Εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμυνταίου

Την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμυνταίου με αγιασμό στο χώρο του καταστήματος.

Το κατάστημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αμυνταίου βρίσκεται στην οδό Νικ. Χατζηκωνσταντίνου 2 στο Αμύνταιο (παλαιό super market ΕΑΣ Αμυνταίου) και στο χώρο αυτό θα διανέμονται δωρεάν τρόφιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνδημοτών μας, που πληρούν μια σειρά κριτηρίων μεταξύ των όποιων εισοδηματικά, συνθήκες διαβίωσης, προβλήματα υγείας κλπ.

Ήδη υπάρχουν 1.400 δικαιούχοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Παρέμβαση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είχαν κάνει τις σχετικές αιτήσεις στο Δήμο Αμυνταίου και τη ΔΗΚΕΑ πριν μερικούς μήνες και εντάχθηκαν στο σύνολό τους στο πρόγραμμα. Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις για να εξεταστούν από τη σχετική επιτροπή και να αποκτήσουν κάρτα μέλους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μπορούν να καταθέτουν τα σχετικά δικαιολογητικά στη γραμματεία του γραφείου Δημάρχου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Δήμος Αμυνταίου πρωτοπορεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι το μοναδικό Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί Δήμος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιβάλλεται να δείξουμε όλοι μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης που κάλεσε επιχειρήσεις και συμπολίτες που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και έδωσε πρώτος το παράδειγμα προσφέροντας την αντιμισθία του Δημάρχου τριών μηνών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

 

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιούμε μία ακόμα πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, αυτήν της λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Δήμο Αμυνταίου.  Είναι μία δράση από αυτές που κάθε Δήμαρχος και κάθε Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι πραγματικά περήφανοι. Είναι μία δράση που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση όλων μας στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Όλοι εμείς αντιλαμβανόμενοι πλήρως το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που εισήλθε η χώρα μας και σε μικρογραφία η τοπική μας κοινωνία, σκεφτήκαμε, σχεδιάσαμε και εν τέλει αναλάβαμε πρωτοβουλίες προχωρώντας καταρχήν στην σύσταση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου  στο Δήμο μας.

Σε μια εποχή που δοκιμάζεται η κοινωνική ευαισθησία και το ανθρώπινο πρόσωπο όλων μας, αφουγκραζόμενοι τις ιδιαίτερες ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων συμπολιτών μας (όπως άποροι, ΑΜΕΑ κλπ), προχωρήσαμε σε μια κίνηση ενίσχυσης της συνεκτικότητας του κοινωνικού ιστού του Δήμου μας. Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν υποχρέωσή μας, ως Δημοτική Αρχή αυτού του τόπου την δεδομένη χρονική στιγμή και αν κρίνω από το αμείωτο ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά και από τον αριθμό των σχετικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μάλλον πράξαμε πολύ σωστά.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμυνταίου θα χορηγεί δωρεάν τρόφιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνδημοτών μας που πληρούν μια σειρά κριτηρίων μεταξύ των όποιων εισοδηματικά, συνθήκες διαβίωσης, προβλήματα υγείας κλπ.

Τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από δωρεές μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων, αλλά και από όσους συμπολίτες  μας επιθυμούν να συνδράμουν. Ακόμα υπάρχουν και τρόφιμα που αγοράστηκαν από τον Δήμο σε πολύ χαμηλές τιμές (κάτω του κόστους) με τις γνωστές διαδικασίες του ΕΚΠΟΤΑ. Στο σημείο αυτό απευθύνω και μία δημόσια έκκληση σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να συνδράμουν τους σκοπούς του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας στο μέτρο που  μπορούν. Δίνοντας το παράδειγμα, ως πρώτος πολίτης του Δήμου Αμυνταίου, προσφέρω τρεις αντιμισθίες της θέσης του Δημάρχου για τους σκοπούς του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Παράλληλα με τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου σήμερα έχουμε και την έναρξη μιας ακόμα δράσης ή μάλλον για να ακριβολογούμε ενός προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την συνεκτικότητα του τοπικού κοινωνικού μας ιστού και την ανακούφιση των  χαμηλών εισοδημάτων. Ενός προγράμματος που κάποιοι τον Μάρτιο και τον Ιούνιο που μας πέρασε όταν οι συνδημότες μας υποβάλλανε στον Δήμο τα σχετικά δικαιολογητικά συμμετοχής σε αυτό, μας λοιδορούσαν και μας ειρωνευόντουσαν λέγοντας πως έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και θα περάσουμε από κάτω.

Οι Κασσάνδρες όμως για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν και είμαστε εδώ σήμερα στην ευχάριστη θέση μετά από σχεδιασμό και σωστές ενέργειες να διανέμουμε δωρεάν τρόφιμα σε περίπου 1400 οικογένειες που έχουν κριθεί ως δικαιούχοι του προγράμματος «Παρέμβασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας ότι δικαιούχοι στον Δήμο Αμυνταίου κρίθηκαν ΟΛΟΙ όσοι συμπλήρωσαν  την σχετική αίτηση προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Ελπίζουμε και οι δύο παραπάνω δράσεις να ελαφρύνουν  όλους αυτούς που στη σημερινή δύσκολη συγκυρία αγωνίζονται καθημερινά  για το αύριο των ίδιων και των παιδιών τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω με μεγάλη περηφάνια ότι είμαστε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας που υλοποιεί τέτοιες κοινωνικής -υποστηρικτικής δομής δράσεις όπως αυτή του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενώ παράλληλα είμαστε ο μόνος Δήμος στην Περιφέρειά που καταφέραμε να έχουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων (1400 περίπου οικογένειες) στο πρόγραμμα «Παρέμβασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν μάλιστα η γειτονική Πτολεμαΐδα με υπερδεκαπλάσιους κατοίκους διανέμει τρόφιμα μόλις για 800 περίπου οικογένειες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Κοιτώντας σας στα μάτια, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε  τις παραπάνω δράσεις. Παράλληλα θα αναλάβουμε και άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί για όλους εμάς η αλληλεγγύη στους συνδημότες μας είναι ο θεμέλιος λίθος της τοπικής μας κοινωνίας και πρέπει να μετουσιώνεται με συγκεκριμένες δράσεις σε πράξη.

Εύχομαι από καρδιάς στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, ευτυχία, προκοπή, καλές γιορτές & ευτυχισμένο το νέο έτος.

 

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου