ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ!!!!!

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ!!!!!

 

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη, ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Ή θα καθίσουν να συζητήσουν μαζί μας και θα συμφωνήσουμε για τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, που θα διασφαλιστούν γραπτώς, «σε διαφορετική περίπτωση, μην διανοηθεί και πατήσει κανείς επενδυτής εδώ, θα γίνει χαμός».

Σαφής και κατηγορηματικός ο κ. Αντωνιάδης στη συνέντευξη του της 7ης Νοεμβρίου στη Φλώρινα με συγκεκριμένους αποδέκτες των όσων είπε. «Απευθύνομαι πρωτίστως στην νέα Κυβέρνηση, στο νέο Υπουργό, στον Πρόεδρο της ΔΕΗ και βεβαίως και στους επίδοξους επενδυτές την Κινέζικη Εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ και τον ΑΚΤΩΡΑ, ότι δεν θα περάσουν εδώ καλά, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, εάν δεν υπάρχει έγγραφο σε σχέση με αυτά τα οποία ζητάμε και το επαναλαμβάνω ρητώς, δεν θα γίνει καμία επένδυση και δεν θα προχωρήσει τίποτα σε σχέση με τα Ορυχεία και με τη Δεύτερη μονάδα. Συνθήκες Γαλέρας δεν υπάρχουν εδώ, δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα των χωρών της Λατινοαμερικής».

-Τόνισε πως οι «αφελείς και μουγγοί έχουν τελειώσει» και περιέγραψε το πλαίσιο των αντιδράσεων του που είναι ο γενικός ξεσηκωμός και οι δυναμικές αναμετρήσεις με την κρατική εξουσία για μακρό χρονικό διάστημα. «θα γίνει της Κερατέας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας» τα οποία για να διασφαλιστούν απαιτεί να είναι γραπτώς.

Κατέθεσε τρία αιτήματα στα οποία συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς κι αυτά είναι

Α) να «προσληφθούν όλοι οι άνεργοι της Φλώρινας, άνεργοι – εργαζόμενοι, άνεργοι – εμπειροτέχνες, άνεργοι- εργολάβοι, όσοι έχουν την τεχνογνωσία, είτε είναι απλοί εργάτες- οδηγοί, είτε είναι εμπειροτέχνες με τα μηχανήματα τους, με τους εκσκαφείς, με τα φορτηγά, είτε είναι εργολάβοι και έχουν την τεχνογνωσία. Αυτοί θα απασχοληθούν στα Ορυχεία και στην κατασκευή της μονάδας. Εννοείται ότι είναι αυτονόητο το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης και η ικανοποίηση των δικαίων της Βεύης».

Β) «Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε αγρότες».

Γ) «το Λιγνιτόσημο 6% , το οποίο επειδή είναι η ΔΕΗ, δεν θα εξακολουθήσει το ίδιο κόλπο, είναι κρατική εταιρεία και άρα δεν πληρώνω. Το 6% από το οποίο θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον το 3% ως τοπική κοινωνία».

-κατήγγειλε τη σιωπή που υπάρχει λέγοντας «Καταγγέλλω πρώτον ότι δεν υπάρχει καμία φωνή διαμαρτυρίας από το Νομό. Οι μουγγοί όμως έχουν τελειώσει».

-Για τον ανασχηματισμό είπε ότι ήταν «ένας ανασχηματισμός χαμηλών προσδοκιών, ένας ανασχηματισμός τακτοποίησης ισορροπιών, συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των δανειστών, ανακύκλωσης προσώπων».

-Αναφέρθηκε στην προσπάθεια συρρίκνωσης της πρωινής ζώνης της κρατικής ραδιοφωνίας, απειλώντας πως αν συνεχίσουν θα φέρει το θέμα στη βουλή. «Εάν τυχόν γίνει αυτή η συρρίκνωση, ουσιαστικά είναι σαν να κλείνει η Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία στη Φλώρινα. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω, εάν συνεχιστεί θα το φέρω το θέμα στη Βουλή, και θα αναδειχθεί σε όλες τις πραγματικές διαστάσεις, οι οποίες είναι σημαντικές και σοβαρές για την περιοχή μας».

-Η τηλεθέρμανση της Μελίτης είπε ότι πρέπει να γίνει, έχει έτοιμη μελέτη και το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή της είναι μικρό. «Οι κάτοικοι της Μελίτης έχουν απόλυτο δίκιο για το θέμα της Τηλεθέρμανσης. Κακώς το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης έχει παραμείνει στα συρτάρια. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, είναι περίπου 10 εκατομμύρια, η μελέτη είναι έτοιμη».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα και χρόνια πολλά, σας ευχαριστώ που βρίσκεστε σήμερα όλοι εδώ. Η συνέντευξη, έχει ένα και μοναδικό θέμα: Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα του Νομού Φλώρινας.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Βεβαίως, πριν πάμε εκεί, επιβάλλεται να σχολιάσουμε και λίγο την τρέχουσα επικαιρότητα. Να ξεκινήσουμε από το θέμα του ανασχηματισμού. Ήταν ένας ανασχηματισμός χαμηλών προσδοκιών, ένας ανασχηματισμός τακτοποίησης ισορροπιών, συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των δανειστών, ανακύκλωσης προσώπων, π.χ ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν γνωρίζει την Ελληνική οικονομική πραγματικότητα, δεν έχει επαγγελματικές εμπειρίες από την Ελλάδα αλλά και ούτε από την Ευρώπη, γνωρίζει την οικονομική πραγματικότητα της Αμερικής. Εν πάση περιπτώσει, η κοινή λογική λέει το εξής: ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να τα βάλει με το κατεστημένο, τελικά απεδείχθη ότι είναι και ο ίδιος πιο συστημικός  και από τους προηγούμενους. Να πω ένα απλό παράδειγμα και το κλείνω, δυστυχώς η Ελλάδα, η χρεοκοπημένη Ελλάδα, έχει πενήντα Υπουργούς εκ των οποίων τρεις είναι Υπουργοί Επικρατείας, οι οποίοι δεν χρειάζονται σε τίποτα, και η Ισπανία με τετραπλάσιο πληθυσμό έχει 14-15 Υπουργούς. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν τόλμησε και αυτός όπως και οι προηγούμενοι, γιατί όλοι δήλωναν ότι στον επόμενο μετασχηματισμό θα μειωθούν οι Υπουργοί, δεν μπόρεσε λοιπόν, και αυτός απεδείχθη συστημικός και σε μια χρεοκοπημένη χώρα φορτώνει πενήντα Υπουργούς εκ των οποίων οι τρεις είναι Επικρατείας, ουσιαστικά είναι άνευ χαρτοφυλακίου και άνευ αντικειμένου και κλείνω με αυτό το θέμα.

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Ερχόμαστε στα δικά μας. Καταρχάς να κάνω την πρώτη επισήμανση, γίνεται μία προσπάθεια συρρίκνωσης της πρωινής ζώνης, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη Φλώρινα. Αυτό δεν θα επιτραπεί, είναι ότι έχει απομείνει, έχουμε όλοι αγωνιστεί να υπάρχει μια δημόσια φωνή από το Νομό για να αναδεικνύει τοπικά θέματα και προβλήματα. Εάν τυχόν γίνει αυτή η συρρίκνωση, ουσιαστικά είναι σαν να κλείνει η Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία στη Φλώρινα. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω, εάν συνεχιστεί θα το φέρω το θέμα στη Βουλή, και θα αναδειχθεί σε όλες τις πραγματικές διαστάσεις, οι οποίες είναι σημαντικές και σοβαρές για την περιοχή μας.

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ

Προχθές, παρευρέθηκα στη συνέλευση της Μελίτης με μοναδικό θέμα την Τηλεθέρμανση έχει βγει και ένα Δελτίο Τύπου. Θέλω να πω ότι οι κάτοικοι της Μελίτης έχουν απόλυτο δίκιο για το θέμα της Τηλεθέρμανσης. Κακώς το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης έχει παραμείνει στα συρτάρια. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, είναι περίπου 10 εκατομμύρια, η μελέτη είναι έτοιμη. Οι κάτοικοι είπαν ότι θα βγάλουν ένα ψήφισμα και ένα χρονοδιάγραμμα και εφόσον δουν ότι τίποτα δεν υπάρχει, κάποια θετική εξέλιξη, θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις, στις οποίες συμφωνούμε και θα είμαστε και εμείς εκεί για να δοθεί μία εκτόνωση. Σε σχέση με τη σχέση τους με το Δήμο, προτείνουμε να γίνει μία σύσκεψη από τον κ. Μπίρο που θα παραβρεθεί και ο Δήμαρχος για να δοθεί σχετική λύση, και από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι γνωστά. Πρέπει στο 5ο  ΣΕΣ να βρούμε αυτά τα 10 εκατομμύρια, εκ των οποίων, το 15% για την ακρίβεια είναι η συμμετοχή ίδια, η οποία θα καλυφθεί προφανώς από τον αναπτυξιακό πόρο της ΔΕΗ, της Περιφέρειας και του Δήμου και τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια θα δοθούν από κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα δούμε.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Ερχόμαστε στο κυρίως θέμα. Πρόσφατα, υπήρξε επίσκεψη του πρώην Υπουργού τώρα πια τον κ. Σκουρλέτη, την Πέμπτη νομίζω ήταν, στην Κοζάνη. Το θέμα είναι ηθικό, συμβολικό αλλά κυρίως είναι ουσιαστικό. Για πολλοστή φορά και ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παναγιωτάκης απαξιώνουν την περιοχή με το να μην την επισκέπτονται. Από τη μια λοιπόν ακούμε ότι για την επόμενη εικοσαετία, τριακονταετία, το κέντρο βάρους της ενέργειας θα μετατοπιστεί προς τα βόρεια και θα έρθει στη Φλώρινα, θα είναι ουσιαστικά στον άξονα Πτολεμαΐδα- Φλώρινα, με επίκεντρο τη Φλώρινα, από την άλλη όπως θυμάστε και ο κ. Παναγιωτάκης και ο κ. Σκουρλέτης δεν ήρθαν ποτέ στο Νομό μας έστω και συμβολικά, να συζητήσουν, εν πάσει περιπτώσει να γνωριστούν με τους τοπικούς φορείς, να ακούσουν κάποιους εδώ από τους εκπροσώπους. Μετά από τη σκληρή πολιτική κριτική την οποία είχα ασκήσει στον κ. Παναγιωτάκη, κάποια στιγμή εδέησε ο κύριος και ήρθε ο κ. Παναγιωτάκης εν κρυπτώ και είδε τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη.

Δεν συνέβη το ίδιο με τον Υπουργό. Αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει μία απαξίωση από τη μεριά της Πολιτείας, από την μεριά της Κυβέρνησης, δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αποφασίσουν για το μέλλον του Νομού, ερήμην των κατοίκων του Νομού.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ

Έρχομαι τώρα και στο κυρίως θέμα του Νομού, το οποίο συνδέεται, ήταν μία γέφυρα αυτή, είδαμε της προάλλες επίσκεψη των εκπροσώπων της Κινέζικης Εταιρείας, οι οποίοι  μετά το Μνημόνιο κατανόησης προχωράνε τάχιστα στο Μνημόνιο συνεργασίας. Όταν  λοιπόν τα λέγαμε στην πρώτη σύσκεψη που προκαλέσαμε στο Εργατικό Κέντρο, ότι οι εξελίξεις τρέχουν, κάποιοι μάλιστα μας είχαν ασκήσει κριτική. Τι είναι αυτό και δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ βλέπουμε το λυπηρό φαινόμενο ότι η Κυβέρνηση προχωράει τάχιστα και δεν υπολογίζει κανέναν, δεν υπολογίζει εμάς τους νοικοκύρηδες, τους ιδιοκτήτες της περιοχής, γιατί το κάρβουνο αυτό βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, εμείς αναπνέουμε όλα αυτά τα σωματίδια με όλες αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες. Και αυτοί πιστεύουν ότι θα κλείσουν τη συμφωνία με την Εταιρεία και άρα, από τη στιγμή που θα κλείσουν τη συμφωνία με την Εταιρεία θα έρθουν εδώ και θα πετάξουν πέντε ψίχουλα και αν θέλουμε τα παίρνουμε, ειδάλλως αυτοί θα προχωρήσουν μόνοι τους. Είναι πολύ γελασμένοι.

Καταγγέλλω πρώτον ότι δεν υπάρχει καμία φωνή διαμαρτυρίας από το Νομό. Οι μουγγοί όμως έχουν τελειώσει. Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, επί τουλάχιστον 15-20 χρόνια, έχει  τελειώσει. Απευθύνομαι πρωτίστως στην Νέα Κυβέρνηση, στο Νέο Υπουργό, στον Πρόεδρο της ΔΕΗ και βεβαίως και στους επίδοξους επενδυτές την Κινέζικη Εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ και τον ΑΚΤΩΡ, όπως αυτήν την κατονόμασε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, ότι δεν θα περάσουν εδώ καλά εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, εάν δεν υπάρχει έγγραφο σε σχέση με αυτά τα οποία ζητάμε και τα επαναλαμβάνω ρητώς, δεν θα γίνει καμία επένδυση και δεν θα προχωρήσει τίποτα σε σχέση με τα Ορυχεία και με τη Δεύτερη μονάδα εάν δεν εγγυηθούν ότι πρώτα θα προσληφθούν όλοι οι άνεργοι της Φλώρινας, άνεργοι – εργαζόμενοι, άνεργοι – εμπειροτέχνες, άνεργοι- εργολάβοι, όσοι έχουν την τεχνογνωσία, είτε είναι απλοί εργάτες- οδηγοί, είτε είναι εμπειροτέχνες με τα μηχανήματα τους, με τους εκσκαφείς, με τα φορτηγά, είτε είναι εργολάβοι και έχουν την τεχνογνωσία. Αυτοί θα απασχοληθούν στα Ορυχεία και στην κατασκευή της μονάδας. Εννοείται ότι είναι αυτονόητο το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης και η ικανοποίηση των δικαίων της Βεύης.

ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟ

Το δεύτερο και σημαντικό, είναι το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε αγρότες και το Λιγνιτόσημο το 6% , το οποίο επειδή είναι η ΔΕΗ, δεν θα εξακολουθήσει το ίδιο κόλπο, είναι κρατική εταιρεία και άρα δεν πληρώνω. Το 6% από το οποίο θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον το 3% ως τοπική κοινωνία. Στέκομαι όμως στα δύο πρώτα, τη δουλειά και το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και λέω ότι, μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να μας πει ότι αύριο ξεκίνησαν την εργασία οι Κινέζοι. Οι Κινέζοι δίνουν πέντε υποεργολαβίες και οι πέντε υποεργολάβοι έχουν πέντε Πακιστανούς, πέντε Κινέζους και πέντε Βιετναμέζους, και από κει και πέρα σου λέει ότι, κύριε είναι οι εταιρείες, είναι ελεύθερη οικονομία και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εάν έρθει ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας και ανοίξει μία επιχείρηση, θα διεκδικήσουμε να είναι Φλωρινιώτες, αλλά στην επιχείρηση του, ενδεχομένως δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να είναι όλοι Φλωρινιώτες. Αυτό όμως έχει σχέση με τον τοπικό πλούτο.

Καταλήστευση του τοπικού πλούτου δεν θα επιτρέψουμε. Εδώ μιλάμε για τοπικό πλούτο, στον οποίο οι κάτοικοι του Νομού έχουν μέρισμα, είναι συνιδιοκτήτες. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, όποιος σκέπτεται να δραστηριοποιηθεί και να μας πάρει αυτόν τον πλούτο, ο οποίος είναι αναντικατάστατος, εδώ λοιπόν δηλώνω και θέλω και θα σας παρακαλέσω να μπει πρωτοσέλιδο, και να σταλεί και προς την Κυβέρνηση και προς όλα τα ΜΜΕ, εδώ θα γίνει της Κερατέας. Εάν έχουν σκοπό και μπορούν να φέρουν είκοσι διμοιρίες των ΜΑΤ επί πέντε χρόνια, όσο θα κρατήσει η κατασκευή και άλλα είκοσι χρόνια όσο θα γίνεται η εκμετάλλευση του Λιγνίτη να βρίσκονται εδώ σταθμευμένες είκοσι διμοιρίες, μπορεί να τα καταφέρουν. Σε διαφορετική περίπτωση, μην διανοηθεί και πατήσει κανείς επενδυτής εδώ, θα γίνει χαμός. Εγώ προσωπικά, θα πάω από σπίτι σε σπίτι και από συνέλευση σε συνέλευση και δεν πρόκειται να αφήσω τίποτα στην τύχη του. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς τους επίδοξους επενδυτές, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡΑ και Κινέζους, προς τη ΔΕΗ , προς τον αρμόδιο Υπουργό  και την Κυβέρνηση, δεν είμαστε αποικία. Συνθήκες Γαλέρας δεν υπάρχουν εδώ, δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα των χωρών της Λατινοαμερικής. Ή θα έρθουν από πριν και θα συμφωνήσουμε ή δεν θα έρθουν, είμαι ξεκάθαρος και σταματώ εδώ γιατί δεν θέλω να συνεχίσω αυτό το συγκεκριμένο γεγονός.

Τριανταφυλλίδης : κ. Αντωνιάδη σ’ αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο που βάλατε, υπάρχει κοινός βηματισμός από την τοπική εξουσία, από τους τοπικούς φορείς; Έχετε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης ;

Αντωνιάδης: Ναι. Επειδή πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε τα πράγματα όπως είναι, γιατί εσείς τα γνωρίζετε, θεωρώ και εκτιμώ ότι έχουμε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και το λέω αυτό γιατί π.χ. το θέμα του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος το ασπάζεται ο Περιφερειάρχης και μπράβο του, το ασπάζεται ο Δήμαρχος και μπράβο του και νομίζω ότι Αντιπεριφερειάρχης και υπόλοιποι το θέλουν.

Για το θέμα της εργασίας των Φλωρινιωτών, και αυτό πάλι, εκτιμώ ότι το ασπάζονται όλοι. Το θέμα είναι όμως ότι καμιά φορά η διαδικασία είναι και ουσία. Το να λέμε ότι θέλουμε να δουλέψουμε ή το να λέμε ότι θέλουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς αυτό να έχει διασφαλιστεί, άρα μπαίνουμε στο θέμα της διαδικασίας, άρα μπαίνουμε στο θέμα της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, που σημαίνει ότι πρέπει εκ των προτέρων να έρθει εδώ η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ και να δεσμευτεί εγγράφως για τα συγκεκριμένα, άρα πρέπει εκεί όλοι να ενώσουμε τις προσπάθειες μας. Σας είπα ότι για την πρώτη συνάντηση που είχαμε στο Εργατικό Κέντρο, πάρα πολλοί είχαν αμφιβολίες και έλεγαν δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ οι εξελίξεις τρέχουν και τα συμφέροντα που έχουν σχέση με την ενέργεια είναι τρομακτικά μεγάλα και είναι από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό το οποίο κινεί όλο τον πλανήτη είναι η ενέργεια. Είδατε ότι η ενέργεια έφαγε τον κ. Σκουρλέτη, γιατί ο κ. Σκουρλέτης σφύριζε κλέφτηκα, γιατί ο κ. Σκουρλέτης ήθελε να περάσει μία άλλη γραμμή δεν ξέρω τι, αυτά είναι Ενδοκυβερνητικά και θα φάει και οποιονδήποτε άλλον είναι κόντρα στη γραμμή και στην πολιτική την οποία προφανώς έχει χαράξει η Κυβέρνηση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό, όσο δεν μας αγγίζει, γιατί , για την εθνική πολιτική αρμόδια είναι η Κυβέρνηση και εμείς δεν θα επιβάλουμε την εθνική πολιτική. Σε ότι έχει σχέση όμως με την τοπική κοινωνία θέλουμε να έχουμε λόγο, ειδάλλως, ας πάρουν τα εργοστάσια  της Μελίτης  και  του Αμυνταίου και ας τα μεταφέρουν στην Ελασσόνα και στη Δράμα. Εμείς, εάν τυχόν ξεκινήσει το θέμα των Ορυχείων της Βεύης, και θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, η Φλώρινα, δεν θα μπορεί να βγει έξω το καλοκαίρι γιατί θα έχει μπροστά της όλη αυτήν την εικόνα. Πηγαίνοντας για την Κοζάνη, αριστερά στο Ορυχείο της Ποντοκώμης  βλέπετε τι γίνεται. Η Φλώρινα θα υποφέρει, θα είναι μία κόλαση. Να υποστούμε αυτήν την κόλαση γιατί θα βρουν τα άνεργα παιδιά μας δουλειά, να το πιούμε το πικρό ποτήρι. Επίσης, να το πιούμε το πικρό ποτήρι γιατί όλα τα νοικοκυριά θα πάρουν ένα μικρό αντίδωρο, θα έχουν τα πενήντα ευρώ το μήνα δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, να το κάνουμε. Σε άλλη περίπτωση όχι. Δεν αξίζει το κόπο και θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές γιατί, για ποια αποκατάσταση μιλάμε; Έχει γίνει αποκατάσταση στην Αχλάδα; Έχει γίνει αποκατάσταση της ΔΕΗ στα δικά της τα Ορυχεία; Η ΔΕΗ είναι μία κρατική πτωχευμένη εταιρία, ποιος θα κάνει αποκατάσταση; Ξέρετε τι θα κάνουν; Εάν τυχόν κλείσει, από το επόμενο, τώρα είναι το 5ο ΣΕΣ, από το 6ο  και 7ο ΕΣΠΑ τα χρήματα που δικαιούται η περιοχή θα τα πάρει για να αποκαταστήσει αυτές τις τρύπες. Λοιπόν, οι αφελείς και οι μουγκοί, το ξαναλέω, έχουν τελειώσει. Δεν θα γίνει τίποτα εδώ, είμαι ξεκάθαρος. Προσωπικά αυτή τη στιγμή είμαι υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας, σε άλλη περίπτωση θα ζητήσω βοήθεια από τις οικολογικές οργανώσεις όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου να παρευρεθούν εδώ. Οικολογική καταστροφή δεν θέλουμε, για να σωθούν τα παιδιά μας ναι, εάν δεν σωθούν τα παιδιά μας με εγγυήσεις δεν θέλουμε. Θα είμαστε αντίθετοι.

Περιβολάρης : κ. Αντωνιάδη, εσείς είστε υπέρ ή κατά της μικρής ΔΕΗ; Και το ρωτάω αυτό παίρνοντας ως αφορμή και τις απόψεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Αντωνιάδης : Κατ’ αρχάς να πούμε ότι de facto η ιδιωτικοποίηση έχει επέλθει, de jure θα έρθει όταν υπογράψουν με την Κινέζικη εταιρεία. Όταν ξεκίνησε το θέμα της μικρής ΔΕΗ ήμουν αντίθετος και προεκλογικά και μετεκλογικά. Η Μικρή ΔΕΗ καταρχάς είχε και ένα θετικό, τα χρήματα από την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα πήγαιναν στη μεγάλη ΔΕΗ και με εκείνα τα 2-3 δισεκατομμύρια η ΔΕΗ θα έκανε κάποια επενδυτικά σχέδια, το αφήνουμε όμως αυτό. Σαν Φλώρινα, έχουμε επιλεγεί ως πειραματόζωα της πρώτης ιδιωτικοποίησης και λέμε ότι η Κοζάνη κατόρθωσε και το απέτρεψε, η Μεγαλόπολη το απέτρεψε και όλοι οι υπόλοιποι. Θέλουν να μας κάνουν πειραματόζωα, δωρεάν πειραματόζωα δεν γινόμαστε. Βρήκαν την εποχή που υπάρχει μεγάλη ανεργία ενώ  εδώ δεν θα έπρεπε να είναι ούτε ένας άνεργος. Η περιοχή μας έχει στο υπέδαφός της πλούτο 30 δισεκατομμύρια, στη Φλώρινα έπρεπε να κάθονται όλοι και να  παίρνουν 500 ευρώ επίδομα το μήνα και να μην δουλεύουν από αυτό τον πλούτο. Με την Κινέζικη εταιρεία και με αυτά τα οποία γίνονται, πρώτον έχουμε τη μικρή ΔΕΗ από την  πίσω πόρτα και ότι ιδιωτικοποιείται, την πλειοψηφία του πακέτου  την έχουν οι Κινέζοι και δεύτερον ακούτε τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, δεν θα ονομάσω τις Ιδιωτικές Εταιρίες, οι οποίες διαφημίζουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Τι υποχρέωσαν τη ΔΕΗ με την μικρή ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα έχανε το 30 % της ενέργειας και των πελατών της και τώρα θα χάσει το 50 % υποχρεωτικά. Είδη το 50 % των πελατών της το έχει δώσει, δηλαδή έχει χάσει απευθείας τα έσοδα, είναι τρομακτικό αυτό το οποίο γίνεται. Αλλά εν πάση περιπτώσει, στη γενικότερη Εθνική Πολιτική Ενέργειας ας πούμε ότι δεν αναμειγνυόμαστε. Εγώ θέλω να αναμειχθώ σε ότι έχει σχέση με την περιοχή μας, αξιοπρεπή αντισταθμιστικά για την περιοχή. Μπορεί και η υπόλοιπη Ελλάδα να πάρει αυτό που της ανήκει αλλά και εμείς να πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Πληρώνουμε 750 εκατομμύρια κατά έτος την ηλεκτροδότηση της Κρήτης, της Ρόδου, των πάντων. Εάν αυτά τα 750 εκατομμύρια γίνουν 780 εκατομμύρια δεν θα πτωχύνει κανείς. Γιατί η Κρήτη και η Ρόδος από τον τουρισμό δεν δίνουν τίποτα στη Φλώρινα; Η Κρήτη δεν δέχεται να μπουν ανεμογεννήτριες για να καλύψει ένα μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και  η Ρόδος δεν παίζει ως μπαλάκι τον Τοπικό Σταθμό. Επί τρία χρόνια συνεχώς αλλάζουν μέρη και όταν έδωσαν ισχυρά αντισταθμιστικά στη Ρόδο, δέχτηκαν σε κάποιο σημείο, Νότια νομίζω του νησιού, να κατασκευαστεί ο Τοπικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εμείς δεν είμαστε Ιθαγενείς, αν νομίζετε ότι με χάντρες και με κομπολόγια θα μας ξεγελάσουν , θα είναι πολύ γελασμένοι. Προσωπικά ως Βουλευτής του Νομού, δεν θα το επιτρέψω ποτέ, αυτό το κάνω ξεκάθαρο και τώρα και μετά και στους προηγούμενους και στους επόμενους και παντού. Ή θα καθίσουν σοβαρά να μιλήσουν και να υπογράψουν αυτά τα οποία είναι να δώσουν, ειδάλλως δεν θέλουμε τίποτα. Θα ασχοληθούμε με τον τουρισμό, με την κτηνοτροφία, με την επιχειρηματικότητα, θα βρούμε τρόπο να ζήσουμε. Ούτως ή άλλως προσλήψεις δεν γίνονται.