική υποστήριξη που έδωσαν κοινωνικοί φορείς της πόλης τόσο με την παρουσία τους, όσο και με την προσφορά ενός ζευγαριού γυναικείων παπουτσιών για το στήσιμο του μνημείου. Γι’ αυτούς τους λόγους ευχαριστούμε θερμά τους:

  • Σύλλογο Συνταξιούχων δασκάλων και νηπιαγωγών νομού Φλώρινας
  • Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας
  • Πολιτιστικό Σύλλογο Τριποτάμου
  • Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας
  • Σύλλογο Θεσσαλών Φλώρινας
  • Εργατικό Κέντρο Φλώρινας
  • Παράρτημα ΑΔΕΔΥ Φλώρινας
  • Ένωση Γυναικών Ελλάδος – παράρτημα Φλώρινας
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Φλώρινας
  • Δικηγορικό Σύλλογο Φλώρινας
  • Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού Φλώρινας
  • Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας
  • Σύλλογο Κομμωτών και Κουρέων νομού Φλώρινας
  • Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας
  • Φοιτητικό Σύλλογο Τμήματος Νηπιαγωγών ΠΔΜ
  • Φοιτητικό Σύλλογο Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ
  • Φοιτητικό Σύλλογο Τμήματος Ψυχολογίας ΠΔΜ
  • Φοιτητικό Σύλλογοι Τμήματος Γεωπονίας ΠΔΜ
  • Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας
  • Μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ από το πρόγραμμα «Ευρωπαίος πολίτης- ενεργός πολίτης»
  • Μαθητές και τις μαθήτριες του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Φλώρινας
  • ΔΕΚΑΣΥ Φλώρινας
  • Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυπλατάνου
  • Πολιτιστικό Σύλλογο Τροπαιούχου