H επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Φλώρινας στις εγκαταστάσεις της Τοπικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Φλώρινας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ , Δημοσθένης Μαυρίδης, και έκανε μια σύντομη τοποθέτηση για το ΚΕΥ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές και ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΠΑΠΑ Δήμου Φλώρινας και μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτριος Ηλιάδης.

Το δίκτυο των εγκαταστάσεων για την επαναχρησιμοποίηση στην Δυτική Μακεδονία επεκτείνεται με την προσθήκη του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) Φλώρινας.

Το ΚΕΥ αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που σκοπό έχει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση αυτών.

Το έργο Π/Υ 57.500 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στα πλαίσια της δράσης WASTE RREACT στο οποίο συμμετέχουν από την Ελληνική Πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως Επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι το κτίριο προϋπήρχε και έγινε η διαμόρφωσή του σε ΚΕΥ.

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένo με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

Το ΚΕΥ περιλαμβάνει ένα κλειστό χώρο 314 τετραγωνικών μέτρων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν υλικά όπως βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια κ.α.

Στο σχεδιασμό της ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε (5) ΚΕΥ στις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Εορδαίας και Κοζάνης, τα οποία σε συνδυασμό με τα Πράσινα Σημεία που θα κατασκευάσουν οι Δήμοι θα αποτελέσουν το δίκτυο πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης του ΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Φλώρινας στην επίσημη έναρξη του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Φλώρινας

Στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Φλώρινας παρευρέθη το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιαννάκης τόνισε πως στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη δράση είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση και η δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε δε τα πολλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη αυτού του καινοτόμου συστήματος διαχείρισης πλεονάζοντος υλικού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “η Φλώρινα σιγά – σιγά αλλάζει την κουλτούρα της καθημερινότητά της. Ο Δήμος μπαίνει μπροστά και ανοίγει το δρόμο για να γίνει η ανακύκλωση μέρος της ζωής όλων μας”.

Αναλυτικά ο κ. Δήμαρχος είπε στον χαιρετισμό του:

“Με ιδιαίτερη χαρά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών του Δήμου Φλώρινας και οφείλω να συγχαρώ τον πρόεδρο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Πρόκειται για μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών που προωθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση και στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου μας.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή λειτουργούν δραστικά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών που εφοδιασμένοι με γνώσεις, αξίες και ικανότητες, συμμετέχουν ενεργά στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό γίγνεσθαι.

Μέχρι τον 19ο αιώνα ο άνθρωπος πάλευε με την φύση για να επιβιώσει. Τον 21ο αιώνα ο άνθρωπος συνειδητοποιεί πως για να ζήσει πρέπει να προστατέψει τη φύση. Δυστυχώς είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτή. Τα προηγούμενα χρόνια η ανθρωπότητα κήρυξε έναν πόλεμο ενάντια στη φύση για χάρη της προόδου. Ένα πόλεμο που τώρα αποδεικνύεται καθημερινά, πως ήταν ένας πόλεμος ενάντια του ίδιου του εαυτού της.

Βρισκόμαστε στο “σημείο μηδέν”. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, άρα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και αποφασιστικά. Η Ελλάδα είναι 24η στην ανακύκλωση στην Ε.Ε. και 2η στη ταφή απορριμμάτων. Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Στόχος μας πρέπει να είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών με ουσιαστικές ενέργειες αύξησης των επιδόσεών μας. Άλλωστε ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δείκτης πολιτισμού.

Το καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος υλικού, που ξεκινάει σήμερα στον Δήμο μας έχει πολλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη :

  • Ενισχύεται η ανακύκλωση στην πηγή,
  • Μειώνεται ο τεράστιος όγκος απορριμμάτων,
  • Εξοικονομούνται μεγάλα ποσά ενέργειας και φυσικών πόρων.
  • Παρέχεται βοήθεια στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με τη διάθεση των άριστα ποιοτικά υλικών σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου ενώ τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα ανακυκλώνονται.

Ο πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα τα οποία έχει πάψει να χρησιμοποιεί και να παραλαμβάνει χωρίς την καταβολή αντιτίμου αντικείμενα που έχει ανάγκη.

Φίλες και φίλοι,

Η Φλώρινα σιγά – σιγά αλλάζει την κουλτούρα της καθημερινότητά της. Ο Δήμος μπαίνει μπροστά και ανοίγει το δρόμο για να γίνει η ανακύκλωση μέρος της ζωής όλων μας. Να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος συνήθεια. Όχι στα λόγια, αλλά με πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!

Σας ευχαριστώ!”