1951-2021: 70 χρόνια Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας – χορευτικό

Η ιστορία του χορευτικού της Εύξεινου Λέσχης Φλώρινας είναι πολύ παλιά. Ξεκινάει το 1959 ,με  πρώτο χοροδιδάσκαλο και χορευτή τον Καντζίδη Στέφανο. Στο πρώτο χορευτικό οι χορευτές είναι όλοι από το χωριό Τροπαιούχος. Οι δυσκολίες πολλές για αυτό και οι εμφανίσεις γίνονται μόνο εντός νομού στις εκδηλώσεις της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας  και στα χωριά που κατοικούν πρόσφυγες.

Το πρώτο χορευτικό αποτελούν

Στέφανος Καντζίδης (Χοροδιδάσκαλος και χορευτής)

Καντζίδης Λεωνίδας (μετέπειτα ιερέας του χωριού)

Στύλος Μαρίδης

Γιωρίκας  Χαραβιτσίδης

Γιάγκος Καντζίδης

Νικόλαος Καντζίδης

Βασίλης Γρηγοριάδης

Διακρίνονται από  αριστερά: Καντζίδης Λεωνίδας, Στέφανος Καντζίδης, Στύλος Μαρίδης, Γιωρίκας  Χαραβιτσίδης ,Γιάγκος  Καντζίδης, Νίκος Καντζίδης, Βασίλης Γρηγοριάδης. Η φωτογραφία είναι από το φεστιβάλ Φλώρινας 19-08-1962.

Στη συνέχεια στο χορευτικό της Λέσχης χορεύουν χορευτές από το χωριό Κολχική και το χορευτικό αποτελείται από τους :

Σουμελίδη Ιωάννη (Χοροδιδάσκαλο και χορευτή)

Θεοδουλίδη Γιώργο (Βράχος)

Τριανταφυλλίδη  Δημήτριο

Γυμνόπουλο   Σταύρο (Τικ-Τακ)

Σεχίδη  Τριαντάφυλλο (Γούλη)

Παναγιωτίδη  Διομήδη

Την εποχή αυτή αγοράζονται καινούργιες στολές μετά από έρανο που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο στην πόλη της Φλώρινας και τα χωριά. Επίσης γίνονται και οι πρώτες παρεμβάσεις – διορθώσεις στις στολές. Χοροδιδάσκαλος και χορευτής σε αυτήν την ομάδα είναι ο Ιωάννης Σουμελίδης, ο οποίος αργότερα μεγαλωμένος μέσα στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας γίνεται και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ένα διάστημα χοροδιδάσκαλος πριν τον Ιωάννη Σουμελίδη υπήρξε και ένας πόντιος από την περιοχή της Κοζάνης με το παρατσούκλι ‘ξυμήτς’ μάλλον πρόκειται για τον λυράρη και χοροδιδάσκαλο Νίκο Ξυμιτίδη . Λυράρης εκείνη την εποχή στα χορευτικά της  Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας είναι ο Τάκης Ιωαννίδης μέχρι να φύγει στην Θεσσαλονίκη όπου εκεί γίνεται πλέον ένας από τους πιο γνωστούς λυράρηδες στον ποντιακό χώρο.

(συνεχίζεται)