ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟΣ ΤΕΛΕΤΗΣ 2013 – ΟΜΙΛΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ-ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

«ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΗΣ 2013»

του Προέδρου του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Κων/νου Ραπτόπουλου -Χατζηστεφάνου

(14 Απριλίου 2013)

Η «Χρηστίδειος Τελετή 2013», αποτελεί την 52η συνεχόμενη εκδήλωση βράβευσης των «πρώτων των αρίστων» μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων των διευρυμένων Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών και, ταυτόχρονα εκδήλωση τιμής και ύμνου της «παιδείας» με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπως την οριοθετεί η ίδια η πολιτεία:  «Η Πολιτεία, καθώς πορεύεται μέσα στον ιστορικό χρόνο, έχει χρέος να ασφαλίζει και να ελέγχει την πορεία της, τη συνέχεια της ζωής της. Το κατορθώνει με τη σταθερότητα των θεσμών της, αλλά προπαντός με τη διάπλαση και την καθοδήγηση των επερχόμενων γενεών, που θα γίνουν φορείς των θεσμών αυτών και εγγυητές της συνέχειάς της. Η πολιτεία είναι γι’ αυτό καθίδρυμα παιδείας». (Κωνσταντίνος Τσάτσος, “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”, ΑΘΗΝΑ 1975)

Η παιδεία όμως, δεν είναι μόνο καθήκον της πολιτείας. Αποτελεί καθήκον κάθε ανθρώπου άξιου να το εκπληρώσει. Καθένας μας έχει χρέος ό,τι κατέχει σε γνώσεις, σε αισθητική και σε θρησκευτική νόηση, σε ιστορική εμπειρία, να το μεταδίδει σε όσο το δυνατό περισσότερους, να προάγει με τον τρόπο αυτό τον ύπατο σκοπό της ιστορίας, «την καλλιέργεια όλων των αξιών του πολιτισμού». Σαν θνητό ον, που σε λίγες ώρες μπορεί να μην υπάρχει, που σε λίγα χρόνια θα φθαρεί και θα χαθεί, οφείλει ό,τι συγκομίσει να το μοιράσει για να μη χαθούν τα άξια θησαυρίσματά του μαζί με το ανάξιο σαρκίο του.

Αυτές τις αρχές και τις ευθύνες πίστευε και διακήρυττε, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Χρηστίδης (κατά κόσμον Δημήτριος Ρίζος του Χρήστου, από το Μαύροβο Καστοριάς, πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Καστορίας, Γερμανού Καραβαγγέλη), που έμελε να τιμάται από τη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα και από έναν Σύλλογο, τον ΦΣΦΑ και να ονοματοδοτεί μια κορυφαία πολιτιστική του εκδήλωση, εξαιτίας των ιδιαίτερων και αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών του, από όλους: Της άφατης εκκλησιαστικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους πάσης φύσης δοκιμαζόμενους και της ευρύτατης, δια βίου φιλομάθειάς του, εντός και εκτός εκπαιδευτικών συστημάτων.

Και οι αξίες που πίστευε, που εμπιστευόταν απόλυτα, ήταν η ορθοδοξία με την ορθοπραξία της και η παιδεία με την πνευματική της καλλιέργεια. Αυτά τα δύο τα εκπλήρωνε «σεμνότατα», μη δεχόμενος πεποιθήσεις που θωράκιζαν το «εγώ» του, που συντηρούσαν την έπαρσή του. Η σεμνότητά του γεννούσε την αυτοπαραίτησή του από κάθε ανθρώπινο αξιακό θώκο. Και γι’ αυτό το λόγο του δόθηκαν απλόχερα τόσοι τίτλοι.

Η σχέση του με τη Φλώρινα και τον Αριστοτέλη; Λατρευτική. Ο αρχιμανδρίτης Γερμανός, αγάπησε και αγαπήθηκε από τη Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες, μένοντας πάνω από τη μισή του ζωή -και την πιο παραγωγική- εδώ, στη Φλώρινα. Διδάσκοντας στο Γυμνάσιο Φλώρινας ως καθηγητής, ιερουργώντας στο ιερό θυσιαστήριο πολλών ιερών ναών -ιδίως των χωριών, περιοδεύοντάς τα μάλιστα πεζός ως καλόγερος, μετέδιδε ελπίδα, απαντοχή, καρτερία, αισιοδοξία, φιλοπατρία. Έζησε με τον απλό λαό χαρές και λύπες, μεγαλειώδεις αλλά και μαρτυρικές στιγμές, όπως εκείνες του 1940 και της μετέπειτα τριπλής κατοχής. Συμμετείχε στον Γολγοθά της πατρίδας μας και έζησε την Ανάστασή της· αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και ιεροφάντης των Ελληνικών Γραμμάτων.

Γνώριζε γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά. Ήταν δεινός ορειβάτης και οδοιπόρος (πήγαινε στα χωριά και κήρυττε με τα πόδια), αθεράπευτα φιλομαθής, αγαπούσε πολύ τα βιβλία και ήταν ικανότατος συγγραφέας, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού του «Αριστοτέλη» και περιοδικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ εκπόνησε πολλές μελέτες εθνικού, παιδαγωγικού και κυρίως ιστορικού περιεχομένου για τη Φλώρινα και την Καστοριά. Γι’ αυτά του τα προσόντα, η πολιτεία τον τίμησε με παράσημα.

Ως μοναδικό κληρονόμο όλης της κινητής του περιουσίας όρισε τον ΦΣΦΑ με μοναδικό σκοπό, όπως ανέφερε στη διαθήκη του (21/04/1968) ενώπιον του συμβολαιογράφου Φλώρινας Γεωργίου Λούστα, παρουσία 3 μαρτύρων, του Ιωάννη Σημαντήρα (Δ/ντου Γεν. Νοσοκομείου Φλώρινας), Στεφάνου Σιούτη (Πολιτικού Μηχανικού) και Αναστασίου Γκώγκου (Κτηνιάτρου και πρώην Προέδρου του ΦΣΦΑ): «…να ανεγερθεί οίκημα προς στέγασιν του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ώστε δια της διαθέσεώς μου ταύτης να συντελέσω και εγώ εις την πρόοδον και ανάπτυξιν της φιλτάτης μου Φλωρίνης μετά της οποίας έχω συνδέσει την ζωήν μου από (50) πεντηκονταετίας περίπου και μάλιστα εις την ανύψωσιν του πολιτιστικού επιπέδου της νεολαίας Φλωρίνης μέσω του Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Προορατικός (;) ή τόσο χαρισματικός (;) ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Χρηστίδης, διότι, το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον «Αριστοτέλη» και μέσω αυτού όλους τους Φλωρινιώτες, με την ανώτατη τιμητική διάκριση, το Βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, με την ίδια ακριβώς αιτιολογία όπως αναφέρεται στο απόσπασμα της Έκθεσης του Γεν. Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Πετράκου: «Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στον ΦΣΦΑ για την πλούσια πολιτιστική δράση του  επί 71 συνεχή χρόνια, τη διδασκαλία μαθημάτων, τη δημιουργία; μουσείου, βιβλιοθήκης και την οργάνωση ομιλιών στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας – ενέργειες και εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας».   

Σ’ αυτόν, κατά βάση, οφείλεται και το υπάρχον κτήριο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογός μας τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη του. «Εκτελεστάς» της διαθήκης του όρισε «διακεκριμένους πολίτες της πόλης και πρώην φίλτατους μαθητές του». Τους Ανδρέα Μπέικο (Ιατρό), Δημήτριο Γεωργίου (Γεωπόνο) και Νικόλαο Κωνσταντινίδη (Οφθαλμίατρο).

Να έχουμε την ευχή του και να πρεσβεύει υπέρ ευημερίας και προόδου της πόλης μας και φώτισης των μελών του Συλλόγου μας.

Προς τιμή του δε, ο Αριστοτελικός καλλιτέχνης Δημήτριος Καλαμάρας, φιλοτέχνησε την κεφαλή του, η οποία και κοσμεί την είσοδο της Αίθουσάς μας.

 

Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.

Η σημερινή εορτή ανήκει αποκλειστικά πρώτα-πρώτα σε εσάς που αριστεύσατε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έπειτα στους καθηγητές σας που μόχθησαν μαζί σας και τέλος στους γονείς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, ποικιλοτρόπως, στη δύσκολη για εσάς αυτή περίοδο.

Στους προσωπικούς σας κόπους, αλλά και στους κόπους όλων των συμμαθητών σας, βραβεύεται η παιδεία και τα αγαθά της, ο πολιτισμός και η ωραιότητα του πνεύματος, η ευγενής άμιλλα, η έντιμη και συνεχής προσπάθεια, η άσκηση ψυχής, ο πνευματικός κόπος, οι παροδικές στερήσεις, η παίδευση και καλλιέργεια του νου, η απόκτηση και η εφαρμογή γνώσεων, η εξάσκηση των αισθήσεων, ο καθορισμός στόχων, η αυτοσυγκέντρωση, η πειθαρχία, η επιμονή, ο δημιουργικός μόχθος, η συνέχιση της ζωής, το θάρρος, η τόλμη, οι ενεργές πρωτοβουλίες, οι δημιουργικές πράξεις, η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου.

Ξεφεύγετε πλέον από τις παιδιάτικες ασχολίες και πλάθετε τη δική σας γενιά. Τη γενιά την οποία αποκαλούν «χαμένη» λόγω της κρίσης. Αντισταθείτε, μορφωθείτε, εξοπλιστείτε, συγκρουστείτε με κάθε τι σάπιο και σαθρό. Ξανοιχτείτε στον κόσμο ως πολίτες του κόσμου με όπλο σας την ελληνική παιδεία και μόρφωση. Μη χρησιμοποιήσετε δάνεια σύμβολα και ιδανικά. Οφείλετε να φτιάξετε γένος πνευματικών ανθρώπων, όχι λαό διασποράς.

Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα, απαραίτητη θεωρείται η αναφορά στους χορηγούς και συνεργάτες της «Χρηστιδείου Τελετής 2013», τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η οποία, δια της υπόσχεσης του βουλευτή Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη από ενάρξεως της βουλευτικής του θητείας ότι «θα φροντίζει κάθε χρόνο για τη χορηγία βιβλίων από τη Βουλή των Ελλήνων και τον εκάστοτε Πρόεδρό της», απέστειλε και φέτος εξαιρετικές εκδόσεις, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημήτριο Ηλιάδη και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο Δήμαρχο Φλώρινας και τον κ. Βασίλειο Τσέπα Δήμαρχο Πρεσπών με τα αντίστοιχα Δημοτικά τους Συμβούλια, την Εθνική Τράπεζα Φλώρινας και την Δ/ντριά της κ. Ειρήνη Βόσδου-Ανθοπούλου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τον πρόεδρό της κ. Νικόλαο Μέρτζο και τέλος την κα Αντιγόνη Τσάμη για την προσφορά 6 προσωπικών της βιβλίων.

Στο βαρύ το βήμα της «Χρηστιδείου» φροντίζουμε να προσκαλούνται ως ομιλητές άτομα τα οποία με την ευρυμάθειά τους, την αγάπη προς τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία με την ευρύτερη έννοια, έχουν προσφέρει τα μέγιστα ο καθένας από τον τομέα του για την πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Ομιλητής της φετινής εκδήλωσης είναι ο κ. Βλάσιος Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με Γνωστικό Αντικείμενο «Μέσα Ενημέρωσης, Πολιτική Επικοινωνία, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» με ουσιαστική πανεπιστημιακή παρουσία στον τόπο μας, ερευνητής ιστορικών αρχείων, πολυγραφότατος (με πλουσιότατο συγγραφικό-ερευνητικό έργο) και πολύτιμος συνεργάτης του Συλλόγου μας στην προσπάθεια ψηφιοποίησης και αρχειοθέτησης του ιστορικού μας αρχείου προς γνώση και έρευνα πανεπιστημιακών μελών και μη. Ο κ. Βλασίδης είναι, επίσης, άριστος γνώστης της τοπικής ιστορίας, ακόμα και από πολλούς Φλωρινιώτες

Ο κ. Βλασίδης γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικές σπουδές.

Αναγορεύτηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας το 1996.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν υπότροφος των Κοινωφελών Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Ωνάσης» και «Ιωάννης Κωστόπουλος», του German Marshal Fund των ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως Προϊστάμενος Τεκμηρίωσης στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (1995-2004), και ως διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης (2001-2004) και ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2000-2004).

Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και βουλγαρικά. Είναι παντρεμένος µε την κα Ελισάβετ Χατζηιωάννου και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης.

 

Εκ μέρους της μεγάλης Αριστοτελικής οικογένειας, συγχαίρουμε όλους τους μαθητές/μαθήτριες για τις επιδόσεις τους, τους γονείς που εισπράττουν την ανταπόδοση των κόπων των παιδιών τους, ευχόμαστε δε σε όλους, καλή επιτυχία στις επερχόμενες εξετάσεις, προαγωγικές και εισαγωγικές για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και καλώ τον ομιλητή κ. Βλάσιο Βλασίδη να αναπτύξει το θέμα της ομιλίας του:

«Εθνικά Θέματα, εκπαίδευση και ασφάλεια. Η δράση της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης στην περιοχή της Φλώρινας στο Μεσοπόλεμο (1918-1934)».

 

 ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΥΕΡΓΕΤΗ

        Στο τέλος της βράβευσης, ο Αντιπρόεδρος του ΦΣΦΑ κ. Κων/νος Ρόζας, απένειμε Τιμητική Πλακέτα στον κ. Δημήτριο Μηνόπουλο,  ιδιοκτήτη της κτηνοτροφικής επιχείρησης «Αγρόκτημα Αμάλθεια ΑΕ» – Άνω Καλλινίκης Φλώρινας, για την ανακήρυξή του ως ΕΥΕΡΓΕΤΗ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», κατά το έτος 2013, για τη δωρεά ενός αερολέβητα μεγάλης ισχύος για την Αίθουσα Θεάτρου του Συλλόγου.