Δημόσιες επενδύσεις για αποκατάσταση της λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων και ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τη συντήρηση και αποκατάσταση της λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε χθες, Τρίτη 1-12-2020, ως προτεραιότητα στη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή.

Κατά την εισήγηση του θέματος στην επιτροπή από τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τονίστηκε η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων αυτών συνολικά στα αρδευτικά δίκτυα της Περιφέρειας εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα.

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε και πήρε ομόφωνη στήριξη  από τα μέλη της Oικονομικής Eπιτροπής για την υποβολή της πρότασης « ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» στο Εθνικό  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού  5 εκ. ευρώ, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα των έργων αυτών για την πραγματική οικονομία και την αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση και η υποβολή του έργου «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ, ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  ΤΟΥΣ» συνολικού προϋπολογισμού 4,1 εκ. ευρώ.

Σκοπός των παρεμβάσεων αυτών, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας της λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας στους χώρους αυτούς με σειρά τεχνικών έργων, που θα αναβαθμίσουν και θα αναδείξουν το απόθεμα θρησκευτικών μνημείων στην Περιφέρειά μας.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι θέλουμε να οργανώσουμε και να προβάλλουμε το θρησκευτικό τουρισμό στη Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερη έμφαση στα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία (μοναστήρια και εκκλησίες) και να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας τόπο προορισμού για τέτοιους επισκέπτες.

Συνολικά οι δύο προτάσεις που εγκρίθηκαν να υποβληθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ και αποτελούν διακριτό μέρος του συνολικού αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας για το επόμενο διάστημα.